Kaune stato naujus konteinerius, bet naudotis leis tik nuo rudens – Kas vyksta Kaune

Kaune stato naujus konteinerius, bet naudotis leis tik nuo rudens

Maisto ir virtuvės atliekų konteineris / Skaitytojos Birutės nuotr.
Maisto ir virtuvės atliekų konteineris / Skaitytojos Birutės nuotr.

Kauniečiai atkreipė dėmesį į sumontuotus naujus konteinerius, kurie skirti maisto atliekoms. Deja, konteineriais negalima naudotis, o ant dangčių užklijuoti lipdukai praneša, jog tai bus galima daryti tik nuo rugsėjo 1 dienos.

Naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja Birutė informavo, jog tokie konteineriai Savanorių prospekte atsirado praėjusią savaitę, bet jais naudotis dar negalima.

„Kaip smagu, jog pagaliau sulaukėme naujovių ir keliaujam arčiau tvaraus gyvenimo. Tačiau kodėl viskas vyksta tokiais mažais žingsneliais? Maisto atliekos surenkamos tik nuo rugsėjo mėnesio.

Neužteko pinigų suorganizuoti šių atliekų surinkimui, visi išėjo konteineriams? Gaila, išties gaila, kad negalim lygintis su Vilniumi, kurie gavę „oranžinius“ maišelius iš kart galėjo prisidėti prie švaresnės aplinkos organizavimo“, – rašė skaitytoja Birutė.

Bus paruošta per 2 tūkst. konteinerių

Šių metų balandžio pradžioje, Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis, kalbėjo, jog iki rudens bus pritaikyti beveik 800 pusiau požeminiai konteineriai „Molok“ ir pastatyta 1400 specializuotų 240 litrų talpos antžeminių konteinerių.

Jų dangtyje integruotas biofiltras užtikrins kvapų prevenciją.

Konteinerių pritaikymas maisto ir virtuvės atliekų surinkimui pradėtas nuo Šančių ir Panemunės seniūnijų, tuo rūpinasi „VSA Vilnius“ ir „Kauno švaros“ specialistai.

Iki rugsėjo 1-osios bus rūpinamasi naujų konteinerių paruošimu, o vėliau leista gyventojams jais naudotis.

Įpareigoja ES direktyva

UAB „Kauno švara“ atstovai nurodė, kad „ES valstybes nares įpareigoja atskirai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas. Atliekų pagrindų direktyva numato, kad nuo 2024 m. biologinės atliekos turi būti surenkamos atskirai arba sukompostuotos namų ūkiuose. Kiekviena savivaldybė pasirenka skirtingą laiką ir atliekų surinkimo, rūšiavimo tvarką.“

„Augalinės bei gyvūninės kilmės maisto likučiai sudaro didelę dalį atliekų, kurios anksčiau atsidurdavo mišrių komunalinių atliekų konteineriuose. Kiekvieną dieną sukdamiesi virtuvėje po savęs paliekame vaisių ir daržovių, mėsos ir žuvies, kitų naudoti netinkamų maisto produktų, riebaluotų popierinių rankšluosčių, servetėlių, arbatos pakelių ar kavos tirščių, kitokių augalinės ar gyvūninės kilmės likučių.

Jeigu visa tai patenka į mišrių atliekų srautą, maistas jas labai užteršia. Visa tai atskyrus ne tik sumažėja mišrių komunalinių atliekų kiekis – jos tampa gerokai sausesnės bei švaresnės. Atskirai surinktos biologiškai skaidžios atliekos gali būti perdirbamos į vertingą kompostą“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo UAB „Kauno švara“ specialistai.

Ką mesti į naujus konteinerius?

Anot atliekų tvarkymo įmonės, jog naujieji konteineriai pasitarnautų, reiks sulaukti sąmoningų gyventojų, kurie pripras maisto atliekas rūšiuoti naujomis sąlygomis.

„Kuo tiksliau gyventojai išrūšiuos maisto atliekas, tuo kokybiškesnis ir švaresnis bus kompostas. Skaičiuojama, kad per metus iš vieno gyventojo galima surinkti apie 40 kg virtuvės atliekų“, – teigė „Kauno švara“ atstovai.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį reikia mesti:

– Nebetinkamus valgymui maisto produktus;

– Vaisius, daržoves bei jų likučius;

– Mėsos, žuvies atliekas;

– Kaulus, kiaušinių lukštus;

– Skintas gėles, kambarinius augalus ir jų dalis (be žemių);

– Arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų popierinius filtrus;

– Riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių ir kartoną;

– Kitas virtuvėje susidariusias bioskaidžias atliekas.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį mesti draudžiama:

– Maisto produktų plastikinėse, stiklinėse, metalinėse ir kitose pakuotėse;

– Drėgnų higieninių servetėlių;

– Vaistų;

– Karštų pelenų;

– Žaliųjų (sodo ir daržo) atliekų.

UAB „Kauno švara“ atstovai atliekas rekomenduoja mesti popieriniuose, bioskaidaus plastiko maišeliuose ar palaidas (be maišelių).

„Nereiktų baimintis maisto atliekas mesti palaidas (be maišelių), juk organinės atliekos, atvirkščiai, užsandarintos – negaudamos oro, pradeda skleisti kvapą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA