A. Paleckio šmeižto ir partizanų niekinimo byloje baigtas įrodymų tyrimas – Kas vyksta Kaune

A. Paleckio šmeižto ir partizanų niekinimo byloje baigtas įrodymų tyrimas Kauno teismas šalino klausimus krašto apsaugos ministrui

ELTA / Gytis Pankūnas 2024/07/30 11:29
A. Paleckio bylos nagrinėjimas / M. Patašiaus nuotr.
A. Paleckio bylos nagrinėjimas / M. Patašiaus nuotr.
A. Paleckio bylos nagrinėjimas / M. Patašiaus nuotr.
A. Paleckio bylos nagrinėjimas / M. Patašiaus nuotr.

Šmeižimu ir partizanų niekinimu kaltinamo Algirdo Paleckio byloje antradienį dar kartą apklaustas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Dalį kaltinamojo ministrui pateiktų klausimų teismui teko pašalinti.

A. Paleckio bylos nagrinėjimas

„Jam (L. Kasčiūnui – ELTA) ypač daug klausimų, susijusių su jo praeitimi, politine karjera bei skaityta literatūra turėjo kaltinamasis, šiuo metu atliekantis laisvės atėmimo bausmę A. Paleckis. Tam tikri klausimai, galimai turintys provokacijos tikslą, arba nesusiję su byla, teisėjo buvo pašalinti“, – Eltai teigė Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė.

Anot teismo atstovės, kaltinamojo A. Paleckio gynėjas posėdžio metu taip pat pateikė daug įvairių publikacijų, susijusių su nukentėjusiuoju L. Kasčiūnu ir jo skyrimu į ministrus.

Kadangi visi proceso dalyviai jau apklausti, byloje buvo nuspręsta užbaigti įrodymų tyrimą.

Pasak T. Merkevičiūtės, kito teismo posėdžio byloje metu bus klausomasi baigiamųjų kalbų. Tuomet prokuroras įvardins, kokią bausmę prašo paskirti kaltinamajam A. Paleckiui.

Kitas teismo posėdis numatytas spalio 7 d.

ELTA primena, kad už rengimąsi šnipinėti Rusijai kalintis A. Paleckis teismo nagrinėjamoje byloje kaltinamas šmeižimu bei viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, jų neigimu ar šiurkščiu menkinimu.

Kaip anksčiau pranešė prokuratūra, ši byla teismui perduota praėjusių metų lapkritį. Anot teisėsaugos, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2022 m. rugsėjį A. Paleckis, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę Kauno kalėjime, per visuomenės informavimo priemonę telefoninio pokalbio metu, įtariama, šmeižė Seimo narį, tuometinį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką L. Kasčiūną.

Vieno socialinio tinklo kanale kaltinamasis, manoma, tyčia viešai išsakė apie jį melagingus, tikrovės neatitinkančius bei jį žeminančius teiginius. Anot prokuratūros, tyrimo metu taip pat buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai teigti, kad 2022 m. spalį A. Paleckis viešai pritarė tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino.

Tyrimo duomenimis, per tą pačią viename socialiniame tinkle transliuojamą visuomenės informavimo priemonę, iš laisvės atėmimo vietos telefoninio pokalbio metu, pasisakydamas apie Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją, A. Paleckis pateikė Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją kaip JAV padarytą žalą Lietuvai, įtariama, menkino pokario ginkluotos rezidencijos dalyvius, priskirdamas jiems tik neigiamus kovos motyvus ir nutylėdamas rezistencinės kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę.
A. Paleckis byloje kaltės nepripažįsta.

Vyro atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką jis padarė, būdamas teistas už tyčinį nusikaltimą neišnykus teistumui, t. y. būdamas recidyvistu. Už žmogaus šmeižimą A. Paleckiui gresia laisvės atėmimas iki vienerių metų, o viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams – iki dvejų metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA