„Kauno švara“ rengiama procesams mutatis mutandis – Kas vyksta Kaune

„Kauno švara“ rengiama procesams mutatis mutandis

Kauno švara / KMS nuotr.
Kauno švara / KMS nuotr.
Kauno švara / KMS nuotr.
Kauno švara / KMS nuotr.

Lotyniškai tai reiškia: „pakeitus keistinus dalykus, su reikiamais pakeitimais“ (žodynas.lt). Tas „mutatis mutandis įrašytas Kauno savivaldybės politikams skirtame ir viešai paskelbtame Aiškinamajame rašte, lydinčiame savivaldybei visu šimtu procentų priklausančios uždarosios akcinės bendrovės „Kauno švara“ būsimą pertvarką.

Miesto tarybos posėdyje numatyta pritarti „Kauno švara“ įmonės (?) norams atskirti jos dalį ir perduoti jai (kitai tos pačios formos bendrovei) „…švaros“ bendrovės turtą, teises bei pareigas.

Vasara – palankus metas reorganizuotis

Nors ir žiemą, pakankamai turėdami kitų darbų, kauniečių išrinktieji savivaldybės politikai nelabai gilinasi į klausimus, kuriems pritaria. Nebent jie – opozicijos atstovai, tai pasiaiškina, kam neturėtų pritarti. Tik, bėda, kad opozicijos pajėgos savivaldybėje – per menkos pasipriešinti paklusnios valdančiosios daugumos balsais vieningai pritariantiems sprendimams.

Iki šiol Kauno miesto savivaldybė, taupydama viešuosius ir klientų pinigus, mažindama jai pavaldžių įmonių bei įstaigų administracijas, ėjo centralizacijos keliu, – jungė iš pradžių ligonines, kurias netrukus perdavė kitiems steigėjams. Sujungė poliklinikas, tebejungia mokyklas. Dabar nusprendė kai ką decentralizuoti (gal jau ir direktorius naujai bendrovei numatytas?). Kita vertus, nieko naujo nevyksta, ir ne visose srityse centralizacija, matyt, pasiteisino.

Pamenam, kad anksčiau savivaldybei priklausė bent kelios komunalinės srities įmonės, tarp jų buvo ir Kauno specializuotojo transporto įmonė, vėliau virtusi „Kauno švara“. Kadangi „…švarai“ savivaldybė pastaraisiais metais patiki vis daugiau anaiptol su atliekų surinkimu nesusijusių funkcijų (viena jų – statybos Kauno marių pakrantėje), tai logiška, kad prireikė kitos įmonės, veikiančios labiau komerciškai..?

Ką konkrečiai ji veiks, sprendimo projekte nepaaiškinta

„Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo 71 straipsnyje reglamentuojama, kad bendrovės, kuri tęsia veiklą, dalis gali būti atskiriama ir šiai daliai priskirtų turto, teisių bei pareigų pagrindu gali būti kuriama viena ar kelios tos pačios teisinės formos naujos bendrovės, o šiam atskyrimui mutatis mutandis taikomos Civilinio kodekso ir Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo nuostatos, reglamentuojančios reorganizavimą padalijimo būdu“, – paaiškino tarybos sprendimo projekto rengėjai iš Evelinos Revuckaitės vadovaujamo savivaldybės administracijos Strateginio planavimo, analizės ir programų valdymo skyriaus.

Reorganizacijai pagrįsti reikiami dokumentai sutvarkyti operatyviai. Tą pačią dieną (2024 m. birželio 18-ąją), kai UAB „Kauno švara“ valdyba pritarė dalies įmonės veiklos atskyrimui, dėl to buvo kreiptasi raštu į Kauno miesto savivaldybę, – vienintelę bendrovės akcininkę. Argumentuota, kad: „UAB „Kauno švara“ siekia išgryninti pagrindines savo veiklas, susijusias su Kauno miesto savivaldybės savarankiškųjų funkcijų (atliekų surinkimas, tvarkymas, šalinimas, antrinių žaliavų surinkimo ir perdirbimo organizavimas, švaros ir tvarkos viešosiose vietose užtikrinimas), vykdymu, taip pat veiklas, susijusias su UAB „Kauno švara“ kaip Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratoriaus (paskirta Kauno miesto savivaldybės tarybos 2013-07-18 sprendimu), kuriam pavesta registruoti komunalinių atliekų turėtojus, sudaryti sutartis, rinkti įmoką už komunalinių atliekų tvarkymą, funkcijomis“.

Oficialiai teigiama, jog atskiriama UAB „Kauno švara“ dalis veiklos, nesusijusi su miesto savivaldybės savarankiškųjų funkcijų vykdymu. Ir patikinta, jog tai – pačios bendrovės iniciatyva. Tarybai priėmus teigiamą sprendimą, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (jos pavedimu) teisės aktų nustatyta tvarka atliks „veiksmus, susijusius su UAB „Kauno švara“ dalies veiklos, nesusijusios su Kauno miesto savivaldybės savarankiškųjų funkcijų vykdymu, atskyrimu“.

O kol kas…

„Kauno švara“ dirba nepadalinta, ir jai sekasi, jei nepaisytume kartais gan piktokų klientų atsiliepimų apie šios Kauno miesto savivaldybės įmonės, aptarnaujančios klientus ir kitose savivaldybėse, darbą. Rekvizitai.vz.lt nurodo, jog minimos bendrovės veiklą 124 vertintojai įvertino 4,5 (iš galimų skirti 10 balų). Priekaištauta jai dėl nelaiku kai kuriose gatvėse ar kiemuose išvežamų atliekų, dėl nenugenėtų krūmynų, nemandagaus darbuotojų elgesio. Bet per keletą metų bendrovei padėkota už nuvalytus Panemunės šilo takus…

Įmonės, kuri veikia 34-uosius metus, įstatinis kapitalas – 8 mln. 292 tūkst. 682 eurai. Pernai ji gavo 36 mln.212 tūkst. 384 eurus pardavimo pajamų ir 2 mln. 281 tūkst. 384 eurus grynojo pelno. Bendrovei „Kauno švara“ vadovauja prieš tai trumpai Kauno mero patarėju pabuvęs, dar anksčiau – keliasdešimt metų miškininku dirbęs, generalinis direktorius Saulius Lazauskas. „Kauno švaroje“ dirba 635 darbuotojai (socialiai apdrausti), vidutinis priskaičiuotas atlyginimas – 2164 eurai.

Per šių metų 4 mėnesius valstybei sumokėta 2 mln. 237 tūkst. 649,25 eur. mokesčių (11 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai). Sodra iš „Kauno švaros“ nuo 2024-ųjų pradžios iki birželio gavo 1 mln.385 tūkst. eurų socialinio draudimo įmokų.

Nauja firma gaus ir turto, ir patirties

UAB „Kauno švara“ dabar pasirengusi (kai tik akcininkė – Kauno miesto savivaldybė – priims sprendimą) „perduoti priskirtą turtą, kapitalą ir įsipareigojimus, sukauptą turimą patirtį, susijusią su dalyvavimu viešuose pirkimuose ir viešųjų pirkimų sutarčių vykdymu, bei tinkamą kvalifikaciją, reikalingą tolimesniam sėkmingam atskiriamos dalies veiklos vykdymui ir plėtrai, po atskyrimo veiksiančiai naujai uždarajai akcinei bendrovei. O ši savo veiklomis prisidėtų prie Kauno miesto savivaldybės strateginio planavimo dokumentuose įvardinto tikslo – „Žaliojo kurso principais paremtas modernus, efektyviai išteklius naudojantis, klimato kaitą švelninantis ir konkurencingas miestas“ įgyvendinimo bei ekonomiškai ir pelningai vykdytų įstatuose nustatytas veiklos rūšis“.

Savivaldybės skyriaus vedėjos E. Revuckaitės pasirašytame Aiškinamajame rašte išvardinta: „UAB „Kauno švara“ atskiriama dalis ir jos apimtys: 1. Turtas – vertė apie 8 mln. Eur; 2. Įsipareigojimai – apie 4,4 mln. Eur 3. Nuosavo kapitalo dalis – apie 3,6 mln. Eur 4. Sutartys, nesusijusios su Kauno miesto savivaldybės savarankiškųjų funkcijų vykdymu, ir iš jų kylančios teisės bei įsipareigojimai; 5. Sukaupta patirtis, įskaitant sukauptą patirtį, reikalingą perkeliamos veiklos dalies tinkamam vykdymui. Atskiriamų dalių dydžiai yra indikaciniai ir sudaryti UAB „Kauno švara“ 2024 m. vasario 29 d. balanso duomenimis. Galutinis atskiriamos UAB „Kauno švara“ dalies sudėtinių dalių konkretus sąrašas bei jų dydžiai bus pateikti ir tiksliai nurodyti perdavimo-priėmimo akte sudarytame atskyrimo užbaigimo dieną.“

Lydintys madingi „burtažodžiai“ – tvarumas ir plėtra

Kad politikai priimtų sprendimą „Kauno švaros“ reorganizavimo klausimu, kaip nurodo savivaldybės administracijos specialistai, lėšos nereikalingos. Kiek jų paskui reikės sprendimo vykdymui, – sudės paslaugų gavėjai..? Ar paslaugų tarifai dėl to mutatis mutandis mažės, – kažin? Nesame naivūs…

Sprendimo iniciatorių (kažkaip nesitiki, kad įmonė, savo valia atsisakytų ir dalies turto, ir funkcijų) nuomone, „įgyvendinus šį procesą, būtų užtikrinamas efektyvus UAB „Kauno švara“ paslaugų, susijusių su Kauno miesto savivaldybės savarankiškųjų funkcijų vykdymu, teikimas, sparčiau įgyvendinti Kauno miesto savivaldybės kaip UAB „Kauno švara“ akcininko lūkesčiai: Tvarumo – vykdant Kauno miesto savivaldybės atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021–2027 metų plane nustatytas užduotis ir reikalavimus, Plėtros – vystant rūšiuojamų atliekų surinkimo infrastuktūrą, plečiant perdirbimui tinkamų atliekų surinkimo apimtis, Efektyvumo – materialaus turto ir žmogiškųjų išteklių valdymas, racionalus turimų išteklių efektyvus naudojimas, maksimaliai pritraukiant ES, Užimtumo tarnybos ir kitų siūlomų programų lėšas bei resursus.

Galima pagalvoti, kad be viso šito, „Kauno švara“ dirba, pasirinkusi ne Žaliąjį, bet kokį nors Oranžinį kursą, ir todėl dabar nesistengia atliepti Kauno miesto savivaldybės deklaruojamus Tvarumo, Plėtros ir Efektyvumo lūkesčius, bet perskilusi į dvi dalis, atlieps?

„Tarybos sprendimo projektas nevertintinas antikorupciniu požiūriu, nes nėra norminis. Dėl tos pačios priežasties jo nebūtina paskelbti Teisės aktų registre (dėl norminio administracinio akto įsigaliojimo)“, – teigiama projektą sprendimo, kurį inicijavo (bent taip oficialiai teigiama) pati Kauno miesto savivaldybės įmonė UAB „Kauno švara“, paaiškinančiame savivaldybės administracijos dokumente.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA