Į unikalios knygos pristatymą ketvirtadienio vakarą susirinko gausus būrys Kauno art deco laikotarpio gerbėjų (foto) – Puslapis 3 – Kas vyksta Kaune

Į unikalios knygos pristatymą ketvirtadienio vakarą susirinko gausus būrys Kauno art deco laikotarpio gerbėjų (foto)

org. nuotr.
org. nuotr.

Ketvirtadienį, rugsėjo 19 dieną Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune vyko kostiumologės Tairos Milušauskaitės knygos „Lietuvos aukso amžius. Dingęs Kaunas: Art deco mada Lietuvoje“ pristatymas, kuriame mintimis ir įspūdžiais apie knygą dalijosi leidykos „Obuolys“ projektų vadovė Daiva Latinienė, menotyrininkė, mokslų daktarė, docentė Jūratė Tutlytė ir žurnalistas Pranas Šarpnickis.

Pasak D. Latinienės šios knygos išleidimas užtruko ketverius metus – tiek pat laiko, kiek didžiausio leidyklos projekto – įspūdingosios „Šeimos biblijos“ įgyvendinimas. Tai nė kiek nestebina, nes T. Milušauskaitės knygoje – gausybė unikalios medžiagos apie tarpukario laikotarpį, begalė nuotraukų, kurios buvo surinktos tiek autorės, tiek leidybos komandos iš įvairių Lietuvos muziejų, asmeninių archyvų.

Žurnalistas P. Šarpnickis, vienas pirmųjų knygos skaitytojų, teigė, kad knyga jam iš karto padarė didžiulį įspūdį. Joje ne tik gausu nuotraukų, dailės kūrinių, net to meto reklaminių skelbimų pavyzdžių, kurie padeda puikiai įsijausti į tą laikmetį. Knygoje yra ir daug teksto, kuris padeda suprasti ne tik bendrą istorinį art deco kontekstą, kaip vyko Kauno modernėjimas, kaip jis buvo susijęs su Paryžiumi ir apskritai pokyčiais Europoje.

T. Milušauskaitė, anot P. Šarpnickio, į art deco madą pasižiūrėjo įvairiapusiškai – aprašė moterų madą, vyrų madą, vaikų madą ir net kokią įtaką madai padarė sportas, kaip vystėsi mados industrija, modeliavimas, kokie pokyčiai įvyko kirpyklose, grožio rinkimuose.

Monotyrininkė, mokslų daktarė, docentė Jūratė Tutlytė džiaugėsi knygos „Lietuvos aukso amžius. Dingęs Kaunas: Art deco mada Lietuvoje“ solidžiu turiniu, faktų ir įvairių kultūrinių peripetijų gausa apie nepaprastai įdomų, netgi dramatišką laikmetį, kai moterys pradėjo laisvėti ir kaip valstybė turėjo išsaugoti savo kultūrinį identitetą, kokios buvo diskusijos apie etiką, moralę ir kaip išsaugoti savo tautiškumą.

Mada susišaukia su architektūra, ir galiausiai susikuria lietuviška tapatybė, išskirtinumas.

„Knyga nėra skirta siauram mados mylėtojų laukui, bet ir visam art deco laikmečiu besidominčių žmonių ratui. Knygos pabaigoje yra svarbios medžiagos tyrėjams apie siuvimo pramonę, kaip prasidėjo to meto drabužių modeliavimas, kaip vystėsi tekstilės, odos gaminių pramonė. Apskritai, knygoje daug medžiagos ateities tyrinėjimams.“ – kalbėjo J. Tutlytė.

T. Milušauskaitės knygą „Lietuvos aukso amžius. Dingęs Kaunas: Art deco mada Lietuvoje“ galima įsigyti didžiausiuose Lietuvos knygynuose ir leidyklos „Obuolys“ elektroninėje parduotuvėje, kuri siūlo unikalią galimybę ant knygos viršelio įspausti savininko vardą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA