Prasidėjo upių valymo akcija: pagrindinė užduotis Kaune – neilgas Amalės upelio ruožas | Kas vyksta Kaune

Prasidėjo upių valymo akcija: pagrindinė užduotis Kaune – neilgas Amalės upelio ruožas padangas perdirbs į lauko aikštelės dangą

Amalės upelis / Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Trečiadienį Lietuvoje prasidėjo upių ir jų pakrančių švarinimo akcija „River Cleanup Lietuva“, ji vyks iki sekmadienio. Pagrindinis šių metų iniciatyvos renginys vyks Kauno mieste.

Kaip skelbia akcijos organizatoriai, trečiadienį tvarkyta Kauno marių pakrantė Rumšiškių apylinkėse. Penktadienį, gegužės 19 dieną, 10 val. bus tvarkomas neilgas Amalės upelio ruožas Kaune, Taikos prospekte, prie naujosios „Regitros“.

„Pagrindinis šių metų iniciatyvos renginys vyks Kauno mieste. Numatytas tvarkyti Petrašiūnuose esantis Amalės upelio ruožas, kuris gausiai užterštas bešeimininkėmis padangomis (jų ten kone 200 vnt.), taip pat kitomis atliekomis (statybiniu laužu, pakuotėmis ir pan.). Savanoriai, tarp kurių ir Nyderlandų Karalystės ginkluotųjų pajėgų kariai, tarnaujantys NATO pajėgose, Prezidentūros kanceliarijos atstovai ir įvairių įmonių ir organizacijų kolektyvai, apsiavę neperšlampančiais batais ir žvejų kelnėmis, bris į upės vandenį traukti atliekų, pasitelkiant virves ir kitus įrankius“, – teigia iniciatyvos organizatoriai ir kviečia prisijungti.

Taip pat numatytas iniciatyvos tęstinumas – būtent iš Amalės surinktos padangos bus perdirbtos į lauko aikštelės dangą, o ši bus nuklota viename iš viešų parkų, kaip pagrindas lauko teniso stalo erdvei ir tarnaus kauniečių poreikiams.

Susitikimo vieta: Kaunas, Petrašiūnai, ties Taikos pr. 112 namo parkavimo aikštele.

„Upių herojumi tapti gali kiekvienas. Nesvarbu – esate vienas ar jau turite, ką pakviesti į talką, kviečiame jungtis ir bendromis jėgomis iš paupių surinkti tai, kas ten nepriklauso. Kaip organizatoriai savanorių grupėms padedame suteikdami reikalingas priemones: darbo pirštines, maišus, neperšlampančius batus ir pan.

Padedame ir patariame dėl atliekų išvežimo organizavimo. Savanoriai taip pat dalyvauja konkurse partnerių įsteigtiems prizams laimėti, todėl skatiname gerą darbą atlikti garsiai ir užsiregistruoti“ – teigia iniciatyvos atstovė Ieva Budraitė.

Ir tai tik vienas nedidelis upelis, todėl iniciatyvos atstovai kviečia gyventojus jungtis prie švarinimosi talkų, o upėse surinktas padangas žada prikelti naujam gyvenimui.

„River Cleanup“ yra tarptautinė iniciatyva, vykstanti visuose pasaulio žemynuose ir siekianti kovoti su plastiko tarša. Prie upių švarinimo talkų jau prisidėjo per 200 tūkst. savanorių pasaulyje, surinkta daugiau nei 3 tūkst. tonų atliekų.

Pernai Lietuvoje upes švarino maždaug 100 įvairaus dydžio komandų prie 50 upių ir kitų vandens telkinių.

Iniciatyvos organizatorių teigimu, dažnai gamtoje aptinkama padangų, kitų automobilių detalių, senų baldų, buitinės technikos, elektronikos atliekų. Miesto teritorijoje tekančių upių dugne randama paspirtukų, riedlenčių, mobiliųjų telefonų ir kitų daiktų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA