Neįtikėtina – autobusai iš Vilniaus į Minską kursuoja dažniau nei į Klaipėdą – Kas vyksta Kaune

Neįtikėtina – autobusai iš Vilniaus į Minską kursuoja dažniau nei į Klaipėdą

TV3.lt, Toma Andrulytė 2024/08/19 17:42
Asociatyvi / TV3.lt koliažas
Asociatyvi / TV3.lt koliažas

Pasienyje su Baltarusija uždaromi kontrolės punktai, o gyventojai primygtinai raginami nevykti į šią šalį, tačiau autobusais iš Lietuvos į Baltarusiją ir atgal galima keliauti nors ir kas pusvalandį. Štai iš Vilniaus į Minską autobusai išvyksta mažiausiai 24 kartus per dieną, tai yra dažniau nei į Klaipėdą.

Iš Vilniaus į Minską šiuo metu vykdomi 24, kai kuriomis dienomis 25 reisai per dieną. Autobusai važiuoja kas 30–60 minučių. Palyginimui iš Vilniaus į Klaipėdą per dieną išvyksta 18 tiesioginių autobusų.

Į Gardiną autobusai iš Vilniaus kursuoja tris kartus per dieną, į Gomelį – 1–2, Mogiliovą – 1–2 kartus per dieną.

Iš Kauno į Minską tiesiogiai važiuoja 3 (penktadieniais 4) tiesioginiai autobusai.

Reisus vykdo bendrovės „Eurolines“, „Ecolines“ ir baltarusių „Minsktrans“.

Keleiviai atskleidė, ko važiuoja į Baltarusiją

Naujienų portalas tv3.lt Vilniaus autobusų stotyje pakalbino keletą į Minską važiavusių keleivių. Autobuso laukusi Olga (tikrieji pašnekovų vardai redakcijai žinomi – red. past.) teigė gyvenanti Baltausijoje.

– Ar žinote, kokia dabar ten politinė situacija? – paklausė žurnalistė.

– Viską žinau.

– Ir nebaisu ten važiuoti?

– Aš ten gyvenu.

Paklausus, ar gyvenimas Baltarusijoje pasikeitė po 2020 m. įvykių, Olga nesiplėtė, bet patvirtino: „Viskas pasikeitė.“

To paties autobuso laukęs Maksimas atskleidė, kad gyvena Baltarusijoje, o dirba Lietuvoje. Visgi nuo klausimų apie situaciją Baltarusijoje jis bandė išsisukti ir į žurnaliostės klausimus ėmė atsakyti klausimais.

– Politinę situaciją Baltarusijoje žinote?

Vyras nusijuokia.

– Nebaisu ten vykti? – toliau klausia žurnalistė.

– O jums baisu gyventi Lietuvoje?

– Ne.

– Gerai žinote politinę situaciją Lietuvoje?

– Taip.

– O iš kur tokia informacija?

– Interneto, portalų, žmonių.

– O tuo, ką skaitote internete, tikite 100 proc.?

Paklausus apie kelionės trukmę, Maksimas paskaičiavo, kad pasienyje autobusas užtrunka apie 4 valandas, likusi kelionė trunka taip pat 4 val. Taigi iš viso – 8 val., užtrukus pasienyje gali būti ir daugiau.

Muitinė: keleiviai gabena nedeklaruotas prekes

Vilniaus teritorinės muitinės duomenimis, per parą į muitinio tikrinimo vietą atvyksta iki 60 maršrutinių autobusų, kuriais vidutiniškai keliauja apie 40 piliečių.

„Muitinės pareigūnai skiria minimalų laiką vieno asmens ir transporto muitiniam patikrinimui, kadangi yra atliekama visų autobusų ir jais atvykstančių keleivių patikra. Fiziškai tikrinamas kiekvieno keleivio asmeninis bagažas, naudojamas rentgenas“, – paaiškina muitinės atstovė Indrė Strončikaitė.

Tačiau detali patikra neatgraso vykstančių trečiųjų šalių keleivių, kurie dažnu atveju nesilaiko nustatytų draudimų ir apribojimų.

„Šiais metais buvo pasitaikę įvykių, kai iš Baltarusijos atvykstančių autobusų keleiviai, slėpdami nuo muitinės kontrolės gabeno nedeklaruotas prekes. Dažniausiai sulaikomos įvairių vaistų pakuotės, alkoholis, cigaretės ir grynieji pinigai. Tai reikalauja papildomų resursų ir laiko administracinės teisenos įforminimui“, – pažymi I. Strončikaitė.

URM ragina nevykti į Baltarusiją

Užsienio reikalų ministerija teikdama kelionių rekomendacijas primygtinai nerekomenduoja Lietuvos piliečiams vykti į Baltarusiją, o tuos, kurie šiuo metu yra šioje šalyje, ragina nedelsiant išvykti.

Kartu informuoja, kad pasienio su Baltarusija punktuose yra įrengti informaciniai stendai, kuriuose Užsienio reikalų ministerija lietuvių ir anglų kalbomis primena apie grėsmes, kylančias vykstantiems į Baltarusiją.

„Pastaruoju metu suintensyvėjo Baltarusijos institucijų priešiški ir provokaciniai veiksmai prieš Lietuvos Respublikos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į Baltarusijos Respubliką. Lietuvos piliečiai yra neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai“, – nurodoma ministerijos puslapyje.

URM primena, kad konsulinė pagalba Baltarusijoje gali būti teikiama tik itin ribota apimtimi arba iš viso neteikiama.

„Atsižvelgiant į šias bei kitas aplinkybes, Lietuvos Respublikos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei“, – pažymi ministerija.

Planuojantiems vykti į Baltarusiją, URM rekomenduoja iš anksto pasirūpinti galiojančiais kelionės dokumentais, įsigyti savo ir artimųjų sveikatos, turto bei dokumentų draudimą. Taip pat susipažinti su kelionės rekomendacijomis bei atvykimo į užsienio valstybę sąlygomis.

Naujienų portalas tv3.lt raštu pateikė klausimus vežėjams – į Baltarusiją reisus vykdantiems „Eurolines“ ir „Ecolines“. Gavę komentarus, straipsnį papildysime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA