Garsiosios Kauno „Kiemo galerijos“ gimtadienis – pavyzdys, kaip turi sugyventi kaimynai – Puslapis 2 – Kas vyksta Kaune

Garsiosios Kauno „Kiemo galerijos“ gimtadienis – pavyzdys, kaip turi sugyventi kaimynai

Modestas Patašius 2024/09/29 13:24
Šurmulingas Kiemo galerijos gimtadienis / M. Patašiaus nuotr.
Šurmulingas Kiemo galerijos gimtadienis / M. Patašiaus nuotr.

Šeštadienio vakarą Kauno centre, E. Ožeškienės g. 21 kieme vyko tai, ko neišvysi kitose miesto vietose. Praūžė pati tikriausia kaimynų šventė – garsiosios „Kiemo galerijos“ 12-asis gimtadienis.

O viso to vienas iš kaltininkų, galerijos sumanytojas – menininkas Vytenis Jakas. Apie šią garsiąją „Kiemo galeriją“ informacijos jau buvo apstu, tad nesikartosiu. Pasakysiu tik vieną, tokių gražių kaimynų susibūrimų, per ilgą savo žurnalistinę patirtį, regėjau tikrai labai mažai.

Vokiečių turistai buvo apakę

Kai stalai pagaliau buvo paruošti šventei, į kiemą susirinkę kaimynai bei svečiai bendraudami klegėjo, kaip tame sename mūsuose dar gyvuojančiame posakyje – „mūsų kaime šiandien šventė“. Šiuo atveju būtų tikslinga perfrazuoti – „mūsų kieme šiandien šventė“. O ji abejingų nepaliko.

Netyčia čia užsukę, pro šalį ėję, vokiečių turistai netrukus su kaimynais jau šoko ratelyje aplink kiemo viduryje pastatytą didžiulį stalą su vaišėmis.

„Kaune jau esame antrą savaitę, visko matėme, bet to tikrai nesitikėjome. Esame tiesiog apakę. Kažką panašaus prieš keletą metų esame matę tik Italijoje…“ – susižavėjęs sakė vienas iš vokiečių.

Linksmino garsūs atlikėjai

Šventės nuotaiką palaikė orkestras „Rakija Klezmer band“ bei jos kulminacijoje populiarios roko grupės „Baltasis kiras“ atlikėjas Tautvydas Paulius Augustinas.

„Tenka koncertuoti daug kur, tačiau tokioje puikioje kaimynų šventėje neatsimenu ar teko…“, – po pasirodymo sakė dainininkas.

Suradęs ramesnę akimirką, kiemo pakraštyje su Vyteniu susėdau trumpam interviu.

„Baltasis kiras“ atlikėjas Tautvydas Paulius Augustinas / M. Patašiaus nuotr.

Kaimynai idėją palaikė

– Vyteni, gimtadienis daugeliui primena akimirką, kai žmogus pirmą kartą išvysta saulės šviesą ir įkvepia pirmą oro gurkšnį. Koks jis buvo „Kiemo galerijai“?

– Kai prieš 18 metų čia apsigyvenau, tai buvo nemažas, eilinis centro kiemas, apsilaupusiais namų fasadais, šiukšlėmis kampuose, senų sandėliukų griuvėsiais… Tačiau kiemo aura sužavėjo mane ir pradėjau galvoti, kad reikėtų kažką čia keisti.

– Ir tada gimė pirmasis grafiti – pro langą žiūrintis Siamo veislės katinas..?

– Ne, jis gimė kiek vėliau. Pradžioje sutvarkiau ir papuošiau, taip kaip man atrodė gražiau, savo laiptinę.

– Kokia buvo pirmoji kaimynų reakcija? Ar buvo daug palaikančiųjų?

– Pradžioje buvo tik keli, tačiau vėliau, kai viskas įsivažiavo, į šitą socialinį projektą įsitraukė gražus kaimynų būrelis. Be jų supratingumo, tikrai viso to nebūtų. Kad kaimynai geranoriški rodo ir tas faktas, kad jų paprašius šios šventės metu statyti automobilius kur nors mieste, nei vienas neprieštaravo.

Vytenis Jakas / M. Patašiaus nuotr.

Viskas prasidėjo nuo katino

– Bet dar grįžkim prie katino. Žinau, kad tai ne šiaip gražus kiemo akcentas, piešinys, bet ir su sava istorija.

– Taip, kai susipažinau su kaimyne Nijole, ji papasakojo, kad užmūrijo vieną langą, nes negalėjo pro jį matyti esančio šiukšlyno, aplink kurį skraidė būrys musių. Na, ir kvapas buvo ne koks. O ir katino negalėjo išleisti į kiemą dėl šios priežasties. Taip ekspromtu ir gimė šis kūrinys.

– Jam atsiradus iškart sumažėjo šiukšlintojų..?

– Galima sakyti, kad taip. Tas šiukšlynas, kuris buvo po kaimynės langais, netrukus dingo.

Šurmulingas „Kiemo galerijos“ gimtadienis / M. Patašiaus nuotr.

– Tad galima teigti, kad jei ne katinas, viso to nebūtų..?

– Iš dalies taip. Kai jį tapiau, susipažinau su kitais kaimynais. Jie man papasakojo be galo daug įdomių istorijų apie šį kiemą bei jo buvusius gyventojus. Anksčiau tarp jų buvo labai daug žydų, jų atvaizdai bei trumpos istorijos dabar atpasakotos ant galerijos sienų. Yra ant namų sienų nutapyti ir kiti kaimynai, su kuriais susipažinau čia apsigyvenęs. Gaila, bet keleto jau nėra gyvųjų tarpe, juos mena tik piešiniai ant sienų.

Pakilo ir būsto kaina

– Kiek tokių kaimynų istorijų galima čia rasti?

– Daug, oi labai daug. Tikrai neskaičiavau. Koks pusšimtis tai tikrai, o gal ir daugiau. Kieme yra 36 butai, o gyventojų bus koks pusšimtis. Aišku, yra ir ne senbuvių, o tie, kas nuomojasi butus. Bet ir jie įsijungia į šį socialinį judėjimą. Kai kurie žinau net specialiai ieškojo čia buto nuomai. Tai manau daug ką pasako.

– Girdėjau, kad kiemas su savo aura pakėlė ir čia esančių būstų kainą?

– Tikra tiesa. Negaliu pasakyti kiek, tačiau ji tikrai pakilo. Ypač tai vertina tie, kas turi romantinę sielą, nemėgsta gyventi užsidarę savo narvelyje, o nori bendrystės su kaimynais.

Šurmulingas „Kiemo galerijos“ gimtadienis / M. Patašiaus nuotr.

Mieste atsirado ir pasekėjų

– Kiemo galerija įtraukta į Kaune lankytinų turistams objektų dešimtuką. Kaip padeda miesto valdžia?

– Pradžioje dirbome vieni, kaip sugebėjome. Dabar jau keleri metai miesto savivaldybės programa „Kauno akcentai“ padeda realizuoti ne vieną stambų projektą. Be jų finansavimo tikrai nebūtų pavykę aptapyti tokias didžiules kiemo namų sienas. Reikia ir daug medžiagų, ir keltuvų… O visa tai labai brangiai kainuoja.

– Sakoma, kad geras pavyzdys užkrečia. Ar šio kiemo pavyzdys turi tęsinį, ar kažką panašaus kitose miesto vietose?

– Manau, kad taip. Kai buvo koronaviruso pandemija, projekte „Kaunas kultūros sostinė“ buvo organizuojama kažkas panašaus, na kad ir koncertai ir kiti kultūriniai reiškiniai įvairiuose kiemuose.

– Bet aš turiu galvoje ne tai. Ar atsirado mieste kiemų, kur būtų taip tvarkomasi ir taip gražiai sugyventų kaimynai?

– Tokio lygmens lyg ir neteko girdėti, tačiau, kad kaimynai gražiai susitvarkytų savo namų aplinką, tokių pavyzdžių mieste ne vienas. Buvo keletą kartų čia atėję gyventojai iš kitų miesto rajonų, kurie klausinėjo, kaip ir nuo ko viską čia pradėjau. Kiek supratau, jie tą patirtį norėjo pritaikyti ir pas save.

Šurmulingas „Kiemo galerijos“ gimtadienis / M. Patašiaus nuotr.

Svarbu kalbėtis su kaimynais

– Ką dar artimiausiu metu išvysime naujo šiame kieme?

– Oi, minčių yra visokių… Esu pateikęs keletą naujų projektų miesto savivaldybei. Jei jie bus patenkinti, po kelerių metų čia tikrai bus dar daug ko gražaus.

– Linkiu sėkmės. Pasirodo, išties ir Kaune galima gyventi..?

– Aišku galima. Kai turi tokius kaimynus. Tik reikia nenuleisti rankų, kalbėtis vienas su kitu, o ne rietis dėl kiekvienos smulkmenos.

– Kaip pavyko suorganizuoti tokį ilgą stalą su vaišėmis ir žinomais atlikėjais? Reikia ne tik entuziazmo bet ir, deja pinigų..?

– Taip, be rėmėjų būtų išties sunku. Norėčiau padėkoti ilgamečiams rėmėjams Eglei ir Jonui Budreikoms, be kurių, nežinau, kaip būtume išsivertę.

– Ačiū, sėkmės tau ir tavo nuostabiems kaimynams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA