Gydytojas apie dantų protezavimo mitus: „Didžiausia problema, jog kreipiamasi pernelyg vėlai“ (foto, video) – Kas vyksta Kaune

Gydytojas apie dantų protezavimo mitus: „Didžiausia problema, jog kreipiamasi pernelyg vėlai“ (foto, video)

Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.
Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

Ligos, traumos, genetiniai ar senėjimo procesai dantų protezavimą paverčia tema, aktualia daugeliui. Praradęs dantis žmogus susiduria su sunkumais valgant, kartais tampa sunkiau kalbėti, atsiranda veido bei šypsenos estetikos pokyčių, kurie ilgainiui neigiamai veikia ir emocinę savijautą.

Kaune veikiančios odontologijos klinikos ir dantų technikų laboratorijos „Dantų estetika“ protezuojantis vyr. gydytojas Tomas Mickevičius pabrėžia, jog visuomenėje vis dar vyrauja daug mitų, kuriančių didelę problemą – žmonės delsia laiku kreiptis pas protezuojantį specialistą.

Interviu gydytojas atskleidžia, jog šiuolaikinė odontologija prarastus dantis leidžia atstatyti gana greitai ir su minimaliu diskomforto jausmu.

Danties (-ų) šalinimas – verdiktas, kurį išgirsti yra pakankamai sunku. Gal galite papasakoti, kaip vyksta jo (ar jų) atstatymas? Nuo ko pacientui reikėtų pradėti?

Visų pirma reikia kreiptis į kliniką. Gydymo planavimas prasideda gydytojui išgirdus paciento nusiskundimus bei norus ir įvertinus realią situaciją. Atsižvelgiant į tai sudaromas gydymo planas, kuris rengiamas pagal paciento lūkesčius ir galimybes. Šiame procese vertiname ne tik medicininę situaciją, bet ir finansinius bei laiko veiksnius, o pacientui įprastai parengiame kelis gydymo planus. Jis gali pasirinkti, kuris jam, įvertinus visus asmeninius veiksnius, yra priimtiniausias.

Ar kreiptis pas protezuojantį gydytoją reikėtų jau pašalinus dantį? O gal svarbu apsilankyti dar prieš tai?

Neabejotinai geriausia kreiptis prieš šalinant dantį (-is). Kodėl? Pirma, net ir pacientui galvojant, jog dantį reikėtų šalinti, ne visuomet iš tikrųjų tam yra būtinybė. Moderni odontologija atveria daug galimybių, leidžiančių dantis išsaugoti ir tokiose situacijose, kuriose anksčiau to padaryti nebūtų galimybių.

Antra, jei visgi tenka dantį šalinti, kai kuriais atvejais galime atlikti vienmomentę implantaciją. Ji suteikia galimybę atkurti danties šaknį implantu danties šalinimo vizito metu. Tokiu būdu pacientui reikia mažiau vizitų ateityje ir taip sutaupome keletą mėnesių, kuriuos kitais scenarijais reikėtų skirti gijimui.

Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.
Vyr. gydytojas Tomas Mickevičius / Organizatorių nuotr.

Jei nutinka taip, kad dantis visgi reikia šalinti ir vienmomentė implantacija nėra galima, iš kokio tipo protezų sprendimų pacientai gali rinktis? Kada kokius rekomenduojate taikyti jūs?

Protezus segmentuoti galime į daug kategorijų, tačiau pacientui reikėtų žinoti apie keletą esminių jų tipų. Tai – protezai, fiksuoti ant nuosavų dantų, ir protezai, skirti toms vietoms, kuriose dantų nebėra.

Norėdami restauruoti esamų dantų formą ar spalvą atliekame protezavimą vainikėliais ar laminatėmis. O jei pacientas nebeturi vieno ar keleto dantų, tokiu atveju galima daryti tiltinį protezą, fiksuojamą ant gretimų dantų, išimamą protezą arba prarastus dantis atstatinėti implantais.

Kada kokį protezavimo būdą pasirinkti dažniausiai sprendžiu įvertinęs esamą situaciją, paciento lūkesčius ir galimybes.

Kiek dantų galite atstatyti vienu kartu?

Visus, kiek tik trūksta (šypsosi). Nėra apribojimų, kiek dantų galime atstatyti vienu metu. Klinikoje gydomi tiek pacientai netekę vieno danties, tiek ir tie žmonės, kurie dantų burnoje nebeturi visai. Atkurti šypseną galime padėti visiems.

Vienas iš svarbiausių klausimų kiekvienam, susidūrusiam su dantų praradimu – per kiek laiko šypseną pavyks atstatyti. Kokia yra jūsų praktika?

Tikslus atsakymas priklauso nuo situacijos ir protezavimo būdo. Iliustruosiu keliomis labai dažnai sutinkamomis situacijomis.

1) Naujus išimamus protezus pagaminti galime per 7-10 dienų.

2) Kelis prarastus dantis atstatant implantais, šypsenos atkūrimas trunka 3 mėnesius. Tiek laiko reikia implantams prigyti.

3) Nuskilusio danties atstatymas trunka nuo 2 iki 3 savaičių.

4) Viso žandikaulio atkūrimas implantais gali trukti 1-3 dienas, iki kol įdedamas laikinas protezas, ir iki 1,5 metų, kol baigiamas nuolatinis protezavimas. Tikslus laikas priklauso nuo to, ar bus reikalingas kaulo priauginimas.

5) Atskira kategorija pacientų yra tie, kuriems reikalingas dantų tiesinimas kapomis ar breketais. Ortodontinis gydymas gali trukti apie 2 metus.

Minėjote laikinų protezų galimybę. Ar gydymo procese tokiu būdu pacientams galima sumažinti diskomfortą dėl prarastų dantų?

Laikinus protezus gaminame visuomet, tik skirtingose situacijose laikini protezai skiriasi. Jeigu restauruojame nuosavus dantis, nušlifavę dantį visada iš karto kabinete pagaminame laikiną restauraciją, kurią priklijuojame ant tvarkomo danties. Jeigu tenka šalinti daug dantų ir laukti kaulo gijimo, tuomet gaminame išimamus protezus. Jei situacija leidžia, sriegdami implantus iš karto 1-3 dienų laikotarpyje pagaminame laikinus protezus fiksuotus ant implantų.

Laikini protezai pacientams suteikia galimybę patogiai valgyti bei atkuria estetinį vaizdą, o tai tiesiogiai susiję su emocine ir fizine žmogaus savijauta.

Įsivaizduokime, jog protezavimo procesai jau baigti. Kokios priežiūros reikalauja įstatyti dantų protezai? Kiek įprastai jie tarnauja?

Dantų protezams reikalinga tokia pati priežiūra kaip ir nuosaviems dantims: periodiniai apsilankymai pas burnos higienos specialistą (rekomenduojame tai daryti kas pusmetį), taip pat individuali priežiūra namuose su tarpdančių šepetėliais ir dantų šepetėliu bei pasta.

Nereikėtų pamiršti ir periodinių apsilankymų pas protezuojantį gydytoją bent kartą per metus.

Taip prižiūrimi protezai gali funkcionuoti neribotą laiką.

Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.
Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

Minėjote, kad iš pacientų vis dar girdite gana daug vyraujančių mitų. Kokie jie? Ar tikrai verta jų baimintis?

Taip, mitų tikrai girdime neretai. Kaip dažniausiai vyraujančius išskirčiau šiuos:

1) Implantai neprigis, juos organizmas atmes arba jie supūliuos.
2) Implantacija – tai sudėtinga ir skausminga procedūra.
3) Draugui atliko implantaciją, jam labai skaudėjo, o atstatomo danties vieta stipriai sutino.

Konsultuodamas pacientus visada stengiuosi paaiškinti, kad implantacijos procedūra ir gijimas po jos yra kur kas paprastesnis bei lengvesnis nei gijimas po danties šalinimo. Po danties šalinimo kaulo srityje lieka didelė duobė, kuri turi sugyti. Po implantacijos dantenos yra siuvamos, o kaulas nėra skausmingas. Dėl šios priežasties po implantacijos pacientai jaučia tik minkštųjų audinių (dantenų) gijimo keliamą maudimą, bet tai puikiai sukontroliuojama su vaistais nuo skausmo.

Visada įspėjame, jog esant kaulo priauginimo procedūrai galimas patinimas. Tokiu būdu mūsų pacientai yra pasiruošę tokiai tikimybei ir susidūrę su ja jaučiasi ramūs, kad tai laikina. Patinimas atslūgsta po 3-4 dienų. Mano nuomone baimės kyla iš nežinojimo, todėl labai svarbu teisinga komunikacija su pacientu.

Jei susiduriame su labai didelę baimę turinčiais pacientais, turime galimybę atlikti chirurgines procedūras su sedacija. Taip chirurginių procedūrų metu užtikriname maksimalų komfortą.

O ar galėtumėte išskirti dažniausiai pacientų daromas klaidas?

Turbūt daugiausiai problemų kyla tuomet, kai pacientai kreipiasi pagalbos per daug ilgai uždelsę. Kartais tai lemia baimė, o kartais – dvejonės dėl finansinių galimybių, laiko stoka. Paradoksalu, bet tokiu atveju gydymo procesas tampa tik sudėtingesnis, o finansiniai jo kaštais – didesni. Kuo ankstyvesnėje stadijoje problemą spręsite, tuo lengviau, pigiau ir greičiau jūsų šypseną atkursime.

Taip pat svarbu paminėti ir kitą klaidą. Atlikę visą atstatymo procedūrą, dalis klientų nebeatvyksta profilaktiniams vizitams. Uždelsę, jie pasirodo tik tuomet, kai vėl atsitinka problema. Trumpa periodinė gydytojo konsultacija gali užkirsti kelią gydymo poreikiui ateityje.

Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.
Odontologijos klinika ir Dantų technikų laboratorija „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

Galiausiai, ką patartumėte renkantis kliniką ar gydytojus specialistus?

Rekomenduočiau rinktis kliniką, kurioje dirba visų sričių dantų ir burnos specialistai, atliekami rentgenologiniai tyrimai, veikia dantų technikų laboratorija. Tai garantuoja visapusišką paciento situacijos įvertinimą, nuoseklų ir sklandų gydymą bei atveria galimybes gydymo procesą sutrumpinti maksimaliai.

Tomas Mickevičius yra patyręs protezuojantis gydytojas, estetinių restauracijų specialistas, dirbantis Kaune veikiančioje odontologijos klinikoje ir dantų technikų laboratorijoje „Dantų estetika“.

„Dantų estetika“ komandą sudaro profesionalūs visų sričių odontologijos specialistai – nuo vaikų odontologijos iki sudėtingiausių chirurginių operacijų ir protezavimo. Taip pat klinikoje dirba ir patyrę dantų technikai. Veikdami po vienu stogu, specialistai pacientams suteikia ne tik visapusiškas dantų bei burnos gydymo ir priežiūros paslaugas, išsamias konsultacijas bei garantiją, bet ir leidžia sutaupyti daug brangaus laiko bei energijos.

Daugiau informacijos apie „Dantų estetika“ komandą, teikiamas paslaugas bei šios klinikos specialistų patarimus galima gauti apsilankius ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA