Sūnus pristato knygą apie savo tėtį, žinomą dirigentą P. Bingelį – Kas vyksta Kaune

Sūnus pristato knygą apie savo tėtį, žinomą dirigentą P. Bingelį

Petras Bingelis / Kauno valstybinės filharmonijos nuotr.
Petras Bingelis / Kauno valstybinės filharmonijos nuotr.

Spalio 4 d. (penktadienį) 16 val. Kauno valstybinės filharmonijos Mažojoje salėje vyks knygos „Nepažintas maestro Petras Bingelis“ pristatymas. Atsiminimų knygos sudarytojai – dirigento sūnus Jurgis Bingelis su žmona Ilma Bingeliene.

Tai pirmoji knyga apie vieną iškiliausių Lietuvos choro ir orkestro dirigentų maestro Petrą Bingelį (1943-2020).

1969 m. įkūręs Kauno valstybinį chorą ir visą savo gyvenimą buvęs choro meno vadovu bei vyriausiuoju dirigentu, chorą nuvedė iki pasaulinį pripažinimą pelniusio kolektyvo, dainavusio su pasaulinio lygio atlikėjais bei orkestrais. Ne kartą koncertavo daugumoje didžiausių pasaulio salių, parodydamas ne tik kokio aukšto meninio lygio yra Kauno valstybinis choras, bet tuo pačiu ir būdamas mūsų šalies ambasadoriumi bei garsindamas Lietuvos vardą visame pasaulyje. Itin didelį dėmesį P. Bingelis skyrė Lietuvos kompozitoriams, jų muzikos puoselėjimui bei atlikimui ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jis aktyviai dalyvavo kultūriniame gyvenime, labai rūpinosi švietimo ir kultūros ateitimi Lietuvoje.

Maestro P. Bingelis yra apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

2023 m. maestro P. Bingelis būtų šventęs 80-metį, šiam jubiliejui ir skiriama atsiminimų knyga. Leidinį rašant buvo apklausti maestro kolegos choro artistai, chorvedžiai, muzikai, giminaičiai ir šeimos nariai, politikai, verslininkai, dvasininkai, draugai ir kt.

Knygoje atskleidžiama, kad P. Bingelis turėjo puikų humoro jausmą, buvo labai stipri ir kartu jautri, padedanti, rūpestinga bei užsispyrusi asmenybė.

Pasak knygos autorių, tai ne tik P. Bingelio ir chorinės muzikos istorija, bet ir viso pastarųjų 70-ies metų Lietuvos gyvenimo veidrodis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA