Kauną pasiekė ekstremalūs karščiai: kokių orų tikėtis savaitgalį? – Kas vyksta Kaune

Kauną pasiekė ekstremalūs karščiai: kokių orų tikėtis savaitgalį?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbė, kad artimiausiomis dienomis oro temperatūra Lietuvoje vietomis pasieks net 32–34 laipsnius, todėl visuomenės sveikatos priežiūros specialistai pataria pasisaugoti ir dalijasi rekomendacijomis.

Sinoptikai praneša, kad penktadienį lietaus tikimybė maža, vėjas pietryčių, naktį 3–8 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 15–20, o dieną kais net iki 28–33 laipsnių karščio.

Karštą dieną visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai, dažniau gerti skysčių – visą dieną po truputį, nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys.

Taip pat patartina vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų. Einant į lauką, užsidėti galvos apdangalą ir dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru.

Specialistai rekomenduoja dėvėti lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius, orui pralaidžius drabužius, naudoti apsauginius kremus nuo saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi (30 SPF ir daugiau).

Poilsiui gamtoje rekomenduojama pasirinkti vietą pavėsyje, vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių, riboti buvimo atviroje saulėje laiką, būti po skėčiais.

Svarbu nepalikti uždarytame automobilyje vyresnio amžiaus ar neįgalių žmonių, vaikų, gyvūnų, net ir tuomet, jei visi langai atviri.

Karštomis dienomis raginama riboti fizinį aktyvumą, ypač nuo 11 iki 17 valandos, palaikyti namų aplinką vėsią. Jeigu yra galimybė, miegoti vėsesniame kambaryje.

Sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę. Pasitarti su šeimos gydytoju dėl nuolat vartojamų vaistų dozės koregavimo.

Skubiai kreiptis medicinos pagalbos:

– esant gausiam prakaitavimui ir raumenų mėšlungiui (traukuliams);

– kūno temperatūrai pakilus >40°C, esant karštai ir šlapiai odai;

– radus sumišusį ar be sąmonės žmogų.

Po rekortinės kaitros – orų permainos

Garsi sinoptikė Elvyra Latvėnaitė praneša, kad po rekordinės kaitros numatomos orų permainos.

„Anticiklonas, vardu Bie, atnešęs sausus ir karštus orus lėtai trauksis į rytus, bent pora dienų dar gerokai pakepins. Bet jau penktadienio pavakare, prie Lietuvos pajūrio priartės ciklono slėnis, vardu Zoe, su atmosferos frontų debesimis. Kadangi bus dar labai karšta, atmosferos frontų sistemos įgaus dar daugiau energijos, tad perkūnas gerokai trankysis, gausokas lietus nušniokš.

Nerami ir audringa bus ir šeštadienio naktis, o dieną vakariniuose rajonuose gerokai atvės. Sekmadienis vėl gali būti labai šiltas, o beveik visą kitą savaitę laukia permainingi orai-dažnai palis, kartais ir perkūnijos dundės. Savaitės pradžia dar bus maloniai šilta, antroje savaitės pusėje vėl turėtume vėsesnių orų sulaukti“, – praneša sinoptikė E. Latvėnaitė.

Šeštadienio naktį daugelyje rajonų trumpas lietus, kai kur smarkus, vietomis perkūnija, dieną vietomis, daugiausia rytiniuose rajonuose, trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas pietų, pietvakarių, pereinantis į vakarų, šiaurės vakarų, 7–12 m/s, naktį per perkūniją kai kur gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra naktį 14–19, dieną 23-28 laipsniai šilumos.

Detalesnę orų prognozę Kaune galite rasti paspaudę ant nuorodos Orai Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA