M. Navickienė pasakė, kada gyventojai gaus 755 eurų dydžio pensijas – Kas vyksta Kaune

M. Navickienė pasakė, kada gyventojai gaus 755 eurų dydžio pensijas

tv3.lt 2024/05/20 12:39
Pavasario mugė Laisvės alėjoje
R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė dalyvauja konferencijoje apie pensijas Lietuvoje per pastaruosius 20 metų ir apie gyventojų lūkesčius dėl jų ateityje.

Prieš renginį ministrė žurnalistams papasakojo, kokių pensijų gyventojai gali tikėtis jau 2025-ais ir dar vėlesniais metais.

Pasak ministrės jau netrukus vidutinė pensija gali gerokai viršyti 700 eurų, nors dabar nesiekia ir 600 eurų.

Žada, kad vidutinė pensija netrukus sieks 755 eurus

Pirmiausia M. Navickienė priminė, kad per pastaruosius ketverius metus pensijų augimas bene sparčiausias. Esą jos paaugo apie 60 proc.

„Šiemet vidutinės senatvės pensijos gavėjų pajamos augs apie 700 eurų“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad šiemet vidutinė pensija didėja apie 11 proc.

Pasak politikės, pusę vidutinio darbo užmokesčio pensijos Lietuvoje galėtų pasiekti jau 2026 m., o ne 2030 m., kaip buvo planuota anksčiau.

Taip yra dėl to, kad pakeistus įstatymus, kasmet pensijos buvo indeksuotos didesniu dydžiu, nei augo vidutinis darbo užmokestis.

M. Navickienė pasakojo, kad 2026 m. vidutinė senatvės pensija turėtų pasiekti 755 eurus, o turintiems būtinąjį stažą – 816 eurų. Vis dėlto jos gali augti ir sparčiau, jeigu papildomai indeksuoti pensijas leis ekonominė situacija ir „Sodros“ biudžetas.

„Manau, kad labai viskas priklausys ir nuo mūsų demografinės situacijos ir to, kaip atrodys mūsų darbo užmokesčio augimas.

Tai yra, ar mums pavyks tinkamai konvertuotis prie tų aukštesnės pridėtinės vertės darbo vietų, ką turime daryti paraleliai, žinodami savo demografinį spaudimą“, – apie tai, nuo ko priklausys būsimas pensijų augimas kalbėjo ministrė.

Ateityje nebus pinigų pensijų didinimui?

„Sodros“ duomenimis šiuo metu Lietuvoje yra 618,6 tūkst. senatvės pensijos gavėjų. Per pastaruosius 10 m., jų skaičius išaugo beveik 20 tūkst.

Kaip žinoma, kasmet iki 2026 m. mūsų šalyje ilginamas pensinis amžius. Tiek moterims, tiek vyrams, nuo tų metų jis bus 65 m.

Specialistai įspėja, kad nuo to laiko pensininkų skaičius augs gerokai sparčiau nei darbuotojų, mokančių socialinio draudimo įmokas, iš kurių ir finansuojamos senatvės pensijos.

Dėl to „Sodros“ pajamos neaugs taip sparčiai ir, nieko nedarant, nebus iš ko pensijas indeksuoti, kiek jos buvo indeksuojamos pastaruosius penkerius metus. Dabar vidutinė senatvės pensija Lietuvoje yra 596,2 euro.

Vidutinė pensija tų pensininkų, kurie per darbinę karjerą sukaupė būtinąjį stažą, siekia 636,7 euro, o tų, kurie nesukaupę, – 378,5 euro. Tai yra mažiau nei šiemet galiojantis minimalių vartojimo poreikių dydis (446 eurai).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA