Organizuojamas protestas: reikalaujama pradėti Matijošaičių nušalinimo procedūrą | Kas vyksta Kaune

Organizuojamas protestas: reikalaujama pradėti Matijošaičių nušalinimo procedūrą

Protestas prieš Matijošaičių verslą Rusijoje / Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusią savaitę pasirodė informacija, jog Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų“ grupės Sovetsko gamykla „Vičiunai-Rus“ Maskvoje aukščiausiu lygiu atstovauja Rusijos maisto pramonei. Kaune penktadienį, kovo 22 d., 18 val. prie Savivaldybės organizuojamas protestas, kuriame bus reikalaujama Kauno miesto tarybą pradėti Matijošaičių nušalinimo procedūrą.

Kaip teigiama protesto organizatorių sukurtame „Facebook“ renginio aprašyme, „čia nebe šiaip versliukas sovetske. Čia Nacionalinio saugumo klausimas. Čia jau nebe Kauno trinkelės ir „jūs savo verslą padarykit, tada sakykit”. Visvaldas Matijošaitis, Dainius Matijošaitis, Šarūnas Matijošaitis – tai realiai pavojingi asmenys Kauno mero ir tarybos narių postuose su mažiau stuburo nei jų krablazdės.“

Protesto idėja yra ir ironiškai paminėti 2 metų gimtadienį, kai Matijošaičiai išsisukinėja dėl jų verslo išėjimo iš Rusijos.

Protesto organizatoriaus Roko Poviliaus teigimu, pagalbą organizuojant protęstą siūlė ir savivaldybės tarybos opozicijos narys Ralfas Romeika, tačiau organizatoriai nenori būti siejama su jokia politine partija ar judėjimu. „Neturime politinių ambicijų ar tikslų tapti visuomenininkais, norime sukelti grandininę reakciją, kad kuo daugiau žmonių pasakytų, jog tai, kas vyksta, nėra gerai“, – sakė R. Povilius.

Oficialūs protesto reikalavimai išdėstyti aiškiai

R. Poviliaus teigimu, pagrindinis protestuojančių reikalavimas yra pradėti oficialią Kauno miesto mero V. Matijošaičio ir savivaldybės tarybos narių Š. Matijošaičio ir D. Matijošaičio nušalinimo procedūrą. Anot R. Poviliaus, kai kurie ekspertai teigia, jog čia galimai sulaužyta net priesaika, nes buvo bendradarbiaujama su priešiška Lietuvai valstybe.

Mitingo reikalavimas išdėstytas ir „Facebook“ sukurtame renginyje: „reikalaujame Kauno miesto tarybą pradėti Matijošaičių nušalinimo procedūrą dėl jų šeimos verslo atstovavimo rusijai (teroristinei valstybei) tarptautiniame lygmenyje“.

Pagal Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymą, savivaldybės taryba tarybos nario ar mero įgaliojimo netekimo procedūrą gali pradėti tada, kai tarybos nario ar mero veiksmai prieštarauja įstatymams ar (ir) Konstitucijai. Inicijuoti procedūrą turi ne mažesnė nei 1/3 tarybos narių grupė.

Protesto organizatoriai Kauno miesto savivaldybei yra pateikę prašymą leisti organizuoti viešą susirinkimą-protestą prie savivaldybės, kuriame dalyvautų 50 žmonių.

„Tikslų dalyvaujančių skaičių numatyti sunku, galbūt saugus skaičius – apie penkiasdešimt. Norėtųsi, kad ateitų daugiau žmonių. Daug kas priklauso ir nuo oro, ar nelis“, – apie penktadienio protestą kalbėjo organizatorius.

/ Protesto organizatorių nuotr.

„Vičiūnai-Rus“ atstovavo teroristinę valstybę tarptautiniu lygmeniu

Kaip teigė LRT radijas, Sovetske (Kaliningrado srityje) veikiančios įmonės „Vičiunai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis 2023 m. balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais. Susitikimams tarpininkavo abiejų šalių ambasados. Kauno meras V. Matijošaitis, kurio šeimai priklauso „Vičiūnų“ grupės verslas, teigė apie susitikimą nieko nežinantis.

Prezidentas G. Nausėda teigė, jog Kauno meras yra pažeidžiamas, tačiau demokratiškai išrinktas Kauno gyventojų.

Kas toliau?

Protesto organizatoriaus R. Poviliaus teigimu, po protesto bus laukiama reakcijos iš miesto tarybos.

„Galbūt atsiras kitų žmonių, organizuojančių protestus. Taip pat balandžio 23 d. numatomas tarybos atviras posėdis“, – teigė jis.

Kaip teigė protesto organizatorius, 2022 m. po invazijos į Ukrainą įvyko keletas protestų, o tada stojo kone dvejus metus trukusi tyla. „Nesinorėtų, kad taip nutiktų ir šį kartą“, – komentavo R. Povilius.

Daugiau informacijos apie renginį galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA