Minint Medininkų žudynių metines, pasisakė Rusijos palaikytoja E. Švenčionienė – Kas vyksta Kaune

Minint Medininkų žudynių metines, pasisakė Rusijos palaikytoja E. Švenčionienė

delfi.lt 2024/07/31 17:08
Erika Švenčionienė / Žygimanto Gedvilos, BNS nuotr.
Erika Švenčionienė / Žygimanto Gedvilos, BNS nuotr.
Erika Švenčionienė / Žygimanto Gedvilos, BNS nuotr.
Erika Švenčionienė / Žygimanto Gedvilos, BNS nuotr.

Rusiją atvirai palaikanti Erika Švenčionienė savo feisbuko paskyroje paskelbė įrašą, kuriame pareiškė, kad Medininkų žudynėse žudikai buvo iš savų tarpo.

„Medininkų tragedija, tamsioji Lietuvos spec. tarnybų veiklos pasekmė. Daug faktų bylojo apie tai, kad žudikai buvo iš savų tarpo. Tiesa paslėpta, liudininkai nutyla“, – feisbuke parašė E. Švenčionienė.

Erika Švenčionienė / „Facebook“
Erika Švenčionienė / „Facebook“

Šis įrašas paskelbtas trečiadienį, minint 33-iasias Medininkų žudynių metines.

1991 m. liepos 31 dieną pasienio su Baltarusija poste, Medininkuose, sovietų omonininkai nužudė 7 valstybės sieną saugojusius muitinės ir policijos pareigūnus.

Žudynėse, patyręs itin sunkius sužeidimus, išgyveno tik vienas – muitininkas T. Šernas.

Šių žudynių kaltininkai yra nustatyti ir nuteisti laisvės atėmimu iki gyvos galvos, tai: OMON būrio vadas Česlavas Mlynikas, milicininkai Andrejus Laktionovas, Aleksandras Ryžovas ir Konstantinas Michailovas.

Realiai bausmę atlieka tik pastarasis, kitus tris Rusija yra atsisakiusi išduoti.

Dar 2017 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas neskundžiama nutartimi patvirtino ankstesnių teismų sprendimus, kad Medininkų žudynės surengtos vykdant sovietų politiką, kurios tikslas – išlaikyti Lietuvą Sovietų sąjungos sudėtyje.

E. Švenčionienės pareiškimas, kad Medininkų žudikai yra iš savų tarpo, gali būti vertinamas kaip SSRS padarytų nusikaltimų neigimas.

Tai užtraukia atsakomybę pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 170-2 str., už tai gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

„Delfi“ kreipėsi į prokuratūrą prašydami komentaro, kaip jie vertina tokį pasisakymą, bet atsakymo dar neturi, kai tik jį gausime, publikaciją papildysime.

Dėl tokio nusikaltimo kaltu prieš daugiau nei dešimtmetį buvo pripažintas Algirdas Paleckis, kai pareiškė, kad 1991 metų sausio 13-ąją prie TV bokšto „savi šaudė į savus“.

Šiuo metu E. Švenčionienė kartu su Kazimieru Juraičiu ir Valerijumi Ivanovu teisiami dėl veikimo prieš Lietuvos Respubliką bei viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA