A. Bilotaitė: mokyklos su narkotikų problema kovos pagal vienodą pagalbos algoritmą – Kas vyksta Kaune

A. Bilotaitė: mokyklos su narkotikų problema kovos pagal vienodą pagalbos algoritmą

BNS / Karolina Ambrazaitytė 2024/09/16 13:44
Agnė Bilotaitė / L. Balandžio nuotr. / BNS
Agnė Bilotaitė / L. Balandžio nuotr. / BNS

Siekiant kovoti su narkotikų problema tarp jaunimo, ateityje visos šalies mokyklos veiks pagal vienodą reagavimo ir pagalbos algoritmą, pirmadienį konferencijoje pranešė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Įvertinus Vidaus reikalų ministerijos (VRM) inicijuoto bandomojo narkotikų prevencijos projekto mokyklose rezultatus, vyriausybei pateiktas nutarimo projektas, kurio pagrindiniai tikslai – atpažinti, reaguoti ir padėti pagal vieningą veiksmų algoritmą kovoje su narkotikais.

„Tai yra labai svarbu, nes to iki šiol mūsų mokyklose nebuvo. Kiekviena mokykla, kiekviena savivaldybė spręsdavo, rinkdavosi priemones pagal savo išmanymą, pagal savo savo kompetencijas. Mes dabar turėsim vieningą algoritmą“, – sakė A. Bilotaitė.

Anot VRM, vadovaujantis parengtu Vyriausybės nutarimo projektu, kiekvienas mokyklos darbuotojas, įtaręs ar pastebėjęs, kad mokyklos teritorijoje mokinys disponuoja psichoaktyviosiomis medžiagomis ar jas vartoja, turėsi atlikti atitinkamus reagavimo ir pagalbos algoritmo veiksmus.

Su minėtu algoritmu švietimo įstaigų darbuotojai turės būti pasirašytinai supažindinti kiekvienais mokslo metais.

„Visas šitas projektas padėjo mums užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą, sustiprino tarpusavio ryšius ir labai aiškiai apibrėžė atsakomybių sritis“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Siekiant sukurti ir išbandyti sklandžiai veikiantį narkotikų prevencijos mechanizmą, kurį vėliau būtų galima pritaikyti šalies mastu, nuo 2023 metų gruodžio vyko bandomasis projektas. Jo metu suburta virš 20 prevenciją vykdančių institucijų ir organizacijų, priemonės išbandytos septyniose Vilniaus, Alytaus ir Klaipėdos rajono mokyklose.

Bandomasis projektas, anot VRM, leido išgryninti veiksmingų minkštųjų ir kietųjų prevencijos priemonių sąrašą, iš kurio mokyklos pagal savo individualią situaciją galės pasirinkti sau tinkamiausias. Jos apima technologines priemones, tokias kaip kameros, metalo detektoriai ar tvoros, taip pat ir kitas prevencines priemones, kaip specialios komunikacijos kampanijos, mokymai, anoniminių pranešimų dėžutės.

Bendradarbiaujant su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu (NTAKD), projekto metu apmokyti 143 bendruomenės pareigūnai penkiuose didžiuosiuose miestuose, taip pat ir savivaldybių specialistai, mokyklų bendruomenių nariai, tėvai.

Policija taip pat parengė klausimyną tėvams, kuris padės atpažinti vartojimo atvejus ir įvertinti savo žinias apie vaikų saugumą.

„Kovojant su šiuo negatyviu fenomenu, vienos institucijos ar kelių institucijų, kad ir kokios jos galingos, stiprios (…) pajėgumų nepakanka. Nes klausimas yra per daug daugiabriaunis“, – kalbėjo policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Komisaro teigimu, bendruomenės pareigūnai yra pasiruošę vykti į mokyklas ir suteikti pagalbos, jei to prireiks. Policijos duomenimis, jau virš 200 mokyklų yra atlikę savo saugumo įvertinimą.

„Tai yra gera žinia, kad mokyklos atsiliepia į tas iniciatyvas ir bent jau kalbant į artimiausią perspektyvą žiūrinti, tos 200 mokyklų be jokios prievartos, jos nori taipogi papildyti tas septynias mokyklas, kurios dalyvavo projekte“, – sakė R. Požėla.

Šiais metais policija registravo 2,6 tūkst. nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų platinimu. Pernai fiksuota 2,3 tūkst. tokių veiklų. Vis tik, anot policijos, taip pat pastebimas didėjantis nepilnamečių įsitraukimas į šias veiklas.

Nacionaliniu lygiu projekto derinimą toliau tęs Sveikatos apsaugos ministerija, veiklų įgyvendinimą – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD).

„Suprantame, kad vien tik vyriausybinės įstaigos arba ministerijos šito darbo nepadarys, jeigu neįsitrauks savivaldybės. Tuo tikslu gegužės mėnesį kreipėmės į visas savivaldybes ir paprašėm priskirti mums asmenį, su kuriuos galėtume dirbti šia tema“, – sakė NTAKD direktorė Rita Sketerskienė.

Anot jos, departamentas yra įsipareigojęs savivaldybėms tiekti informaciją ir metodinę medžiagą, taip pat bendradarbiauti su kitomis valstybinėmis institucijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA