Kauno rajono gyventojai karjerui miške sako „ne“ | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono gyventojai karjerui miške sako „ne“

Kauno rajono gyventojai susirūpino dėl miškų išsaugojimo ir kviečia visus neabejingus į akciją „Išsaugokime Pakarklės mišką“. Šeštadienį, 11 valandą ryto, organizatoriai gyventojus ir miškams prijaučiančius žmones kviečia į Mauškalnio poilsio aikštelę, kurioje rinks parašus, jog būtų sustabdyti karjerų steigimo darbai ir miškų kirtimai.

Akcijos „Facebook“ paskyroje platinama informacija apie miškų išsaugojimą ir kirtimų stabdymus, taip pat viešinama informacija, kaip nurodoma, gauta iš girininkijos miškininkų.

„Pakarklės miške planuojamo karjero teritorijoje (apie 105ha) auga apie 55000 medžių, šis skaičius apima apie 5000 ąžuolų. Visi šie medžiai planuojami iškirsti.

Išsaugosime 30ha miško žemės, kurios dalis jau moksliniais tikslais apželdinta želdiniais ir seklinėmis plantacijomis, kurios iš dalies yra finansuojamos ES lėšomis (želdinimo darbai bus baigti 2024 m. pavasarį).

Neleiskime iškasti daugiau nei 100ha dydžio karjerą, tokiu būdu negrįžtamai pažeidžiant ekosistemą ir sunaikinant vieną iš vaizdingiausių Lietuvos kraštovaizdžių.

Ši akcija taip pat padės stabdant karjero steigimo darbus Kulautuvos miške, kuriame yra išžvalgytas 98ha žvyro telkinys.

(Informaciją pateikė girininkijos miškininkai).“

Domina smėlio ir žvyro telkinys

UAB „GJ Magma“ viešai skelbiamoje Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programoje rašoma, jog UAB „Rizgonys“ planuoja išteklių gavyba Kvesų smėlio ir žvyro telkinio naujame plote.

„Smėlio ir žvyro gavyba bus vykdoma tik detaliai išžvalgyto telkinio naujo ploto dalyje apie 28,4 ha plote, kuriame Lietuvos geologijos tarnybos prie AM direktoriaus 2023-04-05 d. įsakymu Nr. 1–149 patvirtinti naudingieji ištekliai (4 tekstinis priedas).

Po PAV proceso, priėmus teigiamą sprendimą dėl PŪV teritorijoje slūgsančių išteklių naudojimo, bus rengiamas planuojamo naudoti telkinio žemės gelmių naudojimo planas. Šiame specialiajame teritorijų planavimo dokumente, bus numatytas telkinio įsisavinimo eiliškumas sudarant kalendorinius kasybos planus, žemės sklypų pavertimas kitomis naudmenomis, suprojektuota išteklių kasyba, rekultivavimas ir kiti įsisavinimo sprendiniai. Tik patvirtinus telkinio naudojimo planą bus galima gauti LGT leidimą išteklių naudojimui“, – rašoma dokumente.

Taip pat rašoma, jog „Planuojama naudoti telkinio dalis nepatenka į saugomas teritorijas (1.7 pav.). Artimiausia saugoma teritorija yra Paštuvos botaninis draustinis nutolęs 290 m į vakarus nuo artimiausio PŪV teritorijos taško.“

Išsamų dokumentą galima rasti čia.

Savivaldybė nepritaria veiklai miške

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas teigė, jog dar 2021 m. balandžio 20 d. savivaldybė yra nepritarusi verslininkų planams plėtoti ūkinę veiklą į Pakarklės miško teritoriją patenkančiose vietose.

„Kauno rajono savivaldybės administracijos atsakingi specialistai išnagrinėjo šią programą ir pateikė pastabas PAV rengėjams bei Aplinkos apsaugos agentūrai.

Ūkinę veiklą UAB „Rizgonys“ planuoja vykdyti šiaurinėje Pakarklės miško dalyje, 28 ha teritorijoje, iš kurios 10 ha yra žemės ūkio paskirties laukymės“, – teigė jis.

Bandė pakeisti miško paskirtį

E. Mališausko teigimu, išgirdusi iniciatyvos „Išsaugokime Pakarklės mišką“ narių prašymus, 2022 m. birželio 30 d. Kauno rajono savivaldybės taryba vienbalsiai priėmė kreipimąsi į LR Aplinkos ministeriją, prašydama pakeisti Pakarklės miško paskirtį iš ūkinės į rekreacinę ir suteikti jam II B kategoriją, tačiau toks sprendimas nebuvo priimtas.

„Kauno rajono savivaldybės pozicija dėl naudingųjų iškasenų eksploatavimo gamtiniu, kultūros paveldo ir kitais požiūriais jautriose vietose nesikeičia: kiekvienu atveju sprendimai priimami atsižvelgiant į teisės aktus, viešąjį interesą, bendruomenės nuomonę, specialistų išvadas“, – teigė E. Mališauskas.

Sėkmės istorijų yra

Kauno rajono savivaldybės atstovas priminė, jog viešąjį interesą Kauno rajono savivaldybės tarybai pavyko apginti 2021 m. sausio 19 d., kai jie nepritarė UAB „Benefaktor“ planuojamai ūkinei veiklai – smėlio ir žvyro karjerui Virbaliūnų kaime (Batniavos sen.).

„Planuojama veikla būtų vykdoma dideliame plote, šalia kurio yra išsidėstę valstybės saugomi kultūros paveldo objektai ir jų apsaugos zonos. Šį sprendimą verslininkai apskundė, tačiau teismas nurodė, kad ginčijamas sprendimas priimtas atsižvelgiant į siekį išlaikyti bei apsaugoti Kauno rajono dalies teritorijos aplinką bei kraštovaizdį, nekilnojamąsias kultūros vertybes, gyventojų ir svečių teises į sveiką, saugią ir švarią aplinką, o numatyta ūkinė veikla prieštarauja paveldosaugos reikalavimams“, – priminė E. Mališauskas.

Patenka į ūkinių miškų kategoriją

Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus dėl Pakarklės miške planuojamo karjero patikino, jog Kauno rajono savivaldybės tarybos 2021 metais priimtas sprendimas dėl Kvesų smėlio ir žvyro telkinio ploto (7,7 ha) naudojimo, galioja iki dabar.

„Šiuo metu Aplinkos apsaugos agentūra dėl planuojamos ūkinės veiklos šioje teritorijoje atlieka Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatyme nustatytas procedūras. Planuojamo karjero užimamas plotas sudaro 28,4 ha. Visas šis plotas priskiriamas miškų ūkio paskirties žemei.

Realiai mišku apaugęs plotas yra apie 10 ha. Pagal miškų kadastro duomenis numatomoje teritorijoje esantis miškas patenka į IV – ūkinių miškų kategoriją. Informacija, ar į šį plotą patenka sėklinė plantacija ir medelynai, šiuo metu tikslinama. Kauno rajono savivaldybės taryba naujai planuojamam karjerui šioje teritorijoje neprieštaravo“, – teigė Kęstutis Šetkus.

Informuojama, kad Aplinkos apsaugos agentūra į PAV procesą papildomai įtraukė Valstybinę miškų tarnybą, kad ji pasisakytų dėl išteklių kasybos galimybių miško žemėje. Tik gavus tarnybos atsakymą Agentūra priims sprendimą dėl ūkinės veiklos galimybių planuojamoje teritorijoje.

„Šiuo metu eksploatuojamas Kvesų karjeras bus baigtas naudoti 2024 metais. Jis yra palaipsniui rekultivuojamas ir bus pilnai sutvarkytas užbaigus kasybą. Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, Kauno rajone nėra laisvos ne miško valstybinės žemės, kur teoriškai galėtų būti planuojama gavyba. Kauno rajone yra tik vienas išžvalgytas Virbaliūnų smėlio ir žvyro telkinys, bet karjero atidarymui prieštaravo savivaldybė.

Pakarklės miške Valstybinių miškų urėdija plynųjų pagrindinių kirtimų šiuo metu nevykdo“, – teigė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA