Burnos higienistė J. Dūdėnė – apie lemtingas „kišenes“, klastingą ligą ir žalingiausius mitus – Kas vyksta Kaune

Burnos higienistė J. Dūdėnė – apie lemtingas „kišenes“, klastingą ligą ir žalingiausius mitus

„Sokrato“ klinika / Organizatorių nuotr.
Burnos higienistė Jovita Dūdėnė / Organizatorių nuotr.

„Profesionali burnos higiena – nėra grožio procedūra. Tai gydymas, kurio metu burnos higienos specialistas pašalina ant dantų susidariusius akmenis, sulygina ir nupoliruoja dantų paviršių. Visa tai yra būtina geresnės savijautos, dantų išsaugojimo ir net kai kurių nepagydomų ligų prevencijos dalis“, – pasakoja Kaune įsikūrusios „Sokrato“ klinikos burnos higienistė Jovita Dūdėnė.

Ji patikina – nemaža dalis žmonių vis dar nepakankamai vertina burnos higienos svarbą – tiek profesionalų atliekamą paslaugą, tiek kasdienę dantų valymo procedūrą.

Burnoje – „automobilis“

„Jei viskas būtų atliekama laiku ir tinkamai, vėliau nereikėtų sakyti, jog į burnos sutvarkymą teko investuoti tiek, kiek kainuotų kelerių metų senumo automobilis, – pastebi specialistė, – Nors atrodo kitaip, tačiau prižiūrėti dantis reikia tinkamai. Todėl vienas iš mano tikslų yra dalintis informacija, edukuoti pacientus“.

J. Dūdėnės teigimu, besirūpinantieji burnos higiena turėtų žinoti, kaip dažnai, kodėl ir kokiomis priemonėmis tai daryti. Jie taip pat turėtų būti girdėję apie savo aplaidumo padarinius – nepagydomas ligas, dantenų „kišenes“ bei tirpstančius žandikaulio kaulus.

Pirmasis žingsnis tiek dantų netekimo, tiek didelių finansinių išlaidų prevencijoje yra minkštas dantų šepetėlis, keičiamas kelis kartus metuose. Antrasis – kenksmingų priedų neturinti dantų pasta bei tarpdančių siūlas. Visa tai, kas išvardinta, savarankiškai naudoti būtina du kartus per parą – ryte ir vakare.

„Valykite dantis bent 2 minutes ir stenkitės pasiekti visus dantų paviršius. Nepamirškite valyti ir liežuvio. Naudokite dantų siūlą bei tarpdančių šepetėlius, kurie padės pašalinti maisto likučius ir bakterinį apnašą iš vietų, kur kitos priemonės nepasiekia“, – sako „Sokrato“ klinikos profesionalė.

„Sokrato“ klinika / Organizatorių nuotr.
Burnos higienistė Jovita Dūdėnė / Organizatorių nuotr.

Akmenų savarankiškai neįveiksi

„Net labai atidžiai prižiūrint dantis, apsilankyti pas burnos higienistą rekomenduojama du kartus per metus. Normalu, kad ir skirti daug laiko, ir pasiekti visas būtinas išvalyti vietas yra tikrai nepaprasta. O tinkama asmens burnos higiena yra vienintelis dalykas, galintis padėti kovoti su periodontitu, nes, nevalant susidariusių apnašų, kaulas tirpsta, dantys ima klibėti ir iškrenta“, – pastebi specialistė.

J. Dūdėnės teigimu, yra dar keletas pagrindinių priežasčių, kodėl rūpintis burnos ertmės sveikata yra svarbu. Pavyzdžiui, bakterijos ir kiti mikroorganizmai gali daugintis burnos ertmėje, sukeldami infekcijas. Jei jos yra nekontroliuojamos, proceso metu išskiriami toksinai gali plisti į visą organizmą, paveikdami kitus organus ir sistemas. Tarkim, bakterijos per pažeistas dantenas gali patekti į kraujotakos sistemą ir taip skatinti užkimšti kraujagystes arba patekti į plaučius bei įtakoti net plaučių uždegimo atsiradimo riziką.

Mitai apie irigatorius ir dantų šepetėlius

„Yra nemažai populiarių mitų apie burnos ertmės priežiūrą namuose. Pavyzdžiui, kad dantų šepetėlis su kietais šereliais geriau valo dantis. Bet yra atvirkščiai. Jis traumuoja ir dantis, ir dantenas. Gali atsirasti emalio pažeidimas, ko pasekoje jaučiamas dantų jautrumas, gali išsivystyti kariesas. Tad, rinkitės tik minkštą šepetėlį“, – pataria J. Dūdėnė.

Ji taip pat pastebi, kad burnos irigatorius jokiu būdu nepakeičia kitų dantų valymo priemonių. Higienistės teigimu, jis gali būti naudingas tik kaip pagalbinė priemonė burnos ertmės valymo rutinoje ar esant tam tikroms būklėms, turint daug implantų ar tiltinių protezų, gydantis ortodontiškai breketais.

„Dėl per didelio irigatoriaus slėgio, per ilgai nukreipto į dantenas ir dantis, gali atsirasti jautrumas, mikrotraumos emalio srityje, taip pat sumažėti plombų laikomumas. Tarpdančiai nėra išvalomi kokybiškai, nes vandens srovė negali mechaniškai pašalinti apnašo plėvelės, dėl to atsiranda uždegimas ir dantų akmenys“, – sako specialistė.

Mitas apie tai, kad dantis reikia valyti vieną kartą dienoje, „Sokrato“ klinikos specialistės teigimu, taip pat yra neteisingas. Anot jos, per dvyliką valandų bakterijos esančios mūsų burnoje geba prisitvirtinti prie dantų ir dantenų. Susijungusios kartu pradeda daugintis ir skaidyti cukrų – taip burnos ertmėje atsiranda rūgštinė terpė, išskiriami toksinai, vystosi kariesas bei dantenų ligos.

„Mūsų užduotis yra neutralizuoti rūgštis ir tas bakterijas atskirti viena nuo kitos. Tam ir reikalingas dantų valymas du kartus dienoje“, – paaiškina burnos J. Dūdėnė.

„Sokrato“ klinika / Organizatorių nuotr.
„Sokrato“ klinika / Organizatorių nuotr.

Vienoje vietoje daugybė paslaugų

Anot „Sokrato“ klinikos burnos higienistės, sveikos dantenos kraujuoti negali.

„Kraujuojančios dantenos, ypač valant šepetėliu ar valgant kietesnį maistą, rodo, jog yra infekcija ir uždegimas burnoje. To ignoruoti negalima. Stenkitės pašalinti visus maisto likučius tarpdančiuose, labai gerai nuvalyti apnašas ir pašalinti bakterijas. Taip pat būtina atlikti profesionalią burnos higieną, kuriuos metu Jums pašalins kietą apnašą susikaupusį po ir virš dantenų, nupoliruos dantų paviršių, taip pat parinks ir parodys kaip tinkamai prižiūrėti dantis namuose“, – sako J. Dūdėnė.

Anot jos, „Sokrato“ klinikos odontologai rūpinasi ne tik burnos ertmės higiena, bet ir estetine odontologija, plombavimu, implantavimu, protezavimu. Atskiras dėmesys skiriamas dantų priežiūroje pirmuosius žingsnius žengiantiems vaikams.

Šiuo metu „Sokrato“ klinikoje yra įgyvendinamas dešimties metų mergytei svarbus labdaros projektas. Dėl kasdienės nepriežiūros beveik visi paauglės dantys yra itin stipriai pažeisti karjeso ir kitų ligų, dėl ko ji nuolat kenčia ne tik skausmą, bet ir bendraamžių patyčias.

„Į mus pagalbos kreipėsi mergaite besirūpinantis labdaros fondas. Jos atvejis yra tikrai sudėtingas, bet gydymas turėtų duoti stulbinančių rezultatų. Neabejojame, jog visa tai, ką neatlygintinai suteiksime pacientei, iš esmės pakeis jauno žmogaus gyvenimą“, – neabejoja „Sokrato“ odontologijos klinikos vadovė Ingrida Junevičienė.

Anot jos, „Sokrato” klinika siūlo platų spektrą aukštos kokybės odontologinių procedūrų, siekdama užtikrinti pacientų lūkesčių ir poreikių tenkinimą. Tiems, kas išgyvena nerimą ir baimę, susijusią su dantų gydymu, siūloma sedacijos paslauga. Komanda didžiuojasi savo gretose turėdama veido bei žandikaulio chirurgą, kompetetingą spręsti itin sudėtingas šios srities situacijas.

„Tai vieta, kurioje jūsų šypsena tampa mūsų prioritetas. Mūsų ekspertai yra aukščiausios kvalifikacijos ir naudoja pažangiausias technologijas, siekdami užtikrinti jums optimalius rezultatus.
Beje, „Sokrato“ šeimos klinikoje teikiama daugybė paslaugų: nuo ginekologijos iki traumatologijos. Stengiamės, kad pacientai vienoje vietoje gautų visa, kas reikalingiausia“, – sako I. Junevičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA