Kaip įsirengti terasą? – Kas vyksta Kaune

Kaip įsirengti terasą?

Pranešimo autorių nuotr.

Gerai įrengta terasa gali gerokai padidinti jūsų komfortą kasdienybėje ar priimant svečius. Tinkamai įrengta terasa derina patogumą, funkcionalumą ir estetiką. Nėra svarbu ar planuojate turėti, ar jau turite terasą, kurią reikia atnaujinti, pasidalinsime patarimai dėl įrengimo. Mūsų ekspertai patars, kokie įprasti ar pinti lauko baldai tiks, kaip išplanuoti erdvę, kokias medžiagas rinktis ir ne tik. Tokiu būdu lengviau sukursite harmonijos pilną erdvę, kurioje gerą būti nuo ryto iki pat išnaktų.

Prieš pradedant rinktis konkrečius daiktus

Patariame pradėti nuo matavimo ir planavimo. Prieš pirkdami ar galvodami apie įrengimą išmatuokite terasos plotą. Tada galite per kompiuterinę modeliavimo programą (jų yra ir planšetėms, ir mobiliems telefonams) ar net ant balto popieriaus lapo nusibrėžkite atitikmenį. Tai leis pažinti išdėstymo galimybes.

Po išdėstymo vertinimo nustatykite pagrindinę terasos paskirtį. Ji gali būti skirta: valgymui, poilsiui, konkrečiam hobiui (pvz., sodininkystei) ar pramogoms. Paskirtį gali apriboti ir lokacija, pavyzdžiui, jeigu tai terasa prie vandens, arba palei šlaitą.
Tada jau galima galvoti apie baldus, daiktus, aksesuarus.

Baldai lauko terasai

Baldai lauko erdvėje yra labai svarbūs tiek dėl komforto, tiek dėl erdvės funkcionalumo. Dažniausiai terasose atsiranda:

  • Sėdimieji baldai. Kėdės, suolai ir/ar sofos reikalingi tam, kad šeimininkai bei svečiai turėtų vietą bendrauti bei patogiai įsitaisyti prie stalo ar aplink kitą traukos objektą. Jei abejojate dėl konkrečių baldų skaičiaus, rinkitės modulinius sprendimus, kuriuos galima lengvai reorganizuoti.
  • Valgomojo komplektai. Jei planuojate pietauti terasoje (o apie tai galvoja daugelis), labai svarbu įsigyti stalus ir kėdes, kurie priimtų pakankamą skaičių svečių. Apvalūs stalai kurie atmosferą pokalbiams ir socializacijai, o stačiakampiai taupo vietą.
  • Baldai poilsiui. Laisvalaikiui puikiai tinka gultai, hamakai ir kabantys krėslai. Visgi į juos investuokite tik tada, jeigu tam yra vietos.

Nepamirškite, kad baldai turi būti atsparūs įvairioms oro sąlygoms. Tokios medžiagos kaip tikmedis, aliuminis ir sintetinis rotangas (pinti baldai) džiugina ilgaamžiškumu ir nereikalauja daug priežiūros. Pavyzdžiui, tikmedis natūraliai atsparus vandeniui, kenkėjams ir UV spinduliams, todėl idealiai tinka naudoti lauke. Jeigu pirksite įprastus medinius baldus, juos reikės gana daug ir gana dažnai apdoroti specialiomis sandarinimo bei apsaugos priemonėmis.

Maksimaliai išnaudokite terasos erdvę sukurdami atskiras zonas skirtingoms veikloms. Pavyzdžiui, vieną zoną skirkite valgymui, kitą – poilsiui. Šias erdves apibrėžkite baldais ir užtikrinkite, kad būtų pakankamai vietos judėti tarp jų arba pereiti iš vienos į kitą. Venkite perpildymo, pasirinkdami tinkamo dydžio baldus. Geriausia, kad baldų proporcijos atitiktų pačios terasos.

Apšvietimas – labai svarbi detalė

Efektyvus apšvietimas padidina komfortą ir pagerina atmosferą terasoje, ypač tada, kai saulė jau nusileidžia. Svarbiausi dalykai, ką reikia žinoti apie apšvietimą terasoje yra du.

Galima rasti trijų rūšių lauko apšvietimo sprendimus

  1. Aplinkos apšvietimas (ambient). Švelnų bendrą, atmosferinį apšvietimą sukuria šviečiančios girliandos, įsmeigiami arba pastatomi žibintai ir net pakabinami sieniniai šviestuvai.
  2. Konkretus/užduočių apšvietimas (task). Prožektoriai ir palei takus sustatyti šviestuvai užtikrina saugumą ir funkcionaliai apšviečia tam tikras zonas, pvz., prie valgomojo stalo ar pėsčiųjų takų, kad būtų galima gerai jaustis.
  3. Akcentinis apšvietimas (accent). LED juostos ir panašūs elementai išryškina konkrečius architektūrinius elementus arba kraštovaizdžio dizainą. Tada terasa bei erdvė aplink ją atrodo įdomiau, gražiau.

Konkrečius variantus galite išsirinkti užsukę į https://pigu.lt/lt/lauko-sviestuvai.

Už pačius šviestuvus ne ką mažiau svarbus ir įrengimas

Tinkamas lauko apšvietimo įrengimas yra labai svarbus bendram žmonių bei turto saugumui ir pačių šviestuvų ilgaamžiškumui. Laukui rinkitės tik oro sąlygoms atsparius šviestuvus su tinkama IP klase ir laidus kuo labiau izoliuokite nuo drėgmės bei išorės veiksnių.

Saulės energiją naudojantys šviestuvai yra labai taupus variantas, todėl tai bus geras sprendimas tiems, kurie nenori vargti su sudėtingu laidų vedžiojimu.

Vaizdą bei atmosferą pagyvina ir pagražina augalai

Augalų įterpimas pagerina bendrą estetiką bei prideda jaukumo, kadangi gamtos apsuptyje žmogus lengviau atsipalaiduoja. Terasai skirtus augalus rinkitės atsižvelgdami į saulės spindulių kiekį ir pačio žalumyno dydį.

Vazoninius augalus lengva prižiūrėti ir perkelti, todėl jie gali būti labai įvairūs. Tuo tarpu kabantys augalai taupo vietą ant žemės ir išnaudoja vertikalią erdvę. Toks sprendimas labai tinka miesto aplinkoje arba ten, kur norisi sukurti visišką gamtos apsuptį.

Pačius sodinukus ir vazonus rinkitės taip, kad jie papildytų jūsų terasos bei eksterjero stilių ir suteiktų gerą drenažą. Terakota, keramika ir metalas turi savitų estetinių ir funkcinių privalumų. Būtent priklausomai nuo to, kokie elementai, formos ir medžiagos dar yra aplink terasą, pasirenkamas vazonų medžiagiškumas.

Augalus išdėstykite apgalvotai, kad suderintumėte estetiką ir neužstotumėte kuriam nors augalui šviesos. Palikite lengvą prieigą laistymui ir priežiūrai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA