Lietuvoje baigėsi gripo sezonas – Kas vyksta Kaune

Lietuvoje baigėsi gripo sezonas Kauno apskrityje praėjusią savaitę užfiksuoti 13, dar anksčiau – 22 gripo atvejai

Vasariškas oras Kaune
R. Tenio nuotr.
Vasariškas oras Kaune
R. Tenio nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad praėjusią savaitę (20-ąją metų savaitę) baigėsi 2023–2024 m. gripo sezonas, kuris prasidėjo praėjusių metų spalį (40-ąją metų savaitę). Nuo šiol nebebus kiekvieną savaitę pranešama apie per savaitę susirgusių ir ligoninėse gydomų asmenų skaičių, tačiau sergamumas ir toliau bus analizuojamas bei informacija teikiama pagal poreikį.

NVSC duomenimis, gegužės 13–19 d. (20-ąją savaitę) bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis buvo 933,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, gegužės 6–12 d. (19-ąją savaitę) jis buvo mažesnis ir siekė 916,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo minėtomis ligomis rodiklis užfiksuotas Panevėžio apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminio sergamumo lygio, t. y. 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribos neperžengė nė viena savivaldybė.

Į ligonines dėl gripo buvo paguldyti 3 asmenys – visi vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nė vienas asmuo. Praėjusią savaitę mirties nuo gripo atvejų nebuvo užregistruota. Iš viso šį sezoną užfiksuoti 27 mirties nuo gripo atvejai.

Primename, kad kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje.

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse / NVSC duom.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 19-ąją šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 8 ėminiai, iš kurių 4-uose buvo aptiktas A tipo gripo virusas.

Sergamumas gripu, COVID-19 liga ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m. / NVSC duom.

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, po palyginti nedidelio kvėpavimo takų ligų plitimo 2023 m. vasaros laikotarpiu, nuo rugsėjo mėn. konsultacijų skaičius dėl ŪVKTI pirminės sveikatos priežiūros įstaigose pradėjo didėti.Žiemos laikotarpiu kiekvienoje šalyje didžiausi konsultacijų rodikliai registruoti nuo 2023 m. 50 savaitės iki 2024 m. 7 savaitės.Šiuo metu COVID-19 ligos aktyvumas daugumoje Europos sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse yra žemas.

2023 m. 50 savaitę Europoje prasidėjo sezoninio gripo epidemija, o nuo 2024 m. 4 savaitės matoma gripo aktyvumo mažėjimo tendencija, nors situacija šalių lygmeniu nevienoda. Palyginti su ankstesnių gripo epidemijų metu stebėtomis tendencijomis, šį sezoną sezoninio gripo aktyvumas sumažėjo anksčiau.

Gripo intensyvumas 19-ąją savaitę / ERVISS nuotr.

Trumpai apie 2023–2024 m. gripo sezoną

Šį gripo sezoną nei savivaldybių lygmeniu, nei šalies mastu gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemija nebuvo paskelbta.

Vertinant daugiametę sergamumo gripu ir ŪVKTI dinamiką, vaikų sergamumas sudarė apie 50 proc. visų registruotų atvejų. 2023–2024 m. sezoną vaikai sudarė 45 proc. visų gripo atvejų ir 49 proc. visų ŪVKTI atvejų. Didesnis sergamumas tarp vaikų galimai susijęs su dažnesniu kreipimusi į sveikatos priežiūros įstaigas. Oficialiai registruojamoje statistikoje matomas tik asmenų, kurie kreipėsi į gydytoją, skaičius, todėl statistika neatspindi realaus susirgimų skaičiaus.

NVSC duomenimis, 2023–2024 m. gripo sezonui valstybės lėšomis buvo nupirktos 184 582 gripo vakcinos dozės, skirtos rizikos grupių asmenų skiepijimui. Rugsėjo–balandžio mėn. įskiepytos 182 455 dozės (sunaudota 98,8 proc. vakcinos dozių).

Siekiant didinti vakcinacijos nuo sezoninio gripo ir COVID apimtis, nuo 2024–2025 m. sezono (rugsėjo mėn.) valstybės lėšomis ir toliau bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys. Taip pat, atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, nuspręsta, kad nuo rugsėjo mėn. valstybės lėšomis nuo gripo galės skiepytis ir 2–7 m. amžiaus vaikai.

Šiuo metu yra rengiama išsami šio gripo sezono apžvalga, kurioje bus galima pamatyti praėjusio ir ankstesnių sezonų palyginimą. Apžvalga bus paskelbta NVSC interneto svetainėje birželio pabaigoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA