Jau netrukus keisis Kauno apylinkės teismo veiklos teritorija – Kas vyksta Kaune

Jau netrukus keisis Kauno apylinkės teismo veiklos teritorija

ELTA 2024/06/24 13:13
Kauno miesto apylinkės teismas / R. Achmedovo nuotr.

Įsigaliojant teismų reformai, nuo liepos 1 d. keisis Kauno apylinkės teismo veiklos teritorija.

Iki šiol Kauno apylinkės teismas sudarė Jonavos rūmai, Kaišiadorių rūmai, Kauno rūmai ir Kėdainių rūmai.

Kaip pranešė teismas, nuo liepos 1 d. Kauno apylinkės teismą sudarys dveji rūmai – Kauno ir Kėdainių.

Kauno rūmų veiklos teritoriją apims Kaišiadorių rajono savivaldybės, Kauno miesto savivaldybės ir Kauno rajono savivaldybės teritorijos. Kėdainių rūmų veiklos teritorija apims Jonavos rajono savivaldybės ir Kėdainių rajono savivaldybės teritorijas.

Teismo darbo laikas, dokumentų priėmimo laikas ir tvarka nesikeis. Bylos ir toliau bus nagrinėjamos visuose minėtuose miestuose, tik skirtingai nei iki liepos 1 d., jos bus skirstomos bendrai tarp Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų ir Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų Jonavoje bei Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų ir Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų Kaišiadoryse.

„Kauno apylinkės teismo administracija tikisi, kad pokyčiai bus sklandūs ir lankytojams nesukels nepatogumų“, – teigiama Kauno apylinkės teismo pranešime spaudai.

ELTA primena, kad praėjusių metų birželį Seimas pritarė teismų reformai. Kaip anksčiau skelbė Teisingumo ministerija, teismų reforma siekiama suvienodinti didžiųjų šalies miestų apylinkių teismų ir regioninių teismų darbo krūvį, pagerinti teisingumo vykdymo kokybę bei optimizuoti finansinių išteklių valdymą teismuose, atsisakant netikslingai naudojamos teismų infrastruktūros.

Teismų reformoje numatomas apylinkių teismų ar jų rūmų veiklos teritorijų apjungimas. Vietoje šiuo metu veikiančių 12 apylinkių teismų ir 48 teismo rūmų liks veikti 11 apylinkių teismų ir 24 teismo rūmai. Apylinkių teismų įsteigimo įstatymo pakeitimais bus apjungiamos apylinkių teismų rūmų veiklos teritorijos, tačiau daugeliu atvejų bus išlaikyta ir buvusių teismo rūmų infrastruktūra.

Apjungimas bus vykdomas, vadovaujantis principu, kad atstumas nuo centrinių teismo rūmų iki kitų to paties teismo rūmų būtų apie 60 kilometrų. Toks atstumas akcentuojamas tarptautinėse rekomendacijose dėl teismų sistemos žemėlapių sudarymo, kaip užtikrinantis teisę į teismą teritoriniu prieinamumo žmonėms aspektu.

Kartu numatyta papildoma galimybė, bylos šaliai reikalaujant, pasinaudoti teismo vaizdo konferencijomis, telekonferencijomis ar kita įranga to apylinkės teismo arba tų teismo rūmų patalpose, kur šaliai tektų atvykti, jei byla žodinio proceso tvarka būtų nagrinėjama gyvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA