Visoms Kauno damoms – menininkų sudėliota skambi muzikinė puokštė – Kas vyksta Kaune

Visoms Kauno damoms – menininkų sudėliota skambi muzikinė puokštė

Kauno miesto simfoninis orkestras / KMSO nuotr.

Penktadienio vakarą, kovo 8-ąją, Kauno valstybinėje filharmonijoje kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru (vyr. dirigentas Constantine Orbelian, JAV, vadovas Algimantas Treikauskas) koncertuos iš Belgijos nuoširdžiausius linkėjimus visoms Lietuvos moterims atvežęs dirigentas Benjaminas Haemhoutsas ir jo bičiulis, jaunosios kartos estų violončelininkas Marcelis Johannesas Kitsas.

Anot orkestro vadovo A. Treikausko, atlikėjai visoms damoms ir jas į koncertą atlydėsiantiems džentelmenams paruošė tikrą muzikinę puokštę. Gražiausios violončelės tembro spalvos skleisis skambant klasiko Josepho Haydno pirmajam koncertui violončelei ir orkestrui, o programą vainikuos nemirtingoji Ludwigo van Beethoveno trečioji simfonija, dar vadinama „Herojine“. Istorikai teigia, kad šį kūrinį didysis genijus dedikavo Napoleonui Bonapartui, bet vėliau, nusivylęs jo politiniais žingsniais, dedikaciją iš partitūros išbraukė.

Nepaisant šios intriguojančios aplinkybės, kūrinys tapo neįtikėtinai populiarus, o žymusis prancūzų rašytojas Romainas Rollandas šią simfoniją pavadino „tikru stebuklu net tarp paties Beethoveno kūrinių, atveriančiu naują muzikos erą“.

Koncerto organizatoriai, pristatydami dirigentą ir kompozitorių B. Haemhoutsą, primena, jog profesinę karjerą jis pradėjo kaip trombonininkas Roterdamo filharmonijos orkestre. Kaip kviestinis dirigentas dirigavo Belgijos nacionaliniam, Briuselio filharmonijos, Bambergo simfoniniam ir kitiems žinomiems orkestrams.

Prieš 15 metų tapo Belgijoje reziduojančio orkestro „Casco Phil“ meno vadovu, dažnai prisideda prie socialinių projektų, yra alternatyvaus kultūros finansavimo Belgijoje pradininkas. Jau penktus metus jis vadovauja Antverpeno pavasario festivaliui, į kurį kviečiami novatoriški klasikinės muzikos atlikėjai, ansambliai, šokio trupės bei orkestrai.

Estų violončelininkas M. J. Kitsas – vienas perspektyviausių jaunosios kartos violončelininkų, yra laimėjęs trečiąją premiją Karalienės Elžbietos violončelininkų konkurse ir pirmąją premiją – George’s Enescu konkurse Rumunijoje.

Naujausi jo koncertiniai pasiekimai – gastrolės Belgijoje su šios šalies nacionaliniu orkestru bei koncertų turas Estijoje ir Pietų Korėjoje su Estijos festivalio orkestru.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA