Teigia, jog elektros kilovatvalandė biržoje kainuos 50 centų – Kas vyksta Kaune

Teigia, jog elektros kilovatvalandė biržoje kainuos 50 centų

Elektra,pinigai
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Nord Pool“ elektros biržoje ketvirtadienį prognozuojamas elektros kainos pikas – nuo 20 iki 21 valandos kilovatvalandė (kWh) kainuos 50 centų, o megavatvalandė (MWh) – 500,05 euro (be PVM), skelbia elektros ir dujų tiekimo bendrovė „Ignitis“.

Pasak jos, kainų pokyčiai ypač aktualūs nefiksuotos kainos sutartis turintiems buitiniams ir verslo klientams.

„Ignitis“ Produktų valdymo departamento vadovė Dalia Bražiūnaitė sako, kad elektros kaina turėtų išaugti dėl pastarosiomis dienomis vyraujančių karštų orų ir didelio jos vartojimo vėsinimui, taip pat silpnos vėjo ir dėl apniukusių orų sumažėjusios saulės elektrinių gamybos.

Be to, įmonės teigimu, elektros paklausą vakare didins gaminantys vartotojai, kurie pradės imti elektrą iš tinklo nusileidus saulei.

„Rekomenduojame klientams, ypač tiems, kas turi su birža susietą valandinį planą, atsisakyti nebūtino elektros vartojimo brangiausiomis valandomis“, – teigė D. Bražiūnaitė.

Visos ketvirtadienio dienos elektros kaina biržoje sieks 161,22 euro už MWh, arba 16,1 cento už kWh.

Paskutinį kartą elektros kaina rinkoje smarkiai pašoko sausio pradžioje, kai dėl šalčių, išaugusio elektros vartojimo, elektrinių remontų Suomijoje, Estijoje ir Latvijoje bei padidėjusios brangios gamybos šiluminėse jėgainėse ji buvo išaugusi iki 201 euro už MWh.

Pastarųjų metų didmeninės elektros kainos rekordas pasiektas 2022-ųjų rugpjūčio 17 dieną, kai Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse 18-19 valandą ji pasiekė maksimalią 4 tūkst. eurų už MWh ribą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA