Nuo kovo keičiasi tvarka, kaip bus priverstinai nutempiami automobiliai Kaune | Kas vyksta Kaune

Nuo kovo keičiasi tvarka, kaip bus priverstinai nutempiami automobiliai Kaune

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai turės sprendimo teisę dėl transporto priemonių priverstinio nutempimo. Tokia tvarka įsigalios nuo 2024 m. kovo 1 d.

Kauno miesto savivaldybės administracija priėmė įsakymą „Dėl Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų veiksmų priimant sprendimus priverstinai nuvežti transporto priemones ir organizuojant transporto priemonių priverstinį nuvežimą tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Sprendimas priverstinai nuvežti transporto priemonę – viešosios tvarkos darbuotojo rankose

Pagal naują patvirtintą tvarką automobiliai galės būti nutempiami priverstinai šiais atvejais:

• kai sustos arba stovės vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles (KET) tai daryti draudžiama;
• kai bus neleistinai paliktos vietose, pažymėtose ženklu „Neįgalusis“ ir neturės leidimo ten stovėti;
• kai transporto priemonė trukdys kitų eismo dalyvių judėjimui, saugumui, kai kels pavojų kitų žmonių sveikatai ar gyvybei, bei kai kitaip pažeis asmens teises.

Pažymima, kad jei palikta transporto priemonė trukdys valyti ir (ar) tvarkyti vietą, kurioje ji stovi, darbuotojas taip pat galės priimti sprendimą ją priverstinai nutempti.

Kelio ženklas „sustoti draudžiama“ / DELFI nuotr.

Tikrins, ar transporto priemonės nėra ieškomos

Prieš priimant sprendimą priverstinai nuvežti transporto priemonę, Ieškomų transporto priemonių registre bus tikrinama, ar ši nėra ieškoma.

Jei nustatoma, jog transporto priemonė yra ieškoma, sprendimas nutempti ją nebus priimamas, o į įvykio vietą kuo greičiau bus iškviečiami policijos pareigūnai.

Priėmus sprendimą nuvežti transporto priemonę dėl aukščiau išvardintų priežasčių, prieš tai atliekant viešosios tvarkos darbuotojas turi išsamiai apžiūrėti transporto priemonę, sužymėti jos apgadinimus, matomus išoriškai, bei viduje esančius daiktus, pvz. garso aparatūros techniką, navigacijos sistemas, vaizdo registratorius ir kt. Tiek transporto priemonės vidų, tiek išorę privaloma užfiksuoti filmuojant ir fotografuojant (iš visų pusių).

Darbuotojas taip pat atsakingas už tokios informacijos, kaip valstybiniai numeriai (tiek transporto priemonės, tiek nutempiančio vilkiko), adreso vietos, į kurią nutempiama transporto priemonė, surinkimą, taip pat privaloma nurodyti priežastį dėl kurios transporto priemonė yra priverstinai nuvežama.

Būtina užfiksuoti ir duomenis apie tai, ar prieš nuvežant transporto priemonę, ją apžiūrint dalyvavo transporto priemonės savininkas (valdytojas) ir ar savininkui (valdytojui) buvo leista pasiimti nuvežtinoje transporto priemonėje esančius daiktus, kurie nesudaro transporto priemonės komplektacijos.

Prieš išvežant transporto priemonę į saugojimo aikštelę, viešosios tvarkos darbuotojas turi užpildyti interaktyvią priverstinai nuvežtų transporto priemonių informacinę lentelę, kurioje taip pat nurodo informaciją, kur reikia kreiptis dėl transporto priemonės grąžinimo ir (ar) kitos nuvežtos transporto priemonės savininkui (valdytojui) aktualios informacijos.

Jeigu informacijos į interaktyvią lentelę operatyviai, iki transporto priemonė išvežama, įrašyti nėra galimybės, apie nuvežamą transporto priemonę telefonu informuojamas Viešosios tvarkos skyriaus paskirtas darbuotojas, kuris, gavęs informaciją, nedelsdamas suveda duomenis į interaktyvią lentelę.

Viešosios tvarkos darbuotojas, esant KET pažeidimui, taip pat turi duomenis sukelti į Administracinių nusižengimų registrą.

Transporto priemonė gali būti nenuvežama jei šalia bus jos savininkas

Pagal naująjį įsakymą, „priverstinai transporto priemonė nenuvežama, jeigu iki jos perdavimo vilkiko vairuotojui ar ją perdavus, iki kol transporto priemonė vilkiko įrenginiais pakeliama į orą, į vietą atvyksta priverstinai nuvežtinos transporto priemonės savininkas (valdytojas) ir nedelsdamas patraukia ją iš stovėjimo vietos, kurioje palikta stovėti transporto priemonė trukdo saugiam kitų transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui, kelia grėsmę eismo dalyvių ar kitų asmenų sveikatai ar gyvybei arba kitaip pažeidžia kitų asmenų teises.“

Pažymima, jog jei transporto priemonė nėra nuvežama, yra nustatoma savininko (valdytojo) tapatybė ir užpildomas administracinio nusižengimo protokolas (jei transporto priemonė stovėjo ar buvo sustojusi pažeidžiant KET).

Kaip teigiama įsakyme, jei transporto priemonės savininkas atvyksta į vietą tuo metu, kai automobilis jau yra pakeltas į orą vilkiko įrenginiais, savininkas gali prašyti pervežti automobilį į kitą vietą, kurioje nerenkama rinkliava už stovėjimą.

Asociatyvi / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Tačiau pažymima, jog „transporto priemonė gali būti pervežama į vietą, kurioje transporto priemonėms leidžiama stovėti tik sumokėjus vietinę rinkliavą ar įvykdant kitas transporto priemonės savininkui (valdytojui) taikomas prievoles ar reikalavimus, tik transporto priemonės savininkui (valdytojui) raštu sutinkant (pažymima akte) su transporto priemonės savininkui (valdytojui) dėl to kylančiomis pasekmėmis.“

„Siūlant transporto priemonę priverstinai nuvežti į kitą vietą, kurioje leidžiama stovėti, savininkui (valdytojui) paaiškinama išlaidų už transporto priemonės pervežimą atlyginimo tvarka, kuri nustatyta priverstinio transporto priemonių nuvežimo paslaugos pirkimo sutartyje.

Tokiu atveju priverstinai nuvežamos transporto priemonės savininkas (valdytojas), prieš pasiimdamas transporto priemonę, atlygina priverstinį nuvežimą vykdančiam ūkio subjektui su transporto priemonės pervežimu susijusias išlaidas (sudaroma galimybė atsiskaityti vietoje), transporto priemonės savininkui (valdytojui) įteikiamas Priverstinio transporto priemonės nuvežimo aktas, kuriame, prieš pasiimdamas transporto priemonę, jos savininkas (valdytojas) pasirašytinai pažymi, kad transporto priemonė jam buvo grąžinta, ir vietoje surašomas administracinio nusižengimo protokolas“ – rašoma įsakyme.

Jei transporto priemonės savininkas nesutiks, jog transporto priemonė būtų nuvežama į vietą, kur leidžiama stovėti, tuomet jam bus įteikiamas administracinio nusižengimo protokolas, o transporto priemonė tokiu atveju vis tiek bus nuvežama, tik į saugomą automobilių stovėjimo aikštelę. Tokia pati tvarka galios, jei savininkas nesutiks atlyginti automobilio priverstinio nuvežimo išlaidų jį pervežant į vietą, kur transporto priemonėms stovėti galima.

Automobiliui patekus į ilgalaikio stovėjimo zoną, teks susimokėti

Kaip teigiama savivaldybės administracijos direktoriaus Tado Metelionio pasirašytame įsakyme, neatsiėmus transporto priemonės iš saugomos aikštelės per 30 d., ūkio subjektas (kitaip – aikštelės savininkas) turi pervežti transporto priemonę į ilgalaikio stovėjimo zoną, patvirtiną Kauno miesto savivaldybės tarybos nuostatuose (Vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis Kauno miesto vietomis transporto priemonėms statyti nuostatai).

Nuostatuose įvardytos šios ilgalaikės stovėjimo zonos:

Aikštelės Ašigalio g. 1, Ašigalio g. 32, Islandijos pl. 201, Islandijos pl. 203, V. Krėvės pr. 42, Kuršių g. 15, Kuršių g. 43B, Partizanų g. 79, Pramonės pr. 61, Taikos pr. 81B ir teritorija, kurios ribos prasideda nuo R. Kalantos g. 128 ir tęsiasi iki R. Kalantos g. 130.

Kai transporto priemonės savininkas yra žinomas, jam paštu išsiunčiama informacija ir raginimas atsiimti transporto priemonę per nustatytą terminą. Kiekviena papildoma diena apmokestinama pagal Kauno miesto savivaldybės sprendimą „Dėl Vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis Kauno miesto vietomis transporto priemonėms statyti nuostatų ir Kauno miesto vietų, kuriose renkama ši rinkliava, sąrašo patvirtinimo“.

Asociatyvi / E. Šostakaitės nuotr.

Pavyzdžiui, ilgalaikio stovėjimo zonoje lengvojo automobilio stovėjimas ne ilgiau kaip 24 valandas bus apmokestintas 2 Eur. Vieno mėnesio kaina – 35 Eur, o trijų mėnesių – 90 Eur.

Skirtingi įkainiai taikomi motociklams, mopedams, keturračiams, limuzinams ir kitoms transporto priemonėms.

Valymo ar tvarkymo darbams trukdantis automobilis gali būti nuvežamas į mokamo stovėjimo zoną

Transporto priemonė, trukdanti valyti ar tvarkyti kelią, kuriame stovi, gali būti priverstinai nuvežama ne didesniu kaip 3 km spinduliu į vietą, kurioje transporto priemonėms leidžiama stovėti nemokant vietinės rinkliavos. Tačiau transporto priemonė taip pat gali būti nuvežama į vietą, kurioje vietinė rinkliava už stovėjimą turi būti mokama.

Viešosios tvarkos darbuotojas privalo susisiekti su automobilio ar kitos transporto priemonės savininku ir paprašyti patraukti priemonę per ne trumpesnį nei 2 val. laikotarpį. Jei tai nepadaroma, priimamas sprendimas priverstinai nuvežti transporto priemonę.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų veiksmai organizuojant transporto priemonių nuvežimą ir priimti sprendimai priverstinai nuvežti transporto priemones gali būti skundžiami teisės aktų nustatyta tvarka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA