„Garsų pasaulį“ VSD pripažino nepatikimu – nebegamins lietuviškų pasų – Kas vyksta Kaune

„Garsų pasaulį“ VSD pripažino nepatikimu – nebegamins lietuviškų pasų

BNS 2024/09/25 13:35
Lietuvos Respublikos pasas
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Lietuvos Respublikos pasas
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) vieną didžiausių spaustuvių Lietuvoje „Garsų pasaulis“ pripažino nepatikima. Įmonė dėl šį sprendimą planuoja skųsti teismui.

Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) po šio sprendimo nutraukė sutartį su įmone dėl pasų gamybos, skelbia Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Pirmasis apie tai pranešė naujienų portalas „15min“.

Pasak VRM pranešimo, ministrė Agnė Bilotaitė, reaguodama į „15min.lt“ skelbtą žurnalistinį tyrimą apie „Garsų pasaulio“ atstovų galimus ryšius su Baltarusijos režimu, kreipėsi į VSD, prašydama atlikti pakartotinį įmoėns patikimumo vertinimą.

„VSD pripažinus įmonę nepatikima, Asmens dokumentų išrašymo centras prie Vidaus reikalų ministerijos nutraukia paslaugų teikimo sutartį su „Garsų pasauliu“, – teigia ministerija.

„Garsų pasaulio“ vadovė Ana Janauskienė BNS teigė, kad įmonė planuoja kreiptis į teismą.

„Mes galvojame, kad VSD sprendimas yra nepagrįstas, mes konsultuojamės su teisininkais, kaip kuo greičiau išspręsti situaciją. (…) Taip, tikrai taip (planuojame kreiptis į teismą – BNS)“, – BNS trečiadienį sakė A. Janauskienė.

Nutraukus sutartį ministerija inicijuos naują tarptautinį asmens dokumentų blankų pirkimą, kviesdama konkurse dalyvauti kuo daugiau paslaugų teikėjų iš Europos Sąjungos (ES), nes iki šiol dažniausiai „Garsų pasaulis“ dalyvaudavo kaip vienintelis paslaugos teikėjas.

„Tai užtikrins geresnę paslaugų kokybę, patikimumą ir konkurencingą kainą“, – teigia ministerija.

Anot jos, iki metų pabaigos, kol įvyks naujas viešasis pirkimas, pagal sutartį su „Garsų pasauliu“ pagamintų blankų atsargų pasų gamybai užteks.

„15min“ ir Baltarusių tyrimų centro (BIC) žurnalistinis tyrimas šių metų pavasarį atskleidė, kad įmonė „Garsų pasaulis“ susijusi su Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos „pinigine“ tituluojamo verslininko Viktoro Ševcovo bei Baltarusijos hologramų monopolininkės „Golografičeskaja industrija“ verslu Lietuvoje.

2011 metais „Garsų pasaulį“ valdžiusi įmonė kartu su V. Ševcovu ir „Golografičeskaja industrija“ įsteigė bendrą įmonę „GP Holographics“. Prasidėjus karui Ukrainoje 2022 metų vasarą „Garsų pasaulis“ turėtas „GP Holographics“ akcijas per tarpininką pardavė V. Ševcovui, kuriam ES šiais metais pritaikė sankcijas – patvirtinta, kad jo valdomas hologramų gamybos verslas gauna naudą iš A. Lukašenkos režimo.

Tyrimas atskleidė, kad „Garsų pasaulį“ ir „GP Holographics“ sieja ne tik bendra praeitis – įmonės Vilniuje iki šiol yra įsikūrę tame pačiame „Garsų pasaulio“ pastate, dalijasi tuo pačiu kontaktu, administratore ir buhalteriu.

„15min“ duomenimis, po 2014 metų „Garsų pasaulis“ laimėjo visus tris ADIC skelbtus pasų gamybos konkursus. 2022 metais laimėto konkurso vertė – daugiau nei 30 mln. eurų.

2014 metais vienas paso blankas valstybei kainavo 19,4 euro, 2018 metais – 18,6 euro, 2022 metais – 19,9 euro.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA