Kauną užliejo „Camino de Fluxus“ dvasia (foto) – Kas vyksta Kaune

Kauną užliejo „Camino de Fluxus“ dvasia (foto)

M. Patašiaus nuotr. / Kas vyksta koliažas
M. Patašiaus nuotr. / Kas vyksta koliažas

Įvairių renginių pilną šeštadienio vakarą Kaune vainikavo tradiciniu tapęs „Fluxus“ festivalis. Masinis performansas Parodos gatvėje Kaune vyko jau jau 7-tą kartą. Į organizuojamą renginį kaip ir kasmet susirinko minia „fluxiškai“ pasipuošusių ir šventiškai nusiteikusių kauniečių.

Šiais metais „Camino de Fluxus“ J. Mačiūno aikštėje Parodos kalno papėdėje startavo vėlų šeštadienio vakarą. Pačiais įvairiausiais pačių gamintais kostiumais pasipuošę festivalio entuziastai laukė tradicinio kopimo į kalną, arba kaip teigė šių metų festivalio organizatoriai – „kopimo į patį save“.

Kaip teigė šių metų festivalio organizatoriai, šiais metais pagrindinis festivalio dėmesys skirtas ne tik vakarėliui, bet ir pačiai kelionei iki jo. 2024 metų „Fluxus“ siekė atgaivinti nuotykio ir atsitiktinumo dvasią, kvietė pasikliauti netikėtumais ir atrasti patį save.

M. Patašiaus nuotr.
M. Patašiaus nuotr.

„Šiais metais dalyviams turime vieną žinią – išdrįsti ir dalyvauti. „Fluxus“ kiekvienas yra menininkas, tad kviečiame atrasti menininką savyje, išeiti į gatves ir susijungti su kitais kopiančiasiais“, – dar prieš renginį kvietė renginio organizatorė V. M. Bružaitė.

„Kadangi pagrindinis vyksmas čia yra kopimas, tai šiame renginyje man svarbiausia yra kopiantys žmonės. Tai jau savaime yra pagrindinė gatvės meno dedamoji: ne menas diktuoja aplinkai taisykles, bet aplinka diktuoja menui. Juk teatrą gatvėje nuo gatvės teatro ir skiria reakcijos. Tarkime, jei gatvės teatro pasirodymo metu suloja praeivių šuo, kaip bus reaguojama? Jei nereaguojama ir ignoruojama – tai teatras gatvėje. O jei lojimas priimamas ir panaudojamas spektaklyje – tai jau gatvės teatras. Fluxus kopimas pats savaime yra taip stipriai priklausomas nuo visos aplinkos, kalno ir žmonių, kad jį net labiau būtų galima vadinti gatvės teatru. Tokiame vyksme galiu tik sudėti gaires, o žmonės kops, elgsis ir patirs tai, ką patys atsineš ir su kuo ateis“, – apie šių metų renginį kalbėjo L. Jurkštas.

Pasak režisieriaus, pagrindinė šių metų „Camino de Fluxus“ idėja yra pati kelionė – ne jos tikslas, bet pats kopimas, procesas, judėjimas: „Mano noras šį judėjimą, kelionę nuspalvinti ir suteikti jai daugiaprasmiškumo, todėl režisūriniai sprendimai bus orientuoti į paties kopimo paryškinimą ir potyrių sustiprinimą“.

M. Patašiaus nuotr.
M. Patašiaus nuotr.

Kaip ir kiekvienais metais, užkopusiems Parodos kalnu „atsivėrė vartai į „Fluxus“ rytojų – kauniečių laukė griausmingas vakarėlis ir šokiai.

Primename, kad „Fluxus“ Kaune prasidėjo prieš 7 metus kaip nedidelis judėjimas, ir tapo viena didžiausių kiekvieną išlaisvinančių kūrybiškumo švenčių. Kiekvienais metais festivalis pritraukia apie 10 tūkst. žmonių ir bendruomenių, į Kauną sugužėjusių iš visos Lietuvos. Šių metų renginį organizavo Kauno Menininkų Namų kultūros renginių prodiuserė Vaiva Marija Bružaitė ir režisierius Linas Jurkštas. Jie rengė „Fluxus“ ir pernai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA