Permainingi orai dar neskatina gyventojų išjungti būstų šildymo | Kas vyksta Kaune

Permainingi orai dar neskatina gyventojų išjungti būstų šildymo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Juolab, kad ir per televizijos ar radijo žinias energetikai ne sykį balandžio pradžioje minėjo, jog per mėnesį standartinio 60 kv. m buto šeimininkams už centralizuotai pateiktą šilumą reikės mokėti apie 40 eurų, reiškia, šiluma jiems atsieis vos kiek daugiau nei po 1 eurą per dieną. Užtat neteks susigūžus namie sėdėti, kai už lango ūžauja šalti pavasario vėjai ir smarkūs lietūs…

Kauno miesto savivaldybei pavaldi bendrovė „Kauno energija“, turinti klientų ne vien savajame mieste bei gretimame su juo Kauno rajone, bet ir Jurbarke, visiems gyventojams, tebesišildantiems būstus šios įmonės centralizuotai tiekiama šiluma, balandžiui nustatė tokį patį tarifą, kaip ir kovo mėnesį – 6,34 ct/kWh.

Kiek iš viso prireiks balandį mokėti, priklausys nuo šildymo sezono pabaigos datos bei suvartoto šilumos kiekio. Už vasarį „Kauno energijos“ patiektą šilumą mokėjome po 6,91 ct/kWh.

Jeigu gyventojams, kaip ir kitiems šilumos vartotojams, tektų mokėti ir pridėtinės vertės mokestį (jis – ne 21, o lengvatinis, 9 proc.), tai šilumos tarifas balandį būtų 6,91 ct/kWh. Tačiau du šildymo sezonus visos Lietuvos gyventojai nuo PVM yra atleisti.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad svarstant 2022-aisiais sprendimo projektą Seimo salėje, buvo pagarsintos ir Finansų ministerijos prognozės, jog per du šildymo sezonus dėl gyventojų atleidimo nuo PVM šalies biudžetas praras apie 110 mln. eurų.

Tarp kitko, spręsdami klausimą dėl lengvatos taikymo gyventojams, parlamentarai nebuvo vieningi. Kai kas įtikinėjo, jog tai daugelį vartotojų įstums į skurdą, nes pripratinus nemokėti 9 proc., vėliau PVM gali šoktelti iki 21 proc. (kaip, beje, dabar mokant už prekes bei paslaugas).

Bet, dėmesio, ši mūsų šalies Seimo sprendimu suteikta 9 proc. lengvata nustos galioti kaip tik 2024-ųjų balandžio 30-ąją. Viešai skelbiamų žinių, kad ji ateityje bus pratęsta, deja, nesigirdi…

O kol kas nuo PVM mokėjimo atleisti ir Lietuvos gyventojai, mokantys už centralizuotai tiekiamą karštą vandenį. Todėl, kaip kovo gale nusprendė AB „Kauno energijos“ valdyba, balandžiui buvo nustatyti tokie mokėjimo už karštą vandenį tarifai: Kauno miesto, Kauno rajono Garliavos miesto, Akademijos miestelio ir Domeikavos kaimo vartotojams: – 5,69 Eur/m3. Kauno rajono Ežerėlio miesto bei Raudondvario, Neveronių ir Girionių kaimų vartotojams: – 6,67 Eur/m3. Jurbarko miesto vartotojams teks mokėti brangiausiai, – 7,16 Eur/m3.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA