V. Matijošaitis ir V. Makūnas priklausė komunistų partijai – Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis ir V. Makūnas priklausė komunistų partijai

BNS, 15min inf. 2023/12/18 17:36

Dvylika iš 60-ies Lietuvos merų priklausė Tarybų Sąjungos Komunistų partijai (TSKP), didžioji dalis jų apie tai neskelbia savo biografijose, pirmadienį pranešė naujienų portalas „15min“.

Pasak „15min“, išnagrinėjus visų 60-ties šalies merų biografijas, duomenis Lietuvos ypatingajame archyve bei viešuose šaltiniuose, taip pat dalį apklausus telefonu, paaiškėjo, kad tarp jų – 12 buvusių TSKP narių.

Iš jų – penki socialdemokratai: Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Kupiškio rajono meras Algirdas Raslanas, Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas, Kėdainių meras Valentinas Tamulis.

Sąraše taip pat yra du „valstiečiai“ – Anykščių meras Kęstutis Tubis ir Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, vienas konservatorius – Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Liberalų sąjūdžio – Rietavo meras Antanas Černeckis, „Laisvės ir teisingumo“ – Kelmės rajono meras Ildefonsas Petkevičius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos – Šalčininkų rajono meras Zdislavas Palevičius bei „Vieningo Kauno“ – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Savo vaidmenis sovietmečio komunistų partijoje dažnas apibūdino kaip nereikšmingus ir menkus, net ir tie, kurie užėmė pareigas tuometės vykdomosios valdžios struktūrose. Daugelis kalbintųjų ekskomunistų merų taip pat tikino neturintys ko slėpti iš savo praeities, o anketose sako to neminėję, nes tiesiog nebuvo tokio klausimo.

Seimas spalio pabaigoje priėmė Rinkimų kodekso pataisas ir jau kitąmet vyksiančiuose trejuose rinkimuose kandidatai privalomai turės atsakyti į klausimą apie priklausymą valdžiusiai ir faktiškai vienintelei funkcionavusiai Sovietų Sąjungos politinei partijai.

V. Matijošaitis: siekiau karjeros darbe

„Buvau įstojęs į partiją. Priežastis – viena ir ta pati, kaip daugumos kitų anuo laikmečiu – siekti karjeros darbe. Komunistu niekada nesijaučiau. Lietuvos policijoje tarnybą tęsiau atsiribojęs ir nepriklausydamas jokioms partijoms“, – atsakymuose „15min“ nurodė Kauno meras.

Dabartinis Kauno meras 1991 m. kaip ir visi milicininkai turėjo pasirinkti, ar tapti policininku, ar palikti tarnybą. Jis perėjo į policiją ir tada iš jos išėjo, pasuko į verslą.

„Tai yra praeitis, kuri vis dėlto buvo tokia, kokia buvo, todėl neprotinga mėginti kažką slėpti ar nutylėti – kiekvienas turim išlikti sąžiningi, pirmiausia patys su savimi“, – „15min“ komentavo V. Matijošaitis.

V. Makūnas: kai reikėdavo visad nurodydavau

„Buvau, ką aš ginsiuosi. Bijau sumeluot, kada įstojau, tikriausiai kai dirbau švietimo skyriuj. Pakvietė ir įstojau, kitokių sumetimų nebuvo.

Kai reikėdavo visad nurodydavau, vėliau aš buvau Demokratinės darbo partijos nariu, vėliau socialdemokratų. Visą laiką buvau kairiosios krypties išlaikytas“, – „15min“ teigė Kauno rajono meras V. Makūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA