Marvelės bendruomenė priešinasi planams plėsti krovininę prieplauką Kaune – Kas vyksta Kaune

Marvelės bendruomenė priešinasi planams plėsti krovininę prieplauką Kaune

Marvelės krovininės prieplaukos plėtra Kaune / Vidaus vandens kelių direkcijos nuotr.

Modernizuojant vandens kelius, ruošiama Marvelės krovininės prieplaukos plėtra Kaune. Marvelės bendruomenės gyventojai įsitikinę, kad numatyti planai kelia grėsmę bendruomenei, gyvenimo būdui, todėl bus siekiama apginti savo interesus – bus rengiami vieši renginiai ir diskusijos šia tema, protesto akcijos, peticijos bei kreipiamasi į aukštesnes valdžios institucijas.

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ Marvelės bendruomenė pranešė viešai išreiškusi nepritarimą Kauno miesto valdžios užmojams plėsti Marvelės krovos krantinę, kuri ateityje galėtų būti paversta uostu. Bendruomenės nariai pabrėžia, kad tokie planai gali neigiamai paveikti vietos gyventojų gyvenimo kokybę, aplinką ir istorinį paveldą.

„Marvelė yra ramus ir jaukus Kauno miesto centrinės dalies kampelis, kurio gyventojai vertina čia esantį gamtos grožį ir ramybę. Planai plėsti krovos krantinę kelia grėsmę mūsų bendruomenei ir gyvenimo būdui“, – teigia bendruomenės pirmininkas Arūnas Mackevičius.

Bendruomenė taip pat nurodo pagrindinius argumentus prieš krantinės plėtrą:

1. Aplinkosauga. Krantinės plėtra gali pakenkti Nemuno upės ekosistemai ir aplinkiniams želdynams, kurie yra svarbūs tiek vietos faunai, tiek florai.

2. Triukšmas ir tarša. Uosto veikla sukeltų didesnį triukšmą ir oro taršą, kas neabejotinai paveiktų gyventojų sveikatą ir gerovę. Ruošiamos kaupti atliekos ir įvairios birios medžiagos gali turėti neigiamą poveikį gamtai, ypač Nemuno upei dėl galimo taršos.

3. Gyvenimo kokybė. Plėtra gali sukelti transporto kamščius, padidinti sunkvežimių srautą ir pabloginti bendrą gyvenimo kokybę rajone.

4. Valdžios santykiai su bendruomene. Miesto valdininkai nenoriai informuoja arba visai neinformuoja mieste veikiančių bendruomenių apie komercinius plėtros planus ir nenoriai įsiklauso į bendruomenių, įskaitant ir Marvelės bendruomenę, nuomonę dėl pramoninių objektų plėtros miesto centre.

/ Ištrauka iš Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano

Kaip rašoma naujienų portalui atsiųstame pranešime, Marvelės bendruomenė ragina Kauno miesto valdžią atsižvelgti į vietos gyventojų nuomonę ir ieškoti alternatyvių sprendimų, kurie nesugriautų Marvelės gyvenamosios vietos harmonijos.

Planuojama organizuoti viešus renginius ir diskusijas šia tema, rengti protesto akcijas, peticijas ir kreiptis į aukštesnes valdžios institucijas, siekiant apginti savo interesus.

Artimiausia gyventojų protesto akcija vyks gegužės 25 d. 13.30 val. Nemuno krantinėje ties Marvele, Kauno miesto gimtadienio renginio metu „Švęskime upę“.

Marvelės krovininės prieplaukos plėtra Kaune / Vidaus vandens kelių direkcijos nuotr.

Primename, kad jau praėjusiais metais Vidaus vandens kelių direkcija internetinėje svetainėje skelbė apie ruošiamą Marvelės krovininės prieplaukos plėtrą Kaune. Buvo skelbiama, kad rezervinėje dalyje formuojamas sklypas uostui, atliekami žemės darbai, numatomi krantinės sprendiniai ir plėtros etapai, pristatyti projektiniai pasiūlymai.

Kaip skelbė Vidaus vandens kelių direkcija, uoste numatoma krauti krovinius, konteinerius, medieną, birias mineralines ir statybines medžiagas ir kt. Rengiamos vietos ir krovinių sandėliavimui (aikštelės, dengti ir atviri sandėliai, administracinis pastatas, mašinų ir kitų transporto priemonių stovėjimo aikštelės ir kita. Numatyta ir krovos bei laivų stovėjimo krantinės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA