Gruodis dovanos daugybę įsimintinų susitikimų tiek klasikinės, tiek pramoginės muzikos gerbėjams | Kas vyksta Kaune

Gruodis dovanos daugybę įsimintinų susitikimų tiek klasikinės, tiek pramoginės muzikos gerbėjams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Tą mėnesį Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertuose skambės daug gražios muzikos. Kad taip įvyktų, stengiasi atlikėjai bei koncertų rengėjai, tarp jų – ir filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

Pradėdamas pokalbį su portalu „Kas vyksta Kaune“, jis pabrėžė, kad 2023-ųjų gruodis anaiptol nereiškia kūrybinio sezono pabaigos, kadangi menininkai sezono laiką skaičiuoja nuo rudens ir baigia vasarai atėjus. Tačiau paskutinį metų mėnesį galima vadinti tam tikro etapo pabaigtuvėmis. Šis mėnuo išskirtinis koncertų gausa, – jie Kauno valstybinėje filharmonijoje gruodį vyks ko ne kasdien.

Įvairių žanrų muzika, – nuo didingos klasikinės iki džiazo bei kitokios – iki pat paskutinės 2023-ųjų dienos, gruodžio 31-osios, gyvuos šiemet į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įrašytame modernizmo architektūros perle – Kaune tarpukariu veikusiuose Teisingumo rūmuose, kur jau ne vieną dešimtmetį veikia filharmonija ir skamba muzika.

– Tas skambantis, pripažinkim, vis labiau konkurenciniu tampantis renginių laukas, artėjant didžiosioms metų sandūros šventėms, ne paslaptis, kasmet yra pakankamai platus, – klausytojai ir žiūrovai daugelyje koncertinių erdvių į renginius viliojami ypač aktyviai. Kaip Jūsų vadovaujama įstaiga atsirenka atlikėjus, kurie užtikrintų publikos susidomėjimą tuo, kas vyksta Kauno filharmonijoje?

– Paprastai mes visada stengiamės pasikviesti garsius, Lietuvoje (neretai – ir daugelyje užsienio valstybių) gerai žinomus, talentingus atlikėjus. O jei iki šiol kurio nors iš būsimų koncertų dalyvių buvome negirdėję, tai juk yra kompiuteris, vaizdo medžiaga, garso įrašai, – nesunku išanalizuoti, ar tiks menininkas šventinei Kauno filharmonijos scenai.

Pas mus, atlikėjai jau žino, pagrindinis reikalavimas kviečiant – profesionalumas, mes šio kriterijaus laikomės ne vien gruodį. Tiesa, dalį koncertų Kauno filharmonijoje rengia kiti renginių organizatoriai, tačiau ir jie sutinka, kad atlikėjui profesionalumas – labai svarbus.

Kaip sakydavo 2020-ųjų gruodį mus amžiams palikęs Kauno valstybinio choro įkūrėjas bei ilgametis vadovas, dirigentas prof. Petras Bingelis, „dainininkui svarbiausi yra trys dalykai – geras balsas, dūšia ir profesionalus muzikinis pasirengimas”. Sutikime, kad bent du iš tų dalykų labai reikšmingi tiek pianistui ar dirigentui, tiek violončelininkui bei visiems kitiems muzikantams. O kartu visi trys minėti dalykai – solistams, vokalistams. Ir dar aš neabejoju, kad tai, kas muzikos kūrėjams bei atlikėjams svarbu, visada koncertuose sklindant nuo scenos pajaučia žiūrovai, klausytojai.

Justinas Krėpšta / R. Tenio nuotr.

– Įdomu, kas pirmieji gruodį parodys Kauno valstybinės filharmonijos scenoje savo meistriškumą bei, savaime aišku „dūšią”?

– Šeštadienio vakarą koncerte „Reveransas J. S. Bachui” muzikuos Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras bei du pianistai – Justas Šervenikas ir svečias iš Estijos Johan Randvere. Daug kam iš muzikos gerbėjų, manau, bus malonus toks sugrįžimas prie Bacho.

Beje, šio klasiko, didingos muzikos genijaus kūriniai gruodį filharmonijoje skambės ne vieną kartą. Jo pavardę aptiksime ir ateinantį antradienį vyksiančio teatralizuoto koncerto „Barokiniai paveikslėliai” programoje, kurią parengė Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje dažnai dainuojantys solistai, – Kristina Siurbytė (sopranas), Akvilė Gerbenčiūtė – Bučienė (sopranas), Rokas Laureckis (tenoras) ir Raimondas Baranauskas (baritonas). Jiems garsais „sudėlioti” barokinius paveikslėlius padės pianistė Rūta Blaškytė.

Gruodžio 7-ąją kamerinis ansamblis „AR’s Musica” bei jo meno vadovas Andrius Radziukynas kviečia praleisti vakarą su žymiausių baroko epochos muzikos genijų Johanno Sebastiano Bacho (1685–1750) ir Antonio Vivaldi (1678–1741) muzika. Ansamblis, kuriame groja Ilona Klusaitė (smuikas), Marija Pranskutė (smuikas) ir Andrius Radžiukynas (fleita), įkurtas 2018-aisiais.

O kitą dieną, tiksliau, gruodžio 8-osios vakarą, Kauno filharmonija muzikos gerbėjus intriguos… istoriniais atradimais.

– …muzikiniais?

– Žinoma, ne kitokiais. Koncerte „Atradimai” (šis pavadinimas nėra atsitiktinis) bus atliekamas daugiau kaip prieš šimtą metų pirmą kartą nuskambėjęs, vėliau ilgam užmirštas muzikos kūrinys. Jo autorius – IX ir XX amžių sandūroje gyvenęs Samuelis Coleridge-Tayloras – juodaodis britų kompozitorius, dirigentas, kurio šlovė sužibo gastrolėse JAV, kai Niujorko muzikos elitas jį ėmė vadinti afrikietiškuoju Mahleriu. Kaune bus atliekama šio kompozitoriaus 1911 m. sukurta „Sakmė apie senąją Japoniją” (poeto Alfredo Noyeso tekstu). Kantata skirta chorui, orkestrui ir keturiems solistams. Dvi jos premjeros įvyko Anglijoje, viena Amerikoje, o po to kantata buvo užmiršta šimtui metų.

Šiemet mūsų dirigento, Kauno valstybinio choro vadovo Roberto Šerveniko bei jo užsienio kolegų pastangomis kūrinio partitūra rasta vienoje iš Londono leidyklų, iš jos ir nusipirkome. Todėl dabar Kaune įvyks tikrai istorinis šio kūrinio atgimimas, tapsiantis atradimu visiems romantinės muzikos mylėtojams. Bet plačiau apie tai, manau, gali papasakoti pats Robertas.

Kauno valstybinis choras / M. Gineikos nuotr.

– „Kas vyksta Kaune” būtinai jį pakalbins „Atradimų” išvakarėse, juolab, kad šį istorinį muzikos atgimimo projektą, kuriame numatyta atlikti ir „pamirštą” kitų autorių muziką, kaip matome koncerto pristatymo tekste, finansuoja Lietuvos Respublikos ministerija…

– Gruodis iš tikrųjų pas mus – intensyviausias koncertų metas. Todėl, kad muzikos gerbėjams būtų lengviau atsirinkti, kas labiausiai traukia, ką norisi išgirsti, pasitinkant didžiausias šventes, tereikia informacijos apie būsimus koncertus paieškoti Kauno filharmonijos interneto svetainėje arba kitose viešose informavimo priemonėse.

– Jūs jau ne vieną dešimtmetį vadovaujate Kauno filharmonijai, kurią galbūt kai kas labiau iš inercijos, nei iš „artimos pažinties” (nes jai įvykti vis neprisirengiama), tebelaiko tik pensininkų „pasikultūrinimo” vieta. Nors tie, kas joje dažnai lankosi, akivaizdžiai mato, – jaunėjate, modernėjate, ir gan sparčiai. O kaip šios įstaigos vadovui pačiam atrodo?

– Na, ir paklausėte… Skaitėt programą, kas pas mus gruodį vyks? Tai matėt, kokią koncertų įvairovę siūlome. Skambės ir „Pink Floyd” kūrinių aranžuotės, kurias atliks amerikietė pianistė Avsedeniz Gokcin, taip pat – Kauno styginių kvartetas, ir grupės muzikantų parengta programa „Tango in Jazz”, ir šviesios, šventinės nuotaikos kupinos „Kalėdos su „Ąžuoliuku”, ir „Žvaigždžių kvarteto” atliekamos dainos „Nuo retro ik rokenrolo”.

Kaip visada, paskutinę metų savaitę dar bus tradicinis koncertų ciklas „Nuo Šv. Kalėdų iki Naujųjų metų”, o jame publikos laukia daugybė susitikimų su jaunais muzikos atlikėjais bei plačiai pasaulyje žinomais orkestrais.

Taip, mes jaunėjame, bet dar sykį pabrėšiu: svarbu – ne amžius, bet kūrėjų, atlikėjų profesionalumas. Filharmonijoje kauniečiai turi galimybių pasiklausyti garsių užsienio menininkų atliekamos muzikos. Mūsų koncertinis repertuaras tikrai atitinka įvairaus amžiaus lankytojų lūkesčius. Ir vis daugiau tarp lankytojų matome jaunų veidų. Džiaugiamės tais atradimais, kuriuos patys sau pasidovanoja į koncertą atėję jauni žiūrovai.

Mes suteikiame ir jauniems atlikėjams galimybę koncertuoti Kauno filharmonijos Mažojoje salėje, o įgijus patirties, kūrybinės brandos, – prašom į Didžiąją. Mūsų koncertiniame repertuare daugėja renginių, skirtų jaunimui, vaikams. Pavyzdžiui, vien per paskutinę Vaikų muzikos dieną, sulaukėme apie pusantro tūkstančio lankytojų – vaikų, tėvelių, senelių.

Tad šiandien visiems sakau: tegyvuoja muzika ir linkiu gražių švenčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA