Priklausomybė nuo tabako – viena didžiausių pasaulio epidemijų: ką sako ekspertai? – Kas vyksta Kaune

Priklausomybė nuo tabako – viena didžiausių pasaulio epidemijų: ką sako ekspertai?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tabako epidemija išlieka viena didžiausių visuomenės sveikatos problemų visame pasaulyje. Skaičiuojama, jog kasmet nuo rūkymo keliamos žalos miršta per 8 milijonus pasaulio gyventojų. Lietuvoje praėjusiais metais, anot Valstybinės duomenų agentūros (VDA), šis skaičius siekė 1,5 tūkst. gyventojų.

Eurobarometro duomenimis, 28 proc. apklaustųjų Lietuvoje teigia rūkantys cigaretes. Tai – 5 proc. daugiau, nei Europos Sąjungos vidurkis.

Apie nikotino alternatyvas

Statistiniams rodikliams išliekant pavojingose aukštumose, ekspertai aktyviai diskutuoja apie tabako žalos mažinimo politikos svarbą visuomenei. Varšuvoje vykusiame 11-ajame Pasauliniame nikotino forume (angl. Global Forum on Nicotine) diskutuota, jog moksliniai tyrimai patvirtina bedūmių tabako gaminių potencialą, siekiant sumažinti rūkymo keliamą žalą. Kaip potencialiai mažiau žalingus produktus ekspertai išskyrė elektronines cigaretes, kaitinamąjį ir kramtomą tabaką, nikotino maišelius.

„Per visą homo sapiens istoriją nežinau nė vienos kultūros, kuri nerūkytų ir nevartotų kitų svaigalų. Nesu visiškai tikras, kad galime nustoti tai daryti. Todėl žalos mažinimas yra principas, kuris lydės mus amžinai“, – mažiau žalingų alternatyvų svarbą argumentavo vienas pagrindinių forumo pranešėjų, profesorius Andrzej Fal.

Lenkijos nacionalinio medicinos instituto Alerginių, plaučių ir vidaus ligų departamento vadovo nuomone, žmonėms padėti mesti rūkyti gali išmintingai taikomos fiskalinės priemonės, pavyzdžiui, akcizai. Visgi, pasak jo, keliant cigarečių kainas, svarbu nustatyti mažesnę kainodarą alternatyvoms, kurios, įrodyta, jog daro mažesnę žalą žmogaus sveikatai.

Akcentuoja kontrolę ir švietimą

„Mums visiems reikia šiek tiek daugiau švietimo sveikatos temomis, kad suprastume, kas yra mažiau žalingi produktai. Mes nekvestionuojame narkotikų žalos mažinimo. Kodėl turėtume kvestionuoti žalos mažinimą rūkymo kontekste? Tiesa, taip pat turime rasti priemonių, kurios užtikrintų, kad tai yra žalos mažinimas, o ne žalos skleidimas. Deja, šiandien daugeliui sveikatos priežiūros specialistų trūksta žinių ir supratimo apie tai, kaip cigarečių keliamą žalą galime sumažinti“, – sakė profesorius.

Sveikatos ir žmogaus elgsenos specialisto nuomone, vien draudimai ir kylančios kainos problemos išspręsti nepajėgūs. Tai, anot jo, iliustruoja skirtingų šalių patirtys.

„Prohibicijos laikotarpiu JAV alkoholis neišnyko. Draudimai reiškia, kad mes nežinome, kokie ingredientai elektroninių cigarečių skysčiuose bus rytoj. Teisingas kelias – techninių reglamentų ir kontrolės įvedimas. Draudimų rizika yra ta, kad įstatymas priimamas, bet produktai ir toliau parduodami šešėlyje, tik be jokios kontrolės. Turime plėsti savo matymą. Būdami apdairūs, neturime slėptis už draudimų“, – forumo metu kalbėjo A. Fal.

Nauji produktai – galimybė, o ne grėsmė

Profesoriui antrino ir forume dalyvavęs tabako kontrolės politikos ekspertas Clive Bates. Specialisto teigimu, Europos ir nacionalinės institucijos eikvoja per daug laiko bei jėgų siekdamos priversti asmenis apskritai mesti rūkyti. Jo nuomone, svarbus ir alternatyvų suteikimas.

„Reikia suvokti, jog padėti žmonėms mesti rūkyti svarbu visomis įmanomomis priemonėmis. Įskaitant elektronines cigaretes, nikotino maišelius ar kaitinamąjį tabaką. Deja, nepripažįstama, kad naujieji gaminiai gali būti galimybe, o ne grėsme“, – sakė C. Bates.

Forumo dalyviai dalijosi ir geraisiais pavyzdžiais. Pavyzdžiui, Japonijoje, po to, kai buvo pradėti vartoti kaitinamojo tabako gaminiai, rūkančiųjų skaičius sumažėjo perpus. Švedijoje rūkančiųjų skaičius sumažėjo tris kartus, kai vartotojai per kelis dešimtmečius cigaretes pakeitė kita tabako vartojimo forma – peroraliniam vartojimui skirtomis pagalvėlėmis (snus).

Tuo tarpu visoje Europoje pažanga vyksta lėtai. Europos Komisijos tikslas – iki 2040-ųjų sumažinti tabako vartojimą iki mažiau nei 5 proc. populiacijos, nors nuo 2006-ųjų iki 2020-ųjų rūkančiųjų skaičius sumažėjo tik 6 proc. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Slovėnijoje, rūkančiųjų skaičius netgi padidėjo.

Kritika visuomenės sveikatos sektoriui

Vienas iš Pasaulinio nikotino forumo pranešėjų, priklausomybių specialistas, daktaras Garret McGovern teigia, jog dėl konservatyvių įsitikinimų šiandien formuojama iškreipta visuomenės nuomonė.

„Iš pirmo žvilgsnio atsargumo taisyklė yra protinga, ir kai kada tuo vadovautis verta. Tačiau netinkamai taikomas per didelis atsargumas ir įtarumas visuomenės sveikatos srityje jau sukėlė nereikalingą žalą bei mirtis. Būtent taip nutiks su elektroninėmis cigaretėmis. Rūkymas yra mirtinai pavojingas. Elektroninės cigaretės nėra mirtinos. Jos naudojamos jau daugiau nei 20 metų ir tos rūkymui prilygstančios žalos nematome. Mes žinome, kad jei sustabdysime elektronines cigaretes vartojančius žmones, daugelis jų rūkys kitaip“, – sako G. McGovern.

Remdamasis savo praktika ir patirtimi, priklausomybių gydytojas teigia, jog iki šiol nėra buvę efektyvių priemonių, padedančių rūkantiesiems pasirinkti mažiau žalingą alternatyvą. Tačiau naujosios bedūmės priemonės gali tapti akstinu reikšmingiems pokyčiams visuomenės sveikatos srityje.

„Tačiau žmonės per radiją ar televiziją vis tiek girdi autoritetingus asmenis sakant, kad elektroninės cigaretės jiems ne ką geriau, nei rūkymas. Mane tai piktina. Sveikatos priežiūros specialistai turėtų propaguoti visuomenės sveikatą, bet vietoje to jie praktikuoja žalos mažinimo neigimą. Medicinoje nėra labai daug dalykų, kuriuos galime išgydyti. Didžiąją dalį laiko galime tiesiog sumažinti simptomatiką. Neturėtume apsunkinti šių pastangų ir proceso. Tačiau tabako žalos mažinimo atveju dėl kažkokių priežasčių mes tai darome“, – teigia G. McGovern.

Vėžį sukelia ne nikotinas

Tabako žalos mažinimo kontekste, pasak Pasauliniame nikotino forume dalyvavusių ekspertų, svarbu suprasti esminį skirtumą tarp tradicinių cigarečių ir bedūmių nikotino gaminių. Pastarieji taip pat yra žalingi sveikatai, tačiau jie netampa vėžį sukeliančia priežastimi. Tuo tarpu degant tabakui išsiskiria tūkstančiai nuodingų cheminių medžiagų, kurios įkvepiamos su dūmais. Pašalinus degimą, žala organizmui reikšmingai sumažėja.

Daug diskusijų visuomenėje ir institucijų lygmenyje keliantis tabako žalos modelis teigia, jog nikotino vartojimo neatsisakantys asmenys turėtų būti skatinami pereiti prie mažiau žalingų nikotino gaminių: saugumo reikalavimus atitinkančių elektroninių cigarečių, kramtomojo ar kaitinamojo tabako, tabako maišelių. Nors vartojant juos žala organizmui nėra visiškai panaikinama, bet mokslininkai teigia, kad ji – kur kas mažesnė.

Svarbiausias tabako žalos mažinimo tikslas – paspartinti su rūkymu susijusių mirčių ir ligų mažėjimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA