Rinkėjų valia politikais tapę kauniečiai gauna atlyginimus iš savivaldybės biudžeto – Kas vyksta Kaune

Rinkėjų valia politikais tapę kauniečiai gauna atlyginimus iš savivaldybės biudžeto

Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Tik trys politikės už darbą Kauno miesto savivaldybės taryboje sausio mėnesį negavo nė cento pagal įstatymą priklausančio atlyginimo. Anksčiau kas mėnesį mokėtos savivaldybių tarybų nariams pinigų sumos vadintos tai kanceliarinėmis, tai kitokiomis išmokomis.

Kauno miesto taryboje, primena naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ – 41 narys. Atlyginimai mokami savivaldybės biudžeto, kurį sudeda mokesčių mokėtojai, lėšomis. Tad posakis „negražu skaičiuoti svetimus pinigus“ šiuo atveju netinka, kadangi pinigai – iš visų dirbančių ir mokesčius mokančių gyventojų algų į biudžetą suplaukia.

Visuomeninis darbas apmokamu virto vos po kelerių metų, kai Lietuva tapo laisva

Tačiau ilgą laiką išmokos mokėtos tik tiems politikams, kurie savivaldybėje nedirbo, o į tarybos posėdžius rinkdavosi, savo darbovietėse gavę laisvadienį visuomeninei pareigai atlikti. Išmokos jiems tekdavo kaip negauto atlyginimo už pagrindinėje darbovietėje nedirbtą laiką kompensacija.

Pažymėtina, kad iki 2007-ųjų pavasario taip vadinamų kanceliarinių išmokų Kaune negaudavo savivaldybėje etatiniais darbuotojais dirbantys bei algas už tiesioginį darbą iš miesto biudžeto lėšomis gaunantys tarybos nariai. Vėliau savo pinigines papildyti, kaip kiti savivaldybės politikai, išmokomis galėjo ir merai bei jų pavaduotojai. Taip pat – ir savivaldybės įmonių ar įstaigų vadovaujantys (išskyrus direktorius) darbuotojai.

Iš pradžių su kiekviena kadencija išmokų dydžiai vis augo, kol pasiekė 0,8 proc. vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Paskui, ekonominei krizei Lietuvoje aštrėjant, pati Kauno taryba, 29 jos nariams balsavus už, nusprendė susimažinti 15 procentų kas mėnesį vietos politikams mokamas išmokas. Sprendimą inicijavo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių frakcija, siekdama taupyti Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšas.

Asociatyvi / A. Ufarto nuotr.

2010-aisiais pasiūlyta dar sumažinti 423 litais (iki 1270 Lt) išmokas kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms padengti. Tuomet į tokio dydžio išmoką galėjo pretenduoti kiekvienas be išimties Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, jei tik dalyvavo ne mažiau kaip pusėje tarybos posėdžių.

Tiesa, tuometinis Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas bei jo keturi pavaduotojai buvo pirmieji per 20 metų Kauno miesto tarybos vadovai, kurie prie atlyginimų gaudavo ir išmokas. Kaip tik tokia tvarka tarybos posėdyje balsuojant buvo nulemta valdančiosios „Sėkmės koalicijos” balsais. Nepaisant to, kad šių politikų atžvilgiu savivaldybės administracija nenutraukė aprūpinimo kanceliarinėmis prekėmis, interneto ryšiu ar transportu, ir už tas „kanceliarijas” jiems nereikėjo atsiskaityti išmokoms skirtais pinigais. Beje, Kauno miesto tarybos narių darbui taip pat buvo parūpinta ir savivaldybės nupirktų kompiuterių.

Posėdžiai ir dabar lemia atlygį už politiko veiklą kauniečių labui

Kauno miesto savivaldybė savo interneto svetainėje kaunas.lt prieš keletą savaičių paskelbė, kokios sumos viešųjų finansų už darbą 2024 metų sausio mėnesį priskaičiuotos iš biudžeto kiekvienam tarybos nariui. Ties trimis pavardėmis buvo nurodyti nuliai.

Atlyginimo savivaldybėje negavo Vaida Pranarauskaitė iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Kauno miesto taryboje, taip pat dvi valdančiosios „Vieningo Kauno” frakcijos narės – verslo atstovė, „Vičiūnų grupės“ padalinio vadovė Ramunė Bičkauskienė bei valstybės tarnautoja Ligita Valalytė, einanti vadovaujamas pareigas įstaigoje, priklausančioje vienai iš Lietuvos Respublikos ministerijų.

„Sausį, kaip žinome, Kauno savivaldybėje nevyko nei tarybos, nei jos komitetų posėdžiai, gal tik viena ar kita komisija buvo realiai susirinkusi. Galima sakyti, kad po didžiųjų švenčių, bent politiniame savivaldos gyvenime buvo štilis. Mano atveju įvyko tik vienas – „Vieningo Kauno“ atstovo Simo Sirtauto vadovaujamos Jaunimo reikalų tarybos, kurios narė esu, posėdis. Tačiau apie jį SMS pranešimo nebuvau gavusi, tai logiška, kad į posėdį nenuvykau.

Nors sausio mėnesį turėjau ne vieną susitikimą su rinkėjais, aiškinausi vietose, dėl ko jiems prireikė savivaldybės tarybos atstovų pagalbos, bet juk tai nefiksuojama. Kaip ir sugaištas laikas, išklausant gyventojų nusiskundimus bei ieškant bendrų sprendimų. Svarbiausia – posėdžiai. Tik, mano nuomone, nebūtų etiška reikalauti atlyginimo už tariamą dalyvavimą posėdžiuose, kurių… ta mėnesį netgi nebuvo“, –
šią savaitę portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistei paaiškino tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto narė V. Pranarauskaitė.

Vaida Pranarauskaitė / M. Patašini nuotr.

Didžiausias atlyginimas sausį teko vyriausiajai Kauno tarybos narei

Jau ne pirmą kadenciją vadovaujančias pareigas savivaldybės taryboje „Vieningas Kaunas“ patiki ilgametei savo narei dr. Jūratei Elenai Norvaišienei. Ji – Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė. Sausį savivaldybėje jai priskaičiuota 1456,89 Eur atlyginimo (į rankas – 1032,89 Eur).

J. E. Norvaišienė / R. Tenio nuotr.

Po čekiukų skandalų, kurio, deja, neišvengė ir Kauno miesto savivaldybės taryba, Seimas nustatė kitokią, nei ligi tol buvo, atlyginimo už darbą vietos savivaldybių politikams tvarką. Pagal ją, Kauno savivaldybės tarybos komitetų, komisijų, tarybų ar kitų struktūrinių vienetų vadovams (pirmininkams), o taip pat opozicijos lyderiui (juo dabar vadinamas konservatorius Paulius Lukševičius) kas mėnesį skiriama po 1456 Eur atlyginimo už darbą, neatskaičius mokesčių.

Pirmininkų pavaduotojams – po 1335,48 Eur, kitiems kauniečių išrinktiesiems priskaičiuojama po 1214,07 Eur savivaldybės tarybos nario atlyginimo. Tačiau mokamos pinigų sumos gali būti skirtingos, priklausomai nuo to, ar visuose būtinuose dalyvauti posėdžiuose tarybos narys pasirodė.

Vasarį kaunas.lt paskelbtoje statistinėje lentelėje „2024 m. sausio mėnesį Kauno miesto savivaldybės tarybos narių dalyvavimas posėdžiuose ir gautas atlyginimas“ nurodoma, kad mažiausios bent keliolikai politikų tekusių į rankas biudžeto lėšų sumos buvo 744,23 ir 780,65 Eur.

Tarp šių politikų yra abu Kauno miesto mero M. Matijošaičio sūnūs: Dainiui į rankas teko 744,23 Eur, o Šarūnui – 780,65 Eur. Bet vieno iš savivaldybės tarybos komitetų pirmininko pavaduotojai Loretai Matijošaitei priskaičiuoto 1335,48 Eur atlyginimo už darbą savivaldoje, mokėtina suma siekia 818,65 Eur. Įdomiausia tai, kad visų šių trijų politikų atvejais minėtoje savivaldybės statistikoje, vietoj priklausančių dalyvauti bei dalyvautų (sausio mėnesį) posėdžių skaičių yra tik brūkšniai.

Š. Matijošaitis ir D. Matijošaitis / M. Patašini nuotr.

Tiek Kauno, tiek kitų Lietuvos savivaldybių merams bei jų pavaduotojams, kurie pernai įsigaliojus pakeistam Vietos savivaldos įstatymui, jau negali būti tarybų nariai, nėra mokami nariams priklausantys atlyginimai. Todėl mero ir vicemerų pavardžių bei duomenų apie jų atlyginimus neaptiksime Kauno savivaldybės paskelbtoje visuomenei statistinėje lentelėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA