Kauno šildymui Europos investicijų bankas skiria 35 mln. eurų paramą – Kas vyksta Kaune

Kauno šildymui Europos investicijų bankas skiria 35 mln. eurų paramą

Asociatyvi / Bendrovės nuotr.
Asociatyvi / Bendrovės nuotr.

Siekiant padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą šilumos gamybai ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamų dujų kiekį, Kaune bus vykdomas šilumos gamybos ir tiekimo infrastruktūros modernizavimas, praneša AB „Kauno energija“.

Investicijos į antrąjį pagal dydį Lietuvos miestą daromos siekiant paspartinti šalies ekonomikos atsiejimą nuo iškastinio kuro ir sustiprinti regioninę sanglaudą.

Europos investicijų banko (EIB) finansavimas užtikrintas Europos Komisijos programos „InvestEU“ suteikta garantija, rašoma AB „Kauno energijos“ pranešime žiniasklaidai.

Kauno miesto komunalinių paslaugų bendrovė „Kauno energija“ modernizuos ir plėtos centralizuoto šilumos ir karšto vandens tiekimo infrastruktūrą. Tam bus panaudota Europos investicijų banko (EIB) suteikta 35 mln. eurų parama.

Centrinėje šalies dalyje įsikūrusiam antrajam pagal dydį Lietuvos miestui suteikta EIB paskola, skirta energijos naudojimo efektyvumo didinimui, yra užtikrinama Europos Komisijos programos „InvestEU“ suteikta garantija.

Projektas apima centralizuoto šilumos tiekimo tinklo atnaujinimą ir plėtrą, šilumos akumuliacinių talpyklų įrengimą ir atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių, kaip biokuras bei saulės energija, naudojimą. Įgyvendintas projektas padidins energijos vartojimo efektyvumą, skirtingų energijos išteklių naudojimą, sumažins priklausomybę nuo importuojamų gamtinių dujų ir paspartins Lietuvos ir Europos Sąjungos transformaciją į neutralaus poveikio klimatui ekonomiką.

Projekto naudą pajus apie 400 000 Kauno miesto ir rajono, Jurbarko gyventojų bei tūkstančiai vietos mažų ir vidutinių įmonių.

„Šis projektas yra labai gera žinia Kaunui, Lietuvai ir ES“, – sakė EIB pirmininko pavaduotojas Thomas Östrosas.

„Gyvenimo kokybė Kaune pagerės, nes bus sukurtas efektyvus, patikimas ir tvaresnis centralizuoto šilumos tiekimo tinklas. Tokie projektai taip pat yra svarbūs siekiant ES energetinės nepriklausomybės“.

„Paskolos sutartis su EIB reiškia pasitikėjimą ir nuoseklų investicijų į įmonės plėtrą tęstinumą“. – sakė AB „Kauno energija“ generalinis direktorius Tomas Garasimavičius.

„Šiuo antruoju etapu užbaigsime svarbiausių technologinių inovacijų įgyvendinimą, padedančių miestui siekti klimato kaitos valdymo strateginių tikslų. Įgyvendinti projektai reiškia esminį įmonės technologinį atsinaujinimą, užtikrinantį patikimą, tvarią ir efektyvią šilumos gamybą ir tiekimą“.

Energetinės nepriklausomybės ES link

EIB investicijos Kaune prisideda prie ES energetikos sektoriaus nepriklausomybės ir Energetikos sąjungos prioritetų – vieno iš pagrindinių Europos Komisijos programos „InvestEU“ tikslų. „InvestEU“ garantijos leidžia EIB daugiau investuoti į projektus visoje Europoje.

Projektas Kaune taip pat prisideda prie Lietuvos nacionalinių energetikos ir klimato kaitos tikslų bei programos „REPowerEU“ įgyvendinimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA