Trys Lietuvos universitetai pagerino pozicijas pasauliniame reitinge – Kas vyksta Kaune

Trys Lietuvos universitetai pagerino pozicijas pasauliniame reitinge

BNS 2024/06/05 22:07
Rugsėjo 1-osios studentų eisena
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.R. Tenio nuotr.

Kasmetiniame pasauliniame universitetų reitinge „QS World University Rankings 2025“ Vilniaus universitetas (VU) šoktelėjo per 34 pozicijas ir atsidūrė 439-oje vietoje, pagerėjo ir Vytauto Didžiojo (VDU) bei Kauno technologijos (KTU) universitetų pozicijos.

„Džiugina tai, kad padarėme ryškią pažangą absolventų įsidarbinimo rodikliuose bei išskirtinai gerai įvertintas studentų ir akademinio personalo santykis. Tai parodo, kad mūsų įsipareigojimas kurti žmogišką ir šiltą santykį bendruomenėje pamatuojamas ir reitingų sėkme“, – VU pranešime cituojamas universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Pernai VU reitinge užėmė 473 vietą, metus prieš tai – 400.

Pranešime teigiama, kad gerėjo VU absolventų įsidarbinimo rodiklis, lyginant su pernai metų duomenimis, jis kilo per 220 pozicijų iki 105 vietos.

Šis rodiklis atspindi institucijų gebėjimą užtikrinti aukštą absolventų įsidarbinimo lygį ir jų įtaką savo profesinėse srityse.

Lyginant su pernai, reitinge kiek pakilo VDU ir KTU reitingai. VDU reitinguojamas tarp 741–750 pozicijų, pernai – 801–850, KTU šiemet yra tarp 751–760 pasaulio universitetų, pernai – 801–850.

„Be galo džiaugiamės šiuo universiteto įvertinimu. Pasaulinė universitetų konkurencija dramatiškai auga, o šiemet QS reitinge apskritai buvo vertinama gerokai daugiau institucijų nei praėjusiais metais, (…) dėl to VDU pakilimas reitinge yra itin reikšmingas pasiekimas“, – VDU pranešime cituojamas universiteto rektorius prof. Juozas Augutis.

Reitinguose nukrito Vilnius TECH arba Vilniaus Gedimino technikos universitetas, pernai buvęs tarp 801–850, šiemet universitetas reitinguojamas tarp 851–900 pozicijų.

Tuo metu Mykolo Romerio universitetas išlaiko tas pačias pozicijas ir užima vietą tarp geriausiai įvertintų 1001–1200 pasaulio universitetų.

Sudarant QS pasaulio universitetų reitingus, aukštojo mokslo institucijos iš viso vertinamos pagal aštuonis kriterijus: akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, mokslinių darbų citavimo rodiklį, studentų ir dėstytojų skaičiaus santykį padaliniuose, užsienio dėstytojų dalį, universiteto tarptautinį tyrimų tinklą, užsienio studentų skaičių ir tvarumą.

Šiųmetiniuose QS reitinguose įvertinta 5663 institucijų iš 106 pasaulio valstybių, iš jų 21 institucija reitinguotos pirmąkart.

Aukščiausias pozicijas šiame reitinge kaip įprastai užima JAV ir Jungtinės Karalystės aukštosios mokyklos: Masačusetso technologijos institutas, Londono imperatoriškasis koledžas, Oksfordo, Harvardo, Kembridžo ir Stanfordo universitetai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA