Staigmena atvykstantiems į pasaulinės žvaigždės koncertą Kaune: nakvynės kainos pakilo 10 kartų – Kas vyksta Kaune

Staigmena atvykstantiems į pasaulinės žvaigždės koncertą Kaune: nakvynės kainos pakilo 10 kartų

delfi.lt / Patricija Kirilova 2024/06/30 19:50
Ed Sheeran / Gretos Skaraitienės nuotr.
Ed Sheeran / Gretos Skaraitienės nuotr.
Ed Sheeran / Gretos Skaraitienės nuotr.
Ed Sheeran / Gretos Skaraitienės nuotr.

Rugpjūčio 3-4 dienomis vyksiantis Edo Sheerano koncertas sudrebins Kauną – ir gerokai papurtys miesto svečių kišenes. Kai kuriems gali tekti apsistoti šalia Kauno esančiuose miesteliuose, o pasiryžusiems nakvoti mieste už naktį gali tekti pakloti net ir 10 kartų daugiau nei įprastą savaitgalį.

Likus pusantro mėnesio iki koncerto, vietų nakvynei skaičius Kaune gerokai pratirpęs. Booking.com svetainėje nurodoma, kad šiomis datomis jau virš 80 proc. viešnagės vietų užimta, likę apie 100 vietų, kur dar galima apsistoti.

Vis dėlto, dar yra kelios vietos taupantiems. Pati pigiausia nakvynė Kaune kol kas siūloma už 30 eurų vienam asmeniui, tai 38 kv. metrų ploto, vieno miegamojo apartamentai su virtuve, nuo centro nutolę per 3,8 km. Kitas variantas pagal pigumą yra lova hostelyje bendrame miegamajame, vienam suaugusiajam tai atsieitų 45 eurus.

Tuo metu žiūrint jau kitą savaitgalį, apsistoti galima beveik 300 vietų. Hosteliuose už lovą tektų susimokėti po 15 eurų, o už 30 eurų dar nesunku rasti ir vieno kambario apartamentų.

Rugpjūčio 3-4 dienomis Kaune dar galima rasti keletą nakvynių iki 100 eurų, yra kambarių, kainuojančių iki 150 eurų, bet tokių jau likę vos keli. Daugiau pasiūlymų yra už 200-300 eurų, viešbučiuose – ir gerokai virš 300. „Kaunas City“ viešbutis nakvynę rugpjūčio 3-4 dienomis vienam siūlo už 301 eurą, į šią kainą įskaičiuoti ir pusryčiai.

Kambarys 16 kv. metrų, galima rinktis 2 viengules arba 1 dvigulę lovą, taip pat kambarys būtų su balkonu ir vaizdu į miestą, įrengtas ir oro kondicionierius. Tačiau kitą savaitgalį, rugpjūčio 10-11 dienomis, šiame viešbutyje nakvynė tame pačiame kambaryje kainuotų 5 kartus pigiau – 58 eurus.

„Moxy Kaunas Center“ nakvynės kaina žmogui siekia 350 eurų su įskaičiuotais pusryčiais. Yra kiek pigesnis kambarys – už 342 eurus, tačiau už pusryčius jau reikėtų susimokėti atskirai 12 eurų. Už tokią kainą siūlomas 16 kv. metrų kambarys, su oro kondicionieriumi ir kitais įprastais viešbučio patogumais. O sekantį savaitgalį tas pats kambarys jau atsieitų gerokai pigiau – apie 80 eurų.

Viešbučių kainos
Viešbučių kainos

„Hotel Babilonas“ naktį praleisti kainuotų nuo 340 eurų, už kuriuos siūlomas 16 kv. metrų ploto liukso numeris su terasa, tačiau už pusryčius papildomai reikėtų susimokėti 8 eurus. Tuo metu kitą savaitgalį tas pats liukso numeris kainuotų 80 eurų, bet yra ir kambarių už 51 eurą. „Amberton Cozy Hotel Kaunas“ viešbutyje už nakvynę standartiniame dviviečiame numeryje vienam rugpjūčio 3-4 dienomis tektų suploti nuo 430 eurų, o viešbutyje „Ibis Styles Kaunas Centre“ pernakvoti pavyktų už 396 eurus.

Abiejuose viešbučiuose papildomai dar reikėtų susimokėti ir už pusryčius. Visgi, jau kitą savaitgalį, rugpjūčio 10-11 dienomis, tie patys viešbučių numeriai kainuotų atitinkamai 71 ir 89 eurus už nakvynę vienam. Norintys čia naktį praleisti dviese, susimokėtų šiek tiek brangiau, tačiau skirtumas iki 10 eurų.

Yra ir gerokai brangesnių nakvynių Edo Sheerano koncerto datomis. Pavyzdžiui, vienas privatus valdytojas 30 kv. metrų ploto, vieno miegamojo apartamentus rugpjūčio 3-4 dienomis dviem svečiams siūlo išsinuomoti už 1140 eurų. O jau sekantį savaitgalį, rugpjūčio 10-11 dienomis tie patys apartamentai kainuotų net 10 kartų pigiau – 114 eurų.

Viešbučių kainos / Delfi.lt nuotr.
Viešbučių kainos / Delfi.lt nuotr.

Panašus privataus nuomotojo pasiūlymas dviem atsieitų 1 300 eurų, tik čia jau didesnis plotas – 70 kv. metrų, su dvigule lova, svetaine bei virtuve. Tiesa, kitą rugpjūčio savaitgalį nakvynė tokiame būste jau kainuotų 115 eurų.

Panašiai buvo per Eurolygos finalinį ketvertą

Viešosios įstaigos „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius „Delfi“ sakė, kad dėl viešbučių trūkumo dalis koncerto dalyvių važiuos namo, tačiau preliminariais skaičiavimais, per abi koncerto dienas tikimasi sulaukti apie 30 tūkst. užsienio svečių iš kurių apie pusė galėtų likti Kaune su nakvyne. Taip pat laukiama apie 35 tūkst. lietuvių, atvyksiančių į koncertą iš kitų šalies miestų, kurių dalis taip pat dalis pasiliks nakvoti.

Lankytojų tikimasi daug, nes Edo Sheerano koncertai šią vasarą daugiau regione niekur nevyks – tik Lietuvoje.

„Tikrai yra prielaida tikėtis, kad svečių į Kauną susirinks. <...> Toks lūkestis ir buvo nuo pat pradžių, nes žinome, kiek gali būti parduota bilietų į tokio masto renginį. Tuo pačiu suprantame, kad jeigu koncertai vyktų ir Rygoje, ir kur nors aplinkui paeiliui, tai natūralu, kad žmonės pasiskirstytų. Bet kadangi Kaune vyksta vienintelis, taip ir tikėjomės.

Aišku, manau, kad kaip ir su Eurolygos finaliniu ketvertu turėsime tą pačią problemą, kad dalis žmonių negali apsistoti Kaune dėl viešbučių trūkumo, tai tikimės, kad ateityje daugėjant panašaus pobūdžio renginių, daugėjant paklausai iš rinkos, mes turėsime daugiau viešbučių Kaune, kad atvykstantys žmonės po koncerto galėtų tas geras emocijas palikti mieste kartu su nakvyne“, – nurodė T. Stankevičius.

Kalbant apie netikėtai šoktelėjusias to savaitgalio viešbučių kainas, T. Stankevičius įvardijo, jog tai yra panaši situacija, kokia buvo susidariusi Eurolygos finalinio ketverto metu. „Taip, mes turime tą problemą, nepakankamą lovų skaičių viešbučiuose, ypatingai, kai vyksta masiniai renginiai.

Natūralu, kad atviroj rinkoj tą diktuoja paklausos ir pasiūlos santykis. Nesant galimybėms patenkinti visos paklausos, kyla kaina. Tai šioje vietoje nelabai ko kito ir galima tikėtis. Vis tiek atsiras turbūt pirkėjas, kuris sutiks mokėti nurodytą kainą. Iš moralinės perspektyvos galima traktuoti vienaip, bet rinkos ekonomikoje viskas natūraliai susidėlioja, kokią situaciją turime matomą“, – aiškino „Kaunas IN“ vadovas.

Anot jo, kol kas tikslių skaičiavimų nėra, tačiau manoma, kad į miesto ekonomiką Edo Sheerano koncertai galėtų papildomai atnešti apie 20 mln. eurų. Tiksliau bus žinoma po koncerto.

Apsimoka apsistoti kituose miestuose „Luminor“ ekonomistą Žygimantą Mauricą įvardintos kainos viešbučiuose kiek nustebino, tačiau jis nurodė, kad vis dėlto tai padiktuoja paklausa ir pasiūla. „Ta kaina dažniausiai pakyla tokiais atvejais, tik tie kilimai nebūna tokie drastiški. <...> Jau tada apsimoka kažkur kitur apsigyventi, artimesniuose miestuose, gal kur nors Birštone, Kėdainiuose“, – svarstė ekonomistas.

Jo teigimu, noras daugiau užsidirbti tokių renginių metu gali priklausyti ir nuo šalyje vyraujančio neapibrėžtumo. Mokestinės, geopolitinės, ekonominės aplinkybės, palūkanų normos, darbo užmokesčio kilimas verslus skatina sukaupti „juodai dienai“.

„Tik kartais tai šiek tiek antru galu gali smogti, nes kainos bendrąja prasme išauga labiau nei turėtų išaugti. Pats savaime tas reiškinys gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių Lietuvos ekonomikai. Tarkime, jeigu svečiai atvyksta ir pamato tokias apgyvendinimo kainas, jie gali pagalvoti, kaip būna įprastai, kad pakėlė dėl renginio 50 proc., gal du kartus, bet [tokiu atveju] galvoja, kad iš esmės yra labai brangu Lietuvoje ir gal kitą kartą pagalvos prieš važiuodami. Tai tiesiog į ateitį žiūrint gali būti tam tikrų iššūkių“, – kalbėjo Ž. Mauricas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA