Įmonė šalia Kauno neteisėtai iškirto 80 įvairių želdinių – Kas vyksta Kaune

Įmonė šalia Kauno neteisėtai iškirto 80 įvairių želdinių

/ AAD nuotr.
/ AAD nuotr.

Aplinkosaugininkai skaičiuoja, kad įmonė be savivaldybės vykdomosios institucijos išduoto leidimo neteisėtai nukirtusi 80 želdinių Kauno rajone, Babtų seniūnijoje padarė žalos aplinkai už bene 10 tūkstančių eurų.

Šių metų birželio 6 d. Aplinkos apsaugos departamento pranešimų priėmimo tarnyba gavo pranešimą apie galimai neteisėtai kertamus želdinius Kauno rajone, Babtų seniūnijoje, šalia automagistralės Vilnius-Kaunas-Klaipėda, rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime žiniasklaidai.

Teritoriją apžiūrėję pareigūnai nustatė, kad želdinių ir krūmų kirtimus atlikusi įmonė neturėjo reikiamo savivaldybės išduoto leidimo kirtimams vykdyti. Darbų metu nukirsta 80 želdinių, tarp kurių buvo laukinė slyva, gluosniai, liepos, beržai, obelis, eglė. Pašalinti želdiniai buvo magistralinio kelio apsaugos zonoje. Pagal Registrų centro duomenis, minėti želdiniai augo valstybinėj žemėje.

Aplinkosaugininkų paskaičiuota žala aplinkai – 9 933,25 eurai. Taip pat pradėta administracinė teisena. Už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims gresia bauda nuo 240 iki 900 eurų.

/ AAD nuotr.
Iškirsti želdiniai šalia Kauno / AAD nuotr.

Svarbu

Norint įsitikinti, ar privačiame žemės sklype augantis želdinys nėra priskirtas saugotinam, kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų pasitikrinti Vyriausybės patvirtintame kriterijų, kuriuos atitinkantys medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams, sąraše. Jame nurodyta, kokioje vietoje, kokios rūšies ir kokių skersmens bei aukščio parametrų želdiniai priskiriami saugotiniems.

Leidimas kirsti, perkelti ar intensyviai genėti medį ar krūmą reikalingas ir saugotiniems želdiniams, augantiems privačiuose sklypuose. Tokius leidimus išduoda Savivaldybės.

/ AAD nuotr.
Iškirsti želdiniai šalia Kauno / AAD nuotr.

Atsakomybė

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad neteisėtas saugotinų medžių naikinimas užtraukia baudą asmenims nuo 180 iki 600 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 240 iki 900 eurų. Taip pat skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala už iškirstus želdinius.

Be baudos, už neteisėtai sunaikintą želdinį teks atlyginti padarytą žalą, kuri, priklausomai nuo medžio rūšies, siekia nuo 5 iki 20 eurų už kiekvieną nupjauto medžio kelmo skersmens centimetrą. Žalos suma, priklausomai nuo pašalinto medžio augimo vietos, gali būti padidinta iki kelių kartų.

Daugiau informacijos apie saugotinų želdinių kriterijus rasite departamento parengtoje atmintinėje.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu [email protected]. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA