Į Romą ginti Europos čempiono titulo išvyko M. Alekna – sieks pratęsti įspūdingą savo seriją – Kas vyksta Kaune

Į Romą ginti Europos čempiono titulo išvyko M. Alekna – sieks pratęsti įspūdingą savo seriją

delfi.lt 2024/06/05 18:13
Mykolas Alekna / Getty images nuotr.
Mykolas Alekna / Getty images nuotr.

Pavasarį senutėlį pasaulio rekordą į šipulius sukūlęs Mykolas Alekna ir po istorinio pasirodymo nenustojo demonstruoti fenomenalių rezultatų. 21-erių atletas užtikrintai laimėjo tris iš eilės prestižinės „Deimantinės lygos“ etapus, pridėjo pergalę varžybose Estijoje ir dabar išvyo į Romą ginti Europos čempiono titulo.

Jau penktadienį M. Alekna Olimpiniame stadione sieks pratęsti įspūdingą savo seriją – artėjant svarbiausiam sezono startui Paryžiuje ne tik nugalėti, bet ir rimčiau pasipriešinti lietuviui neįstengia niekas, tad jam dažniausiai tenka varžytis pačiam su savimi. Marakeše, Maroke, jis diską švystelėjo 70,70 m (antras buvo australas Matthew Denny su 67,74 m), Jehvyje, Estijoje, vykusiose Heino Lippo memorialo varžybose M. Aleknai užteko 68,82 m (antras – slovėnas Kristjanas Čechas 68,40 m), Osle Mykolas su 70,91 m pagerino „Deimantinės lygos“ rekordą (antras liko M. Denny – 67,61 m), o Stokholme lietuvis triumfavo su 68,64 m (antras ir vėl M. Denny – 66,75 m).

„Jaučiasi nuovargis tikrai, nes per kelias savaites dalyvavau net ketveriose varžybose. Bet dar jaučiu, kad parako yra“, – trečiadienio rytą Vilniaus oro uoste sakė Mykolas.

„Manau yra faktas, kad norint laimėti Europos čempionate reikės mesti virš 70 metrų. Būsime trise, kurie yra pajėgūs tai padaryti. Atsipalaiduoti negalima, nes varžovai labai stiprūs. Teks kovoti iki pat galo“, – teigė jis. 2022-aisiais Miunchene vykusiame Europos čempione triumfavęs M. Alekna (69,78 m) pagerino ir iki tol nuo 2010-ųjų lenkui Piotrui Malachowskiui priklausiusį pirmenybių rekordą. „Jeigu viskas susiklostys gerai, tikrai galima tą rekordą pakoreguoti, bet kažkaip per daug apie tai negalvoju. Važiuoju mėgautis varžyboms. Titulą jau vieną turiu. Antras būtų smagu, bet papildomo spaudimo sau dėl to nekeliu“, – tikino jis. Paklaustas, ar jo nestebina, kad šiemet pirmas už jo nugaros dažniausiai rikiuojasi M. Denny, o ne D. Stahlis ar K. Čechas, M. Alekna svarstė, kad viskas iki Paryžiaus dar gali pasikeisti.

„Ne, nestebina. M. Denny yra jaunesnis sportininkas ir vis dar tobulėja. Aišku, artėjant olimpinėms žaidynėms, manau, kad D. Stahlis ir K. Čechas taip pat įeis į tą gerą formą ir pradės demonstruoti itin gerus rezultatus“, – dėstė jis.

Emocijų nei varžybų įkarštyje, nei po jų praktiškai nerodantis Mykolas nežino, ar pratrūks jomis, jei Paryžiuje iškovos olimpinį auksą. „Nežinau, sunku pasakyti, jeigu natūraliai išeis, gal ir pratrūksiu tomis emocijomis, bet negaliu nieko prognozuoti“, – aiškino M. Alekna.

Beje, Romoje išvysime ir dar du Lietuvos disko metikus – kelialapį į olimpinį Paryžių savo kišenėje jau turintį Andrių Gudžių ir dėl to tebekovojantį Martyną Alekną, kuris kol kas neįvykdė olimpinio normatyvo (67,20 m), bet patenka tarp 32-iejų geriausiųjų pagal reitingą.

„Motyvacijos jam netrūksta, o patarimų jokių neturiu, nes pats olimpinėse žaidynėse dar nebuvęs, tai ir pačiam reiktų kelių tų patarimų“, – šypsojosi Mykolas „Ne pirmas kartas jau bus. Praėjusiais metais kartu dalyvavome pasaulio čemoionate. Tai tikrai smagiau su broliu. Bet vis tiek abu kovosime už save“, – pridūrė jis. Tiek Mykolą, tiek Martyną į Romą išlydėjo jų tėvas Virgilijus. Disko metikai ruošiasi svarbiausiam karjeros startui – debiutui olimpinėse žaidynėse, jos liepos 26-rugpjūčio 11 d. vyks Paryžiuje. „Kol kas ant ribos toks esu – šiuo metu 28-as. Didelė tikimybė, kad pateksiu, bet vis tiek dar pabandysiu ateinančiose varžybose, įskaitant ir Europos čempionatą, parodyti, ką sugebu. Romoje sieksiu patekti į finalą“, – pasakojo Martynas.

Mykolo ir Martyno tėtis Virgilijus yra dviejų olimpinių aukso (2000 m. Sidnėjuje ir 2004 m. Atėnuose) bei vieno bronzos (2008 m. Pekine) medalių laimėtojas. Jam nuo 2004-ųjų priklauso ir olimpinis rekordas (69,89 m). Senojo žemyno čempionatas vyks birželio 7–12 dienomis, o jame dalyvaus 23 Lietuvos lengvaatlečiai: Lukrecija Sabaitytė (200 m), Modesta Justė Morauskaitė (400 m), Urtė Baikštytė ir Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Jogailė Petrokaitė (šuolis į tolį), Dovilė Kilty, Diana Zagainova ir Aina Grikšaitė (trišuolis), Ieva Gumbs (disko metimas), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Loreta Kančytė (pusmaratonis), Austėja Kavaliauskaitė, Brigita Virbalytė ir Monika Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas), Beatričė Juškevičiūtė (septynkovė), Gediminas Truskauskas (200 m), Juozas Baikštys (šuolis į aukštį), Mykolas Alekna, Andrius Gudžius ir Martynas Alekna (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas) bei Edgaras Benkunskas (dešimtkovė).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA