Kauniečiai pripažinti kaltais dėl apgaule įgytų COVID-19 vakcinavimo dokumentų: moteris skiepijosi už kitus asmenis – Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pripažinti kaltais dėl apgaule įgytų COVID-19 vakcinavimo dokumentų: moteris skiepijosi už kitus asmenis

Masinis žmonių vakcinavimas Kauno rajone
R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmuose paskelbtas nuosprendis baudžiamojoje byloje, kurioje kauniečių pora pripažinta kalta dėl kelių dešimčių nusikalstamų veikų, susijusių su apgaule įgytais COVID-19 vakcinavimo dokumentais, disponavimu netikrais pinigais bei narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.

Įrodyta, jog 2021 metų spalio mėnesį kaltinamasis T. P. iš nenustatyto asmens įgijo ir realizavo septyniolika netikrų 500 eurų nominalo vertės kupiūrų. Šias netikras kupiūras jam padėjo realizuoti kaltinamoji I. S. Nustatyta, jog I. S. su netikromis 500 eurų kupiūromis įvairiose parduotuvėse pirko mažos vertės prekes, o gavusi grąžą, ją atiduodavo T. P.

Išnagrinėjus bylą pilnai pasitvirtino kaltinimai ir dėl nusikalstamų veikų, susijusių su apgaule įgytais vakcinavimo dokumentais, rašoma Kauno apylinkės teismo pranešime žiniasklaidai.

Nustatyta, jog T. P. tretiesiems asmenimis, kuriems reikėjo vakcinaciją patvirtinančio įrašo, tačiau jie nenorėjo skiepytis, surasdavo asmenis, kurie kitų žmonių vardais, su padirbtais dokumentais vykdavo į vakcinavimo centrus ir taip apgaulės būdu įgydavo vakcinaciją patvirtinančius dokumentus.

Nustatyta, jog I. S. pati ne mažiau kaip 7 kartus vyko į vakcinavimo centrus skiepytis ir prisistačiusi kitais vardais bei pateikusi dokumentus, apgaulės būdu įgijo vakcinaciją patvirtinančius dokumentus.

Abu asmenys taip pat pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. 2022 metų balandžio mėnesį T. P. įgijo daugiau kaip 6 g kokaino, o I. S. neteisėtai įgijo ir laikė nedidelį kiekį psichotropinių medžiagų – kratos metu jos rankinėse pareigūnai rado keturis paketėlius su amfetaminu.

Teismas, skirdamas bausmes, atsižvelgė į tai, kad abu kaltinamieji pripažino savo kaltę dėl jiems inkriminuotų veikų ir išsamiai paaiškino aplinkybes. T. P. teisme teigė, jog iš kitų žmonių už vakcinavimo įrašus jų gaudavo 100-200 eurų atlygį, dažniausiai tai atlikti siūlydavo asocialiems žmonėms, tačiau kartais už kitus skiepytis veždavo I. S. Pati I. S. teisme nurodė, jog už eidavo skiepytis už kitus žmones ir už tai gaudavo apie 50 eurų atlygį.

2024 m. balandžio 30 d. Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų nuosprendžiu T. P. pripažintas kaltu dėl netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimo, laikymo arba realizavimo (Baudžiamojo kodekso 213 str. 1 d.), melagingos informacijos pateikimo siekiant įgyti dokumentą (21 nusikalstamos veikos epizodas, BK 304 str. 1 d.), dokumento suklastojimo arba disponavimo suklastotu dokumentu (7 nusikalstamos veikos epizodai, BK 300 str. 2 d.) ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (BK 259 str. 1 d.).

Subendrinus visas bausmes jam paskirta galutinė 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metų laikotarpiui su teismo paskirtais įpareigojimais.

I.S. pripažinta kalta dėl netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimo, laikymo arba realizavimo (2 nusikalstamos veikos epizodai, BK 213 str. 1 d.), melagingos informacijos pateikimo siekiant įgyti dokumentą (17 nusikalstamos veikos epizodų, BK 304 str. 1 d.) ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (BK 259 str. 2 d.). Subendrinus visas bausmes I. S. paskirta subendrinta galutinė 1 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metų laikotarpiui su teismo paskirtais įpareigojimais.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA