A. Zuokas Kaune siūlo statyti ne tik paminklą A. M. Brazauskui: kviečia kartu įamžinti ir V. Landsbergį – Kas vyksta Kaune

A. Zuokas Kaune siūlo statyti ne tik paminklą A. M. Brazauskui: kviečia kartu įamžinti ir V. Landsbergį

Artūras Zuokas ir Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Antradienį Kaune oficialiai paskelbta vadinamojo Kėdainių tilto statybų pradžia. Simbolinėje kapsulės įkasimo ceremonijoje, be kitų garbingų svečių, dalyvavo ir buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Po pasisvečiavimo gimtajame mieste politikas pasidalijo pasiūlymu Kaune įamžinti ne tik prezidento Algirdo Mykolo Brazausko atminimą, ragina nepamiršti ir profesoriaus Vytauto Landsbergio. Bendrą „tandemo“ atminimą A. Zuokas siūlo įamžinti būtent Kėdainių tilte: kairiąją, nuo Nemuno pusės, tilto dalį skirti prezidentui, o dešiniąją, nuo Neries pusės – profesoriui.

„Kauno miesto taryba pritarė pasiūlymui statyti paminklą Prezidentui A. M. Brazauskui, o meras Visvaldas Matijošaitis pakvietė miestiečius diskusijai. Kilo, kas yra normalu tokiais atvejais, ne diskusija, o eilinis „susipjūdinimas“. Dėl pačio paminklo, dėl jo vietos, dėl nuopelnų, kas tampa jau šviesios atminties asmenybės viešu pažeminimu.

Ką galiu pasakyti – labai rizikingas sprendimas. Ir ne tik dėl to, kad A. M. Brazauskas mūsų amžininkas, bet ir dėl to, kad net meninė tokio paminklo išraiška visuomenėje kelia daug diskusijų – gražu / negražu, meniška / nemeniška ir pan. O didžiausia grėsmė, kad toks paminklas netaptų tiek įprastas akiai, kad žmonės pro jį eitų kaip pro eilinį miesto stulpą… Tokių paminklų Lietuvos miestuose turime ne vieną. Tikram įamžinimui reikia diskusijos ir idėjų, vieną jų noriu ir pasiūlyti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį rašė A. Zuokas.

Kaune svečiavosi Artūras Zuokas / R. Tenio nuotr.

A. M. Brazauskas, anot A. Zuoko, – legendinė asmenybė, kurią tikrai verta įamžinti.

„Pirmiausia, kad jis buvo „blogas komunistas“, nes jam rūpėjo Lietuva ir, ačiū Dievui, kad tokių „blogų komunistų“ buvo daug, kurie susibūrė į Lietuvos persitvarkymo sąjūdį, atvedusį mus į nepriklausomybę, į Europos Sąjungą ir NATO.

Tačiau mūsų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo istoriją praktiškai lėmė dviejų asmenybių – A. M. Brazausko ir prof. Vytauto Landsbergio – tandemas, jų priešprieša ir ginčai, kompromisai ir politinės kovos. Jokiu būdu nenoriu nuvertinti kitų iškilių Sąjūdžio asmenybių vaidmens, tačiau istorijoje dažnai taip būna, kai epochą suprantame per to meto lyderius. Ir čia neabejotinai turėjome dvi labai skirtingas asmenybes, tačiau einančias ta pačia kryptimi. Ir tai verta įamžinti“, – dėstė politikas.

Kaune svečiavosi Artūras Zuokas / R. Tenio nuotr.

Būtent dėl to A. Zuokas Kaune siūlo statyti ne tik paminklą A. M. Brazauskui, kviečia kartu įamžinti ir prof. V. Landsbergį.

„Siūlau kauniečiams padiskutuoti apie galimybę netradiciniu paminklu įamžinti tiek A. M. Brazausko, o kartu ir prof. V. Landsbergio pagrindinį gyvenimo darbą ir nuopelną – iškovotą šalies nepriklausomybę ir jos įtvirtinimą.

Vakar Kauno mieste iškilmingai pradėta beveik pusės kilometro naujojo tilto statyba per Nemuną, šalia dviejų Lietuvos upių, Nemuno ir Neries santakos, su gražiu vaizdu į Kauno senamiestį. Kokie Lietuvos simboliai! Būtų labai simboliška kairiąją, nuo Nemuno pusės, tilto dalį pavadinti A. M. Brazausko vardu, o dešiniąją, nuo Neries pusės, – prof. V. Landsbergio vardu.

Mūsų gabūs menininkai tikrai ras formų ir būdų, kaip tai pažymėti. Ir koks būtų simboliškas istorinis tiltas, per kurį kiekvieną dieną keliaujantys mintyse pagerbtų du Lietuvos ąžuolus. Dviejų krantų, dviejų skirtingų pasaulėžiūrų susijungimas dėl vieno tikslo – stiprios Lietuvos. Ir kaip to trūksta šių dienų Lietuvai“, – diskutuoti kvietė A. Zuokas.

Visą A. Zuoko įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ galite rasti čia.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad antradienį posėdžiavusi Kauno miesto taryba pritarė siūlymui statyti paminklą buvusiam šalies vadovui A. M. Brazauskui. Nepaisant daugumos palaikymo mero iniciatyvai, Kauno tarybos narių gretose kilo nemažai klausimų, ar paminklas iš tikrųjų turėtų iškilti Kaune.

Kėdainių tilto kapsulės įkasimo ceremonija / R. Tenio nuotr.

Antradienį Kaune vyko ir simbolinis kapsulės įkasimo renginys, kuriuo buvo paskelbta vadinamojo Kėdainių tilto statybų pradžia.

Kaip jau rašyta, viena simbolinė kapsulė įbetonuota statybos vietoje, kita bus perduota saugoti Kauno miesto muziejui.

417 metrų ilgio tiltas per Nemuną sujungs Brastos ir Užnemunės gatves. 23,2 m pločio tilte bus sutalpintos keturios eismo juostos, pėsčiųjų ir dviračių eismui skirtos zonos. Kėdainių tilto kaina – 115 mln. eurų su PVM.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA