Plinta nauja narkotikų rūšis: guminukai su THCJD jau uždrausti – Kas vyksta Kaune

Plinta nauja narkotikų rūšis: guminukai su THCJD jau uždrausti

Guminukai su narkotinėmis medžiagomis / NTAKD nuotr.
Guminukai su narkotinėmis medžiagomis / NTAKD nuotr.
Guminukai su narkotinėmis medžiagomis / NTAKD nuotr.
Guminukai su narkotinėmis medžiagomis / NTAKD nuotr.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informuoja, kad į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus įtrauktos dvi naujos medžiagos, sparčiai plintančios Europoje.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad kai kurių pluoštinių kanapių produktų ir gaminių sudėtyje esančios medžiagos Delta-8-THC-C8 (arba THCJD) ir Delta-9-THC-C8 yra įtrauktos į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus.

Šios medžiagos įtrauktos į I-ąjį Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, kuriame esančios medžiagos yra draudžiamos vartoti, išskyrus atvejus, kai į I sąrašą įrašytos medžiagos yra registruoto vaistinio preparato sudėtyje.

Rinkos ribojimo priemonės Delta-8-THC-C8 (arba THCJD) ir Delta-9-THC-C8 įsigaliojo nuo 2024 m. rugpjūčio 12 dienos.

Europos Sąjungos narkotikų agentūros (angl. European Union Drugs Agency, toliau – EUDA) duomenimis, 2024 m. birželio mėnesį Vengrijoje buvo pranešta apie apsinuodijimo atvejų protrūkį, kuomet per trumpą laiką 30 asmenų prireikė skubios medicininės pagalbos dėl ūmaus apsinuodijimo suvalgius guminukų, kurių sudėtyje buvo pusiau sintetinių kanabinoidų – delta-8-THC-C8 (dar kitaip vadinamo THCJD) ir delta-9-THC-C8. Vartotojai įsigijo guminukų parduotuvėse, prekiaujančiose kanabidioliu (CBD) ir kitais pluoštinių kanapių gaminiais, kurie ir sukėlė ūmų apsinuodijimą.

„Mums kelia nerimą EUDA pateikta informacija, kad įvairūs pusiau sintetiniai kanabinoidai gali kelti panašų į kanapių poveikį, tačiau svarbu pažymėti, kad tokie produktai ir gaminiai, ypač valgomieji ar skirti rūkymui, savo sudėtyje gali turėti dideles koncentracijas sintetinių ar pusiau sintetinių kanabinoidų, o tai kelia didelį susirūpinimą dėl galimo ūmaus apsinuodijimo ar perdozavimo“, – pastebi Rima Mačiūnienė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Narkotikų ir jų prekursorių kontrolės skyriaus vedėja.

Pasak jos, Europoje jau ne kartą buvo pranešta apie apsinuodijimų, susijusių su pusiau sintetinių kanabinoidų vartojimu, atvejus. „Šie pusiau sintetiniai kanabinoidai dažnai yra atvirai parduodami kaip „teisėti“ tetrahidrokanabinolio (THC) ir kanapių pakaitalai įvairiose patraukliose formose, kaip, pavyzdžiui, maisto produktai (saldainiai, ypač guminukai), elektroninės cigaretės, o taip pat – pluoštinės kanapės dalys, apipurkštos arba sumaišytos su pusiau sintetiniais kanabinoidais“, – teigia ekspertė.

Remiantis EUDA duomenimis, delta-8-THC-C8 ir delta-9-THC-C8 turi didesnį CB1 kanabinoidų receptorių aktyvacijos potencialą nei delta-9-THC.

Departamentas primena, kad už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Departamentas džiaugiasi atsakingu ir operatyviu bendradarbiavimu su Sveikatos apsaugos ministerija bei kitomis atsakingomis institucijomis: dirbdami visi kartu siekiame užtikrinti, kad pavojingos ir ypač pavojingos medžiagos nebūtų platinamos rinkoje ir tuo pačiu sumažintų apsinuodijimų riziką vartotojų tarpe.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA