Įmonės vadovas pripažintas kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo – Kas vyksta Kaune

Įmonės vadovas pripažintas kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose priimtas nuosprendis, kuriuo uždarosios akcinės bendrovės direktorius Algis Skuodis pripažintas kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Nustatyta, kad A. Skuodis, būdamas UAB „Promonta“ vadovu, vienoje iš statybviečių nevykdė pareigos sudaryti darbuotojams saugias darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais, neužtikrino saugaus darbo organizavimo, o atsakingu už saugos ir sveikatos taisyklių statyboje užtikrinimą paskyrė tinkamos kvalifikacijos neturintį asmenį, rašoma Kauno apylinkės teismo pranešime žiniasklaidai.

Neužtikrinus saugių darbo sąlygų, 2019 m. liepos 3 d. darbus statybvietėje atlikęs ukrainietis nukrito iš neaptvertos technologinės angos, kuri buvo 4,3 metrų aukštyje, balkone. Nukentėjusysis dėl patirtos traumos ir daugybinių sužalojimų po dviejų dienų mirė.

Kaltinamasis A. Skuodis kaltu neprisipažino. Įmonės vadovas nurodė, kad nukentėjusiojo darbo vieta buvo kitoje vietoje (pirmame aukšte). Pasak A. Skuodžio, ši aplinkybė rodo, kad pats darbuotojas buvo nedrausmingas. Vis dėlto, tokia gynybinė versija buvo paneigta byloje ištirtais įrodymais, kurie patvirtino, kad automatinės gaisro gesinimo sistemos buvo montuojamos ir dirbant balkonuose.

„A. Skuodis turėjo pareigą ir galėjo numatyti, kad dėl netinkamo darbų organizavimo gali atsitikti nelaimingas atsitikimas, kurio metu galima ir asmens žūtis, tačiau nebuvo pakankamai atsakingas bei rūpestingas vykdydamas šias savo pareigas ir nenumatė, kad gali įvykti asmens žūtis. Nusikalstama veika padaryta dėl nusikalstamo nerūpestingumo,“ – konstatuojama teisėjos Jolantos Ramonienės nuosprendyje.

2024 m. birželio 3 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu A. Skuodis pripažintas kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo (Baudžiamojo kodekso 132 str. 3 d.), jam paskirta 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 1 metų ir 8 mėnesių laikotarpiui.

Teismas A. Skuodį taip pat įpareigojo per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo raštu atsiprašyti nukentėjusiųjų (žuvusiojo šeimos narių) ir viso bausmės atidėjimo laikotarpiu dirbti ar būti registruotam Užimtumo tarnyboje ir neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

A.Skuodžiui taip pat paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – 2 metams atimta teisė dirbti bet kokį vadovaujantį darbą statybų, rangos srityje ir teisę užsiimti statybų, rangos organizavimo veikla. Byloje iš dalies tenkinti nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai – UAB „Promonta“. jiems turės atlyginti 45 000 eurų neturtinę žalą.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas. Valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros prokurorė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA