Atsako advokatė: ar galima atšaukti kelionę ir susigrąžinti visus pinigus? – Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar galima atšaukti kelionę ir susigrąžinti visus pinigus?

Asociatyvi R. Tenio, „Advocatera“ nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas
Asociatyvi R. Tenio, „Advocatera“ nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl sudarytos sutarties su kelionių organizatoriumi nutraukimo keliautojo iniciatyva.

„Kelios savaitės prieš prasidedant karui Izraelyje iš kelionių agentūros įsigijau poilsinės kelionės paketą į Tel Avivą. Tačiau dėl prasidėjusio karo, nebenoriu vykti į šią kelionę. Noriu sužinoti, ar įmanoma atsisakyti šios kelionės, nemokant papildomuų mokesčių ir ar galima susigrąžinti visus pinigus?” – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Pirmiausiai pažymėtina, kad organizuotos turistinės kelionės paslaugų teikimo sutartis yra vartojimo sutartis, todėl turi būti užtikrinta vartotojo (keliautojo), kaip silpnesniosios tokio pobūdžio sutarties šalies, teisių apsauga.

Įsigaliojus naujoms turizmo teisės nuostatoms, buvo naujai sureguliuota daugelis šio teisės instituto klausimų, tarp jų – ir susijusių su vartotojo, keliautojo, teisių apsaugos stiprinimu, reglamentuojant, be kita ko, ir turisto teisę nutraukti sutartį, atvejus, kai netaikomas sutarties nutraukimo mokestis.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

CK 6.750 straipsnio 4 dalies 3 punkte reglamentuojama, kad turistas turi teisę nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį, nemokėdamas sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu organizuotos turistinės kelionės tikslo vietoje ar visiškai greta atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių, dėl kurių gali tapti neįmanoma vykdyti organizuotą turistinę kelionę ar nuvežti turistus į organizuotos turistinės kelionės tikslo vietą.

Tokiu atveju turistas turi teisę reikalauti, kad jam būtų grąžinti už organizuotą turistinę kelionę sumokėti pinigai, tačiau jam nesuteikiama teisė papildomai gauti žalos atlyginimą.

Tokios neišvengiamos ir nepaprastos aplinkybės gali būti, pavyzdžiui, karas, kitos rimtos saugumo problemos – terorizmas, didelė rizika žmonių sveikatai (rimtos ligos protrūkis kelionės tikslo vietoje, gaivalinės nelaimės kaip potvyniai ar žemės drebėjimai), meteorologinės sąlygos, dėl kurių tampa neįmanoma į kelionės tikslo vietą keliauti saugiai, kaip buvo susitarta kelionės paslaugų paketo sutartyje.

Taigi, skaitytojos atveju, kilęs karas Izraelyje yra laikytinas kaip susiklosčiusi neišvengiama ir nepaprasta aplinkybė, kuriai egzistuojant turistas įgyja teisę nutraukti kelionių paslaugų paketo sutartį nemokėdamas sutarties nutraukimo mokesčio bei gali atgauti visą pagal sutartį sumokėtą pinigų sumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA