Kauno savivaldybės biudžetinės įmonės veiklų sąraše atsirado ir prekyba degalais – Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės biudžetinės įmonės veiklų sąraše atsirado ir prekyba degalais

Iš esmės politikui labai paranku apie savo darbus kuo daugiau informacijos pateikti visuomenei, net ir rinkimams praėjus, tačiau kai esi vienas dviejuose „asmenyse“, vengi ką nors pasakyti, žurnalistų kalbinamas apie konkretų savo darbą, kurio niekas negalėtų pavadinti „valstybės saugoma paslaptimi“. Laikaisi draudimo „iš aukščiau” nebendrauti su viešosios informacijos priemonių atstovais.

Šiuo atveju tas „aukščiau” – vieša įstaiga – Kauno miesto savivaldybė, kuriai pavaldžioje biudžetinėje įstaigoje „Parkavimas Kaune“ (irgi – ne slaptoje) dirbti direktoriaus pavaduotoju 2015-aisiais, kaip tik tais metais, kai Lietuvos gyventojai pirmą kartą tiesiogiai rinko merus, ir Kaune miesto savivaldybės meru buvo išrinktas „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis, buvo paskirtas socialdemokratas Darius Razmislevičius. Nuo 2020-ųjų jis vadovauja Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriui. Dar yra ir šios partijos pirmininkės pavaduotojas.

Ne vieną kadenciją šis vyras buvo ir po kelerių metų pertraukos, vėl yra Kauno miesto savivaldybės tarybos narys. Kai D. Razmislevičius kandidatavo į savivaldybės tarybą, 2022-ųjų gale Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodė, kad yra baigęs Lietuvos sporto universitetą (1999–2004 m. mokėsi Lietuvos kūno kultūros akademijos Sporto edukologijos fakultete, kurį baigęs, įgijo sporto edukologijos bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

2004–2006 m. mokėsi Lietuvos kūno kultūros akademijos Biomedicinos fakultete, kur įgijo sporto fiziologijos ir biologijos magistro kvalifikacinį laipsnį. Nuo 2008-ųjų iki 2015-ųjų dirbo vyr. specialistu (valstybės tarnautoju) Kauno miesto savivaldybės administracijoje. Po naujų studijų įgijo trečią aukštojo mokslo baigimo diplomą – draudimo ir bankininkystės specialisto).

Jeigu per ankstesnes kadencijas politikas gan noriai bendraudavo su žurnalistais, tai tapęs vienu iš savivaldybės įstaigos vadovų, įsiliejo į bendrą dabartinei Kauno savivaldai, „tylos įžadais aprėmintą“ veiklos ritmą.

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Darius Razmislevičius / R. Tenio nuotr.

Savivaldybė „Parkavimui Kaune“ perduos plūduriuojantį objektą

Miesto tarybos projekte, kurį politikams patvirtinus, numatoma perduoti įstaigai „Parkavimas Kaune“ Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausantį ilgalaikį materialų turtą – plūduriuojančią degalinę, nėra nurodyta, kur konkrečiai – Nemune ar Kauno mariose – tas biudžeto maitintojas (iš prekybos degalais gautomis pajamomis) plūduriuoja. Kai šito paklausiau biudžetinės įstaigos direktoriaus pavaduotoją D. Razmislevičių, jis nepaaiškino, bet patarė kreiptis į direktorių. Tiesa, patvirtino, kad žino, kur degalinė plūduriuoja, bet žurnalistei to nesakys…

Skambinu kitiems savivaldybės tarybos politikams, ką jie apie tai yra girdėję. Vienas iš jų prasitaria, kad kalba eina apie degalinę Kauno marių pakrantėje, R. Kalantos 130 adresu. Pažymėtina, jog toje vietoje savivaldybė įrenginėja savo sporto ir poilsio bazę, tuo pat metu jau ne vienerius metus besibylinėdama dėl dalies teritorijos su joje prieš daugybę metų teisėtai įsikūrusia Turistinių burlaivių savininkų asociacija.

Kauno tarybai pritarus, biudžetinei įstaigai „Parkavimas Kaune“ valdyti, naudoti ir disponuoti ja patikėjimo teise bus perduota jau nuo praėjusios vasaros mariose veikianti degalinė. Tai – Kauno miesto savivaldybės turtas, kuris kauniečiams mokesčių mokėtojams kainavo net daugiau už obeliską policijai. Plūduriuojančios degalinės vertė – 229 tūkst. 403,90 Eur.

Kiek pernykštį pasiplaukiojimo mariose sezoną ta degalinė spėjo uždirbti pajamų, neskelbiama. Sprendimo projekto, kurį tarybai parengė miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyrius, vadovaujamas Martyno Matusevičiaus, aiškinamajame rašte teigiama, jog „buvo atliktas sprendimo poveikio konkurencijai vertinimas, poveikis konkurencijai nenustatytas.

Siūlomos teisinio reguliavimo nuostatos nėra. (…) Projektas antikorupciniu požiūriu nevertintinas. (…) Patvirtinus šį sprendimo projektą, Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausantis ilgalaikis turtas bus tinkamai naudojamas ir administruojamas, biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“ turės teisinį pagrindą užtikrinti būtiną turto priežiūrą ir remontą“.

Prekiauti degalais būtinas Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos leidimas

Neturint jo, gresia baudos. Ar Kauno miesto savivaldybė jau atliko visas teisines procedūras, susijusias ne su „prigimtine“ jai pavaldžios įstaigos „Parkavimas Kaune“ funkcija – rinkliavų rinkimu iš gatvėse ar asfaltuotose aikštelėse statomų automobilių vairuotojų, bet su nauja funkcija – degalinės eksploatavimu?

Tikėtina, jog tai šią savaitę pamėgins išsiaiškinti sprendimo projektą dėl degalinės perdavimo tarybos komitetų posėdžiuose svarstysiantys politikai. Greičiausiai – iš opozicijos, nes valdančiajai daugumai, prie kurios bene labiausiai iš mažesnių frakcijų šliejasi socialdemokratai, ir taip viskas aišku.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“, siekdamas padėti dėl „aiškumo“ tiems, kuriems rūpi daugiau žinoti, mielai sutinka pacituoti kai kurių su aptariama tema susijusių bei internetinėje erdvėje aptiktų teisės aktų ištraukas.

„Pradėti eksploatuoti plūduriuojantįjį įrenginį galima tik jį užregistravus Lietuvos Respublikos vidaus vandenų laivų registre, o plūduriuojančiajame įrenginyje sumontuotus potencialiai pavojingus įrenginius – Potencialiai pavojingų įrenginių valstybės registre“ (Lietuvos Respublikos energetikos ministro 2009-04-16 įsakymas „Dėl degalinių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių patvirtinimo“, kurio nauja redakcija įsigaliojo nuo 2023-04-14).

Pernai pakoreguotose Taisyklėse nurodoma: „Tiekti elektros energiją, skystuosius degalus, LPG ir gamtines dujas į naujus sumontuotus ar rekonstruotus plūduriuojančiojo įrenginio, degalinės įrenginius, atlikti plūduriuojančiojo įrenginio, degalinės įrenginių paleidimo ir derinimo darbus leidžiama tik gavus Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (toliau – Taryba) energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimo aktą–pažymą“.

„Degalinę eksploatuoti leidžiama juridiniam asmeniui, kuris turi nustatyta tvarka išduotą atestatą (Taisyklių priedo 11 punktas) ir verčiasi atitinkamų energetikos įrenginių eksploatavimu“.

„Pareiškėjas, norintis gauti leidimą verstis mažmenine prekyba nefasuotais naftos produktais, kartu su Leidimų išdavimo taisyklių 27 punkte nurodytais dokumentais pateikia Dokumento, kuriuo patvirtinama, kad plūduriuojančiojo skystųjų degalų išpilstymo įrenginys įregistruotas Lietuvos Respublikos vidaus vandenų laivų registre, išrašą“.

„Informacija apie degalinės įrenginių darbo pradžią turi būti įrašyta į degalinės įrenginių eksploatavimo žurnalą, o informacija apie plūduriuojančiojo įrenginio įrenginių darbo pradžią – į plūduriuojančiajame įrenginyje sumontuotų įrenginių eksploatavimo žurnalą“.

„Už laiku atliekamą, patikimą, efektyvų ir saugų degalinės eksploatavimą atsako juridinio asmens, kuriam degalinė priklauso nuosavybės teise arba kuris degalinę valdo ir naudoja turto patikėjimo arba nuomos teise, panauda, vadovas ar jo įgaliotas administracijos darbuotojas“.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ iki šiol matė ir aprašė nemažai pavyzdžių, kaip neretai mieste verslui daromos įvairios biurokratinės kliūtys, ribojant jo plėtrą. Ir sunku patikėti, kad Kauno savivaldybė savo „biznio reikaluose“ laikosi visų įstatymų reikalavimų bei tiksliai atlieka tai, kas viešojo administravimo atstovui privalu. Todėl negalime garantuoti, kad degalinės Kauno marių pakrantėje atžvilgiu viskas iki šiol buvo padaryta skaidriai.

Negalime patikrinti, ar ši degalinė tinkamai registruota, ar jos reali vieta sutampa su projekte pažymėtąja, ar pagaliau elektros kabelis irgi nutiestas ten, kur priklauso pagal detalųjį teritorijos planą, kadangi šis planas dar tik rengiamas. Gal netgi – ne vienas, atskirai sausumai bei vandeniui…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA