Parkavimas Kaune po euro įvedimo: kaip keitėsi kainos, zonos, valandos | Kas vyksta Kaune

Parkavimas Kaune po euro įvedimo: kaip keitėsi kainos, zonos, valandos apžvalga su infografiku

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybės teigimu, mokesčiai už automobilių stovėjimą mieste nebuvo didinami beveik dešimtmetį, naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ apžvelgė, kaip keitėsi automobilių stovėjimo mokesčiai ir tvarka mieste, kurios gatvės apmokestintos papildomai, kur ir kada buvo įrengtos naujos mokamos stovėjimo zonos.

Kaip matyti istorinėje „Parkavimas Kaune“ internetinės svetainės versijoje, 2015 m. pradžioje, Lietuvoje įvedus eurą, stovėjimo kainos buvo indeksuotos ir gana „draugišku“ kursu konvertuotos į europinę valiutą.

Žalioji zona vietoje 1 lito buvo įkainota 0,30 Eur/val., mėlynoji zona vietoje 2 litų – 0,60 Eur/val., o raudonoji zona, kur parkavimas kainavo 3 litus – 0,90 Eur/val. Taip pat įsteigta nauja geltonoji zona, kuri vairuotojams kaštavo 1,20 Eur/val.

Štai taip atrodė Kauno parkavimo žemėlapis gūdžiais 2005 m., pirmąkart įvedus zonas / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

2017 m. liepą įvesti kai kurių zonų įkainių pakeitimai: parkavimas raudonojoje pabrango iki 1,20 Eur/val., geltonojoje – 2 Eur/val., oranžinėje – 2 Eur/val. Mėlynosios ir žaliosios zonų kainos išliko tokios pat.

2019 m. rudenį Kaune prailgintas mokamų zonų laikas. Anksčiau už stovėjimą mokėję darbo dienomis nuo 8 iki 18 val., dabar vairuotojai turėjo mokėti iki 20 val. Žaliosios zonos mokamas „langas“ liko toks pat (8-18 val.), oranžinės – visą parą.

2021 m. vasarą įvestos dvi naujos parkavimo zonos: paplūdimio (0,50 Eur/val.) ir mėlynoji S (0,60 Eur/val.).

2022 m. kovą Kauno taryba nusprendė automobilių stovėjimo mokestį įvesti visomis savaitės dienomis, nuo 8 iki 20 val. Tik žalioji, pigiausia, zona liko nepaliesta – stovėjimas mokamas išliko darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos.

2022 m. kovą savivaldybės tarybos sprendimu į žaliąją rinkliavos zoną įtrauktos teritorijos tarp Šv. Gertrūdos, Jonavos, Telšių gatvių ir Savanorių prospekto, taip pat Totorių, Baritonų, V. Mykolaičio-Putino, Dainos, Sopranų, Tenorų, Bažnyčios, Stakių, K. Būgos gatvės.

Tuo pačiu pakeistas ir vadinamasis „užmaršties“ mokestis, kuris taikomas laiku nesumokėjus už automobilio stovėjimą.

Mėlynojoje, mėlynojoje S, žaliojoje, paplūdimio zonose bei riboto stovėjimo laiko aikštelėse užuomaršos per 30 kalendorinių dienų įstaigai „Parkavimas Kaune“ moka 10 Eur rinkliavą. Raudonojoje zonoje šis mokestis siekia 15 Eur, geltonojoje – 25 Eur, o oranžinėje – 32 Eur.

Pagal naująjį projektą, šie mokesčiai nesikeis.

Tačiau, kaip Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje nurodė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius, ketinama naikinti antruosius gyventojų ir įmonių leidimus. Taip pat keičiama pora zonų: Gedimino gatvėje prie traumatologinio punkto iš geltonos į raudoną ir I. Kanto gatvėje nuo Kęstučio gatvės iki Karalius Mindaugo prospekto iš raudonos į geltoną.

Visi papildomai surinkti pinigai būtų pervedami į savivaldybės biudžetą, o paskirstomi pagal tarybos sprendimus.

Kaip skelbta antradienį, savivaldybė planuoja nuo 2024 m. didinti mokesčius už automobilių stovėjimą. Tarybai gruodžio 19 d. posėdyje pritarus teikiamam projektui, parkavimo kainos kiltų visose zonose: geltonoje – 2,5 Eur; raudonoje – 2 Eur; mėlynoje – 1 Eur; žalioje – 0,5 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA