Kauno bendrovė ir jos vadovas nuteisti dėl sukčiavimo įrengiant konteinerius – Kas vyksta Kaune

Kauno bendrovė ir jos vadovas nuteisti dėl sukčiavimo įrengiant konteinerius

Asociatyvi / DELFI nuotr.
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė įrodė 55 metų Kauno gyventojo T. P. ir jo vadovaujamos uždarosios akcinės bendrovės atsakomybę už sukčiavimą bei dokumentų klastojimą ir disponavimą suklastotais dokumentais – teismas minėtą asmenį ir jo įmonę pripažino kaltais dėl nurodytų nusikaltimų.

Baudžiamosios bylos duomenimis, Kaune registruota uždaroji akcinė bendrovė laimėjo daugiau nei 4 mln. eurų vertės viešųjų pirkimų konkursą ir 2018 metų spalį pasirašė sutartį su viešąja įstaiga Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC). Sutartimi rangovas įsipareigojo atlikti pusiau požeminių konteinerių aikštelių projektavimą, rangos darbus ir konteinerių įrengimą, rašoma Prokuratūros pranešime žiniasklaidai.

Viena iš sąlygų, kad pasirašyta sutartis įsigaliotų – pateikti sutarties įvykdymo užtikrinimą (banko, kredito unijos garantiją ar draudimo bendrovės laidavimo raštą). Bylos duomenimis, bendrovės direktorius T. P. pateikė atliekų tvarkymo įmonei banko garantinį raštą. Jame buvo įrašyti duomenys, kad bankas neatšaukiamai ir besąlygiškai įsipareigoja sumokėti VšĮ ŠRATC beveik 350 tūkst. eurų vertės sumą, jei minėta T. P. atstovaujama bendrovė neįvykdys ar įvykdys netinkamai sutarties sąlygas.

Kaip nustatyta ikiteisminio tyrimo metu, rangovas nesilaikė sutarties reikalavimų – pateikė prastos kokybės konteinerius ir taip netinkamai vykdė sutarties sąlygas. Dėl to buvo nuspręsta nutraukti sutartį su rangovu, o iš banko pareikalauta išmokėti garantijos sumą. Paaiškėjo, kad bankas tokio garantinio rašto niekada neišdavė ir nepatvirtino.

Nuosprendyje skelbiama, kad T. P., veikdamas uždarosios akcinės bendrovės vardu ir siekdamas, kad būtų vykdoma sutartis, suklastojo, laikė, gabeno ir panaudojo tris banko garantijas. Tai padarė didelę žalą ŠRATC, nes buvo panaikinta įstaigos teisė, nutraukus sutartį su bendrove dėl pastarosios netinkamo sutarties vykdymo, gauti banko garantijos sumą.

Šią savaitę Šiaulių apylinkės teismas T. P. ir jo vadovaujamą įmonę pripažino kaltais pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. 3 d., 300 str. 3 d. Tiek fiziniam, tiek juridiniam asmeniui skirtos baudos po 50 tūkst. eurų. Teismas įpareigojo nuteistuosius sumokėti baudas per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Nuosprendžiu T. P. ir įmonei priteista beveik 3 tūkst. eurų ŠRATC išlaidoms, patirtoms advokatų pagalbai apmokėti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Aušra Petkevičienė, tyrimą atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA