„Duonos ambasadai“ Raudondvario plente lemtis nebuvo palanki

Gardėsis / R. Tenio nuotr.
Gardėsis / R. Tenio nuotr.

Bent keli pranešimai iš 2024-ųjų birželį pasiekusių Užimtumo tarnybą (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus iš darbo buvo gauti iš Kauno. Ir daugiausiai savo darbuotojų – net 182 – apie gresiantį atleidimą įspėjo Raudondvario plente įsikūrusi Suomijos kapitalo įmonė „Fazer Lietuva“, kurios padalinys mieste prie Nemuno, Neries bei Nevėžio labiau žinomas „Gardėsio“ kepyklos vardu.

Savininkų sprendimas uždaryti įmonę nebūtinai sietinas su darbo rezultatais

Juolab, kad jie – nėra prasti. Kaune 29-uosius veiklos metus bebaigiančios bendrovės, kurios įstatinis kapitalas 816 728 eurų, pernai, kaip nurodo rekvizitai.vz.lt, pardavimo pajamos viršijo 23,67 mln. eurų. Tais pačiais metais grynojo pelno gauta 944 820 eurų. Jos produkcija (duona, konditerijos kepiniai) eksportuojama į Daniją, Suomiją, Airiją bei kitas valstybes. Šių metų gegužės mėnesį vidutinis darbuotojo atlyginimas buvo 2023 Eur. Birželį įmonė tebeturi 17 automobilių (išperkamų/nuomojamų).

Beje, 2013 – 2020 metais šį bendrovė pateko tarp TOP 500 įmonių, daugiausiai sumokėjusių valstybei mokesčių. Pernai ji finansiškai parėmė Jaunimo liniją, teikiančią emocinę paramą gyventojams telefonu bei internetu. Generalinės direktorės Anne Mere vadovaujamoje bendrovėje šiuo metu dirba 218 apdraustų darbuotojų.

Žinoma, jų tiek nebuvo, kai „Fazer“ savo padalinį kūrė mūsų šalyje, konkrečiai Kauno Vilijampolėje, iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo „lengvosios pramonės prospektu“ vadintame Raudondvario plente. Tuo metu čia dar veikė dalis ilgus dešimtmečius Lietuvos gamintojus garsinusių lengvosios pramonės įmonių („Kaspinas“, „Silva“, „Vilkas“ bei kitų), bet netrukus, po praūžusio privatizacijos (prichvatizacijos) vajaus, jų nebeliko.

Greit prospekte neliks dar vienos plačiai žinomos bendrovės. Tiesa, – ne dėl bankroto. „Fazer Lietuva“ šeimininkai, apsvarstę sąlygas rinkoje bei kitas aplinkybes, apsisprendė labiau koncentruoti savo kapitalą kitoje Baltijos valstybėje. Tačiau jie žada pasirūpinti kauniečiais, kurie dėl verslininkų planų, neteks darbo „Gardėsyje“. Juolab, kad geriems darbuotojams, tikėtina, nebus sunku susirasti naujus darbus kitose įmonėse.

O prieš vienuolika metų…

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sveikindamas bendrovę, įkūrusią Raudondvario plente Duonos namus ir atvertusią naują veiklos puslapį, sakė: „Konkurencingoje aplinkoje verslas neišvengiamai turi priimti drąsius sprendimus. Džiaugiuosi, kad Kaunas yra verslus miestas, kuriame gimsta originalūs projektai. Tikiu, kad duona yra ne tik produktas – tai yra tautos vertybių ir istorijos simbolis, patirties šaltinis, todėl džiaugiuosi, kad „Fazer Lietuva“ šia patirtimi nusprendė pasidalinti“.

„Fazer Lietuva“ / R. Tenio nuotr.

Džiaugėsi ta proga ir tuometis „Fazer Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis. Pristatęs „…namų“, savo forma primenančių kepėjo kepurę, kūrėjus – žinomą Kauno architektą Audrių Karalių ir dizainerę Aurą Prankevičiūtę, įmonės vadovas kalbėjo: „bendrovė tikisi, kad ši vieta taps duonos ambasada, kurioje rinksis tikri duonos mylėtojai. Neatsitiktinai savo duonos namams pasirinkome tokią vietą – šalia kepyklos. Tai suteiks mums galimybę būti dar arčiau savo pirkėjų, o duona lentynas pasieks tiesiai iš krosnių. Tikimės tapti vieta, kurioje susitinka duonos mylėtojai.“ (15min.lt.2013.06.19).

Galiu prisipažinti, kad dalyvavau šioje šventėje, o po jos, jei tik ko Vilijampolėje ar pakeliui, užsukdavau į tuos duonos namus nusipirkti šviežių kepinių. Dar galiu pridurti, kad šiek tiek žinių apie bene pagrindinį mūsų stalo produktą turiu iš savo ankstesnių (prieš žurnalistikos studijas universitete) mokslų. Nes buvau baigusi Maisto pramonės technikumą, kur įgijau duonos kepimo ir konditerijos technologo specialybę. O kartą net susilaukiau neįprasto pasiūlymo telefonu: nepažįstamas pašnekovas siūlė fiktyvų darbą jo kepyklėlėje (jam tereikalingas technologo diplomas, ne darbuotojas. Kadangi veiklą kontroliuojantys maistininkai neleidžia kepyklai dirbti be technologo. Vėliau, matyt, tokie reikalavimai išnyko, todėl kepyklėlių pridygo mieste lyg grybų? Juolab, kad nereta jų pati tešlų nemaišo, bet kepa bandeles iš pramoniniuose šaldytuvuose ilgai pabuvusių pusgaminių.

Kaip bebūtų, Duonos namai netapo duonos mylėtojų susitikimų vieta. Per keletą metų rinka smarkiai pasikeitė, ir atsirado galybė kitų vietų, kur kepinių (ir „Gardėsio“ kepyklos) galima kasdien nusipirkti.

Atsiliepimai

Rekvizitai.vz.lt atsiliepimų skiltyje (2018-09-16) Karolina prisistačiusi autorė teigė: „Gardėsio“ kepykla paliko puikų įvaizdį. Darbinė aplinka šilta ir draugiška, vykdomi socialiniai įsipareigojimai, laikomasi darbo kodekso, organizuojami renginiai kolektyvui. Su darbuotojais elgiamasi sąžiningai ir pagarbiai“.

Tiesa, atsiliepimuose yra ir kritikos dėl gaminamos produkcijos kokybės. O pernai rugsėjį internetu užfiksuotas ir toks tekstukas: „Niekada niekur nekomentuoju, niekada nesu parašiusi apie buvusias darbovietes blogą komentarą, bet apie šią įmonę negaliu neinformuoti. Per 15 metų darbo stažo dirbau keliose maisto pramonės įmonėse, bet kad šitaip išnaudotų žmones, niekur nemačiau. Fazer kepykloje dirbsite, kaip VERGAS, darbo krūvis ir tempas nežmoniškas. Gaila tų moterų, kurios pastoviai skundžiasi nugaros skausmais, vieną atvejį mačiau, kad net nuo nuovargio moteris apsivėmė ir toliau aria. Atlyginimas, visada buvo kalbama, apie 1000 Eur į rankas, o gavau 800 Eur (gėda, net žmogui pasakyti). Apeikite šią įmonę iš kuo toliau, Kaune yra pilna darbų už tokį atlyginimą ir nereikės atiduoti savo sveikatos“.

Bet paskui (2024-ųjų pavasarį) „blogą raštą“ pamėginta pataisyti „geru raštu“, kurį prašė Anonimas, – „Visai neseniai žurnale pamačiau naują Raugo duoną. Nustebino, kad pakankamai sveika sudėtis, bet duona minkšta kaip debesėlis. Ačiū.“

Kviečia pasimėgauti geriausiomis dienos akimirkomis

Prieš keletą metų internetu buvo išplatintas toks reklaminis pranešimas apie įmonę, kurios… netrukus Raudondvario plente neliks: „Lietuvoje „Fazer Bakery Baltic“ atstovauja UAB „Fazer Lietuva“. Esame viena pirmaujančių kepyklų šalyje, prekiaujanti duonos gaminiais, pažymėtais „Gardėsio“ prekės ženklu. Kaune esančioje kepykloje šiuo metu dirba per 220 darbuotojų. Populiariausi įmonės prekių ženklai – „Jorė“, „Sėklų“ duona, „Bočių“ duona, „Sumuštinių“ duona, skaidrios sudėties „Gardėsio“ saldžios bandelės, „Gardėsio“ duonos su kefyru, STREET FOOD gaminių linija. Žinomiausi „Fazer“ saldumynų prekių ženklai Lietuvoje yra „Karl Fazer“ ir „Geisha“.

„Fazer“ – tai unikalias maisto patirtis siūlanti kompanija, kviečianti žmones mėgautis geriausiomis dienos akimirkomis. 2021 metais 130 metų jubiliejų minėjusi grupė yra finansiškai stiprus rinkos žaidėjas, turintis aiškią ateities strategiją. „Fazer“ orientuojasi į greito apyvartumo prekių kategoriją, veiklą vykdo aštuoniose šalyse ir eksportuoja į dar 40. 2020 m. „Fazer“ grupės grynieji pardavimai siekė 1,1 mlrd. eurų, joje dirbo virš 8 500 darbuotojų“.

Deja, Lietuvos vardas iš tos „aiškios ateities strategijos“ greit išnyks? Ar mūsų pirkėjai nepateisino lūkesčių, ar firmai, apskaičiavus visas sąnaudas ir kaštus, tiesiog geografiškai patogiau savo produkciją eksportuoti ne iš Lietuvos, bet iš kaimyninės valstybės – Latvijos?

…Tarp kitko, teko dalyvauti ir vienos IT (užsienio kapitalo) įmonės oficialiose atidarymo iškilmėse K. Donelaičio prospekte, buvusios „Šviesos“ leidyklos pastate. Sveikinimo kalboje Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ypač pabrėžė džiugų šiuolaikinio miesto plėtrą liudijantį faktą, kad ši įmonė sukūrė kelis šimtus darbo vietų informacinių technologijų specialistams.

Na, sukūrė, o paskui – „atkūrė“, išsikraustė ir iš Kauno, ir iš Lietuvos. Žinoma, atsisakiusi vietinių specialistų, nes kažkur Azijoje rado pigesnių…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA