Į Marvelės upelio valymą įsitraukė ir moksleiviai, tačiau savivaldybė negali užtikrinti atliekų išvežimo - Kas vyksta Kaune

Į Marvelės upelio valymą įsitraukė ir moksleiviai, tačiau savivaldybė negali užtikrinti atliekų išvežimo

/ Renginio dalyvių nuotr.
/ Renginio dalyvių nuotr.

Gegužės 25 d. iniciatyva „River Cleanup Lietuva“ kvietė kauniečius susiburti ir šeštadienį praleisti valant Marvelės upelį. Gausus gamtai neabejingų kauniečių būrys, įskaitant ir div. gen. S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos, Prezidento V. Adamkaus gimnazijos bei VDU klasikinio ugdymo mokyklos auklėtinius, kibo į talką. Deja, savivaldybės ir Kauno „Švaros“ abejingumas aktyvių ir gamtą mylinčių Kauno bendruomenių triūsą apkartino – atrodo neįmanoma susitarti dėl stambiagabaričių padangų ir kitų šiukšlių, ištrauktų iš upelio, išvežimo, nors toks reikalas buvo derintas dar prieš renginį.

Ištraukė virš 50 padangų, bet tai toli gražu ne viskas

Kasmet gegužės trečią savaitgalį vykstančiame renginyje susibūrė apie 40 darbščių kauniečių. Tai – Aleksoto ir Marvelės bendruomenių nariai, kiti kauniečiai, o jiems į talką prisijungė ir div. gen. S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos, Prezidento V. Adamkaus gimnazijos, bei Vytauto Didžiojo universiteto klasikinio ugdymo mokyklos moksleiviai.

Akcijai Kauno mieste įvykti ne vienus metus padedantis Martynas Petraitis portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, jog kasmet parenkamas upelis ar upė, kuris užterštas, o tuomet bendruomenės jungiasi ir buriasi į talkas. Pasiūlymą tvarkyti užterštą Marvelės upelį, anot M. Petraičio, iniciatyvos organizatoriai buvo gavę jau prieš trejus metus.

„Maždaug 1,5 km atkarpoje upelyje daug šiukšlių, labai daug padangų, didelė jų dalis – nuo ūkinės technikos. Labai džiugu, jog bendruomenės neabejingos, džiugina ir tai, jog prisidėjo moksleiviai. Ištraukėme virš 50 padangų. Neskaičiavome, kiek šiukšlių, bet tikriausiai, kad virš 10 kubų“, – teigė M. Petraitis.

Vyras teigė, jog upelio valymas toli gražu nebaigtas. „Gal trečdalį ir pavyko išvalyti. Darbo dar bent dvejiems metams.“

Bendruomenės pačios buriasi ir yra skatinamos burtis į talkas ir organizuoti aplinkos tvarkymą.

Darbus nutraukė netikėtas radinys

M. Petraitis portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistui teigė, jog žmonės darbavosi apie tris valandas. Tada Marvelės upelyje buvo aptiktas daiktas, panašus į sprogmenį. Todėl buvo iškviesta policija.

Organizatorių nuotr.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, šeštadienį, 11.18 val. buvo gautas pranešimas, kad Kaune, Julijanavos g., valant Marvelės kaskadas, šalia Marvelės upelio, rastas galimai karo laikų sprogmuo.

„Nuvykus pareigūnams juos pasitiko pranešėjas, kuris nurodė, kad rasti du galimai karo laikų sprogmenys.

Buvo įvestas planas „Skydas“, gyventojai atitraukti saugiu atstumu. Atvykę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai apžiūrėjo daiktus ir konstatavo, kad, pirminiais duomenimis, tai ne sprogmenys. Išminuotojai juos išsivežė į batalioną“, – informavo policijos atstovai.

PAGD prie VRM Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos duomenimis, upelyje rasti daiktai buvo du suslėgto oro balionai.

Šiukšlių išvežimo savivaldybė negali užtikrinti

Vietos, kuriose bus sukrautos iš upelio ištrauktos šiukšlės, buvo aptartos su Aleksoto seniūnija.

M. Petraičio teigimu, apie renginį ir apie poreikį išvežti šiukšles Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius buvo informuotas raštu dar prieš šeštadienį įvykusią talką. Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė rekomendavo M. Petraičiui kreiptis į „Kauno švaros“ specialistą Paulių Kapitanovą.

Tuo tarpu susisiekus su „Kauno švara“, nebuvo galimybės bendrauti su minėtu specialistu. Tačiau kita įmonės atstovė patvirtino, jog dvi vietos – įvažiavimas į privačią teritoriją S. Dariaus ir S. Girėno g. 124 ir prie Marvelės kaskadų – yra tinkamos sunkiajai technikai atvykti ir išvežti iš upelio surinktas atliekas. Tačiau tam, jog darbai būtų atlikti, reikalingas savivaldybės tvirtinimas.

Po renginio skyriaus vedėja R. Savickienė informavo M. Petraitį, kad šiukšlių išvežimo klausimas nebuvo derintas, tad reiktų bendrauti tiesiogiai su „Kauno švara“.

M. Petraitis sakė, jog tokių problemų per tris metus, jam padedant organizuoti renginį, nekilo.

Vyras prisiminė, jog pernai iš dešiniojo Nemuno intako Amalės upės ištrauktas padangas ir kitas atliekas surinko atliekų perdirbimo įmonė. Perdirbtos medžiagos buvo panaudotos gaminant atnaujinto Draugystės parko lauko aikštelės, kurioje kauniečiai gali mėgautis žaisdami stalo tenisą, dangą.

Prasidėjo upių valymo akcija: pagrindinė užduotis Kaune – neilgas Amalės upelio ruožas

M. Petraitį antradienio rytą „Kauno švara“ informavo, jog užsakymas atliekų išvežimui nebuvo gautas, tačiau paslaugą atlikti galima ją užsakius ir patvirtinus mokėjimą.

Už šiukšlių išvežimą turėtų sumokėti paslaugos užsakovas.

Dėl šiukšlių skundų sulaukė niekuo dėta kariuomenės mokykla

Maža to, jau minėta div. gen. S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykla, kurios moksleiviai uoliai ir darbščiai dalyvavo renginyje, sulaukė skambučio iš Aleksoto seniūnijos dėl S. Dariaus ir S. Dirėno g. 124 sukrautų šiukšlių.

Seniūnija mokyklai teigė, jog nei apie renginį, nei apie poreikį išvežti šiukšles nieko nežino. Tačiau tiek Aleksoto seniūnija, tiek miesto savivaldybė, tiek įmonė „Kauno švara“ buvo informuoti.

Iš Marvelės upelio ištrauktos šiukšlės / Div. gen. S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos nuotr.

M. Petraitis teigė, jog privačios teritorijos, prie kurios įvažos S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje sukrautos šiukšlės, savininkas geranoriškai leido ten sudėti šiukšles, leido talkoje dalyvavusiems nusiprausti, atsipūsti po sunkaus darbo, naudotis jo teritorijoje esančiais laipteliais, vedančiais iki upelio.

Aplinkosaugos iniciatyva, vienijanti 200 tūkstančių savanorių

„River Cleanup“ yra tarptautinė iniciatyva, vykstanti visuose pasaulio žemynuose ir siekianti kovoti su plastiko tarša. Prie upių švarinimo talkų jau prisidėjo per 200 tūkst. savanorių pasaulyje, surinkta daugiau nei 3 tūkst. tonų atliekų.

Iniciatyvos organizatorių teigimu, dažnai gamtoje aptinkama padangų, kitų automobilių detalių, senų baldų, buitinės technikos, elektronikos atliekų. Miesto teritorijoje tekančių upių dugne randama paspirtukų, riedlenčių, mobiliųjų telefonų ir kitų daiktų.

Norintys prisidėti prie upių ar kitų vandens telkinių valymo nebūtinai turi sušlapti – smulkesnes šiukšles galima rinkti pakrantėje.

Pernai skelbtame aplinkosaugos ministerijos pranešime teigiama, jog norintys prisijungti prie upių švarinimo iniciatyvos yra kviečiami pasirinkti upės ruožą. Jei teritorija itin užteršta, suburti komandą. Galiausiai, užregistruoti tvarkymąsi tarptautiniame „River Cleanup“ iniciatyvos žemėlapyje. Dalyviai taip pat gali kreiptis į projekto organizatorius dėl tvarkymui reikalingų priemonių suteikimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA