Pagrindinė Kauno žaliaskarė kedena plunksneles: angelas apskries visą miestą | Kas vyksta Kaune

Pagrindinė Kauno žaliaskarė kedena plunksneles: angelas apskries visą miestą atskleidė įžiebimo koncerto atlikėjus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nenumaldomai artėjant miesto kalėdinės eglutės įžiebimo savaitgaliui, Rotušės aikštės puošmenų sumanytoja Jolanta Šmidtienė žurnalistams tradiciškai papasakojo, ko laukti šios erdvės lankytojams. Reprezentacinėje Kauno aikštėje pabirs angelo plunksnos, šių dangiškų akcentų bus galima aptikti ir kitos vietose. Tuo metu savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė praskleidė įžiebimo koncerto ir kitų šventinių reginių skraistę.

Pasak J. Šmidtienės, dabar Rotušės aikštėje vyksta pats plunksnelių kedenimas prieš šventę, bet didelio streso menininkė nejaučia. Tiesa, būta ginčų dėl kompozicijos, eglutės vietos, vyksta įvairūs dengimai, programuojamas apšvietimas, kad kalėdinis medis netyčiom neužgestų kaip nereikia.

„Čia panakvoju ant tos krūvos kartais, – žvilgtelėjusi į aikštėje sukrautas eglišakes juokėsi J. Šmidtienė, tuoj pat surimtėjusi. – Būnu su kolektyvu, mūsų yra 15 žmonių, kiekvieną detalę reikia apčiupinėti, krapštomės. Reikia būti, iškyla klausimai, tai jau trečią parą čia pamiegame truputį.“

Eglės kompozicija nuo pirminio varianto keitėsi mažai. Šiek tiek pakoreguota viršūnė, atsižvelgta į žiūrovo nuomonę: „Aš kaip menininkė mačiau konceptualiau, pūstas plunksnas, bet atsirado klausimas, kaip tai atrodys iš kitos pusės. Teko ieškoti kompromiso, kad būtų visiems gerai.“

Angelas „išbarstė“ apie 150 plunksnų

Menininkės teigimu, visa erdvė duoda aliuziją į praskridusį angelą. „Jo kūno nėra, bet yra sparnų mostas. Iš visų pusių eglė vis kitaip atrodo. Susitvarkyti su užduotimi truputį padėjo skulptorius Rimas Metlovas. Man norėjosi, kad tai būtų tik judesio, skrydžio iliuzija. O praskris pro visą miestą ir kažkiek tų plunksnų pabarstys“, – intrigavo J. Šmidtienė.

Iš viso reprezentacinės miesto erdvės puošybai bus panaudota apie 150 įvairaus dydžio plunksnų, nuo metro iki trijų. Dar didesnės suformuos vartus į Rotušės aikštę. Aplink eglę numatytos dekoracijos, pašnekovės žodžiais, bus sukurti gojeliai, kur ant suolelių tarp eglučių žmonės galės pasėdėti, nusifotografuoti, ir ten bus nutūpusios plunksnos. Angelas, tarsi praskridęs pro šią vietą, bus pabarstęs jų visoje aikštėje.

„Daugiausia iššūkių kėlė ne viršūnė, o pati plunksnos faktūra. Mano kolektyvas sakė, „kai sugalvosite, tai ir padarysim“. Sugalvoti, kaip ją padaryti lengvą, atmosferai nepaveikią, švytinčią, neplyštančią, netirpstančią buvo nelengva. Pasirinkau tokią medžiagą, kuri reikalavo labai daug darbo. Čia praktiškai yra siuvinėjimas, tekstilininko darbas“, – įvardijo žaliaskarės kūrėja.

Baigiama konstruoti Kauno Kalėdų eglė
J. Šmidtienė / R. Tenio nuotr.

Dalis eglišakių užsakyta iš urėdijos, dalį atvežė žmonės, truputį labai gražių šakų dar liko. Bet daugiausia jos atkeliauja iš urėdijų, J. Šmidtienės vadovaujama VšĮ „Tekstilininkų ir dailininkų gildija“ turi sutartis ir iš ten perka žaliąsias medžiagas.

„Bus įžiebimo renginys, turime kiek derintis prie srautų. Gal per įžiebimą galutinio aikštės vaizdo ir nebus, bet padarysim, – kalbėjo menininkė, pridūrusi visada sulaukianti daugiau pagyrų. – Matyt, žmonėms į akis drąsiau sakyti gerus žodžius nei blogus. Na ir gerai. Vis tiek, šventę kuriame ne sau, ne formaliai, tai yra miestiečių eglė, ir jeigu jie dėl to pergyvena, džiaugiasi, tai yra šventės esmė.“

Visoms suskaičiuoti prireiks ir kojų pirštų

Paklausta, kuris pačios kūrinys įsiminė labiausiai, J. Šmidtienė atskleidė, kad pirmas „kūdikis“ yra brangiausias.

„Tikriausiai, pati mieliausia pirmoji eglė, o ši yra jau šešiolikta. Tiek žmonės negyvena, kiek tų eglių pristatėme! – juokėsi menininkė. – Bet yra toks labai keistas jausmas – artėjant kalėdiniam laikotarpiui jau visi klausia manęs apie eglutę. O gal šiemet net ne aš darysiu. O kaip be Jolantos. Jaučiuosi Kalėdų bobutė, gi neatneši kažkokios kitokios eglės.“

Pirmoji eglutė metė ir labai daug iššūkių, sucementavo kolektyvą, dariusį tai, ko niekas nedarė. Ta eglė, pasak J. Šmidtienės, padarė žmonėms didelį įspūdį, nes anuomet kitokių niekas nekūrė: „Kai žmonės atėjo, užsuko į vidų, pasipylė meilės laiškeliai, susikaupė labai gera energija. Ir dabar kai ateis kas nors, galite visus norus lieti, jie pildosi, žinokite, čia labai gera energetika.“

Geroji energetika miestui pagal sutartį atsieis 160 tūkst. eurų. Tiek pat, kiek ir pernai. Ar pavyks kylant medžiagų kainoms, augant atlyginimams tilpti į šį biudžetą?

„Nežinome, viščiukus skaičiuosime rudenį. Dabar negaliu pasakyti, prisigalvojame įvairių perjungėjų, atsiranda nauji sumanymai. Mano kolektyvas sako, „tik daugiau nieko nesugalvokit, nes vėl primokėt reiks“, bet tikiuosi, kad susitvarkysime, nes yra patirtis. Kadangi pirkimas padarytas iš anksto, susiplanavome. Kai pirmą kartą darai, nežinai, o čia labai planavomės ir manau, kad tilpsime į biudžetą“, – paaiškino J. Šmidtienė.

Ji pridėjo, kad šios dekoracijos nėra vienkartinės, jos gali puošti kelerius metus, kita forma atsirasti ant stulpų, balkonų kaip renginių dekoracijos. „Plunksna yra neutralus dalykas, ji daug kur tinka. Ir galvoju, kad savivaldybė tikrai panaudos, bus saugomos, tai yra miesto nuosavybė. Man jos nepriklauso“, – šyptelėjo menininkė.

Naujoviškas scenos sprendimas

Pasak A. Augonės, įžiebimo koncertas šiemet bus visiškai kitoks, scenografiškai unikalus. Pirmą kartą Kaunas turės 360 laipsnių sceną aplink visą eglutę, planuojama įrengti tris pakylas, ant kiekvienos iš jų vyks tam tikras judesys.

„Tikimės, kad kiekvienas atvykęs galės aiškiai matyti, girdėti ir pajusti Kalėdų eglės įžiebimo momentą. <…> Vienas iš pagrindinių renginio vedėjų bus DJ Jovani, koncertuos Justinas Jarutis, Evgenya Redko. Turbūt, nebeįsivaizduojame Jovanio be Remio Retro – renginį vainikuos jis. Bus ir kitų atlikėjų, choras, daug įvairių muzikinių numerių ir pasirodymų“, – vardijo Kultūros skyriaus vedėja.

Baigiama konstruoti Kauno Kalėdų eglė
Eglutės ir scenos statybos Rotušės aikštėje juda visu tempu / R. Tenio nuotr.

Kauno Kalėdų eglės įžiebimą tiesiogiai transliuos naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ – kauniečiai ir miesto svečiai galės virtualiai stebėti koncertą ir momentą, kai sušvis plunksnuota žaliaskarė.

Įžiebimo koncertas prasidės šeštadienį, 19.30 val., bet jau 17 val. prie Kauno miesto savivaldybės į įžiebimą visus kvies koncertinė įstaiga „Kauno santaka“ – truputį patriukšmaus pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“.

„Rotušės aikštėje Naujųjų naktį planuojame užkurti vakarėlį po atviru dangumi. Bus daug šviesų, muzikos, dainų. Visi kauniečiai Rotušės aikštėje galės sutikti Naujuosius metus kartu. Visada klausia, ar bus fejerverkai. Kaune jų tikrai nebus, tačiau bus kitokia, ne mažiau įspūdinga ir netriukšminga pirotechnika. Taip pat dėl visų saugumo bus numatyta erdvė paleisti gyventojų atsineštiems fejerverkams“, – apie Naujųjų metų sutikimą pasakojo A. Augonė.

Kvies surinkti plunksnas ir gauti dovanų

„Turime tą patį skaičių kupolų, kuriuose vyks kalėdinė mugė, bet bus ir naujovių. Bus edukacijų erdvė vaikams, jaunimui, net suaugusiems. Bus Kalėdų Senelio rezidencija. Kur vyks prekyba, ten orientuojamės į kalėdinį maitinimą, šiltą arbatą, kad būtų jauku, gera atėjus pasigrožėti į Rotušės aikštę mūsų eglute“, – kalbėjo Kultūros skyriaus vedėja.

Edukacijų laikotarpis bus ilgesnis, jas numatoma organizuoti nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Apskritai Kalėdų miestelis veiks nuo ateinančio pirmadienio iki Naujųjų metų. Vaikai čia galės išsikepti tradicinių kūčiukų, vaflių, pasigaminti angelų. Bus galima parašyti laišką Kalėdų Seneliui, sveikinimą artimajam ar draugui ir išsiųsti jį į bet kurį Lietuvos miestą. Pernai tokių atvirlaiškių, A. Augonės skaičiavimu, išsiųsta keli tūkstančiai. Kiekvienas ras sau patinkančią veiklą.

Baigiama konstruoti Kauno Kalėdų eglė
A. Augonė / R. Tenio nuotr.

„Kaip Jolanta minėjo, šių metų šūkis yra „Lengvos Kalėdos Kaune“, pagrindinis motyvas – praskridusio angelo. Visame mieste jis „išbarstė“ 15 plunksnų, tad miestiečius ir svečius kviesime pabandyti surasti plunksnas žaidžiant orientacinį žaidimą Senamiestyje. Įveikusiųjų užduotį laukia netikėtumai, mažos dovanėlės edukacijų erdvėje.

Tris vakarus prieš Kūčias aikštėje vyks kalėdinių giesmių koncertai, į kuriuos jungiasi ir mėgėjų meno kolektyvai, ir profesionalai, nuo mažųjų iki suaugusiųjų. Tuos vakarus kviečiame atvykti į Rotušės aikštę ir gal net giedoti kartu. Galbūt verta pamiršti asmeninį transportą ir ieškoti staigmenų viešajame. Po miestą važinės specialus kalėdinis transportas – pabandykite surasti tuos autobusus“, – pasinaudoti visuomeniniu transportu ragino A. Augonė.

Dar viena naujovė – vakaras, skirtas nevyriausybinėms ir labdaros organizacijoms, kurios pirmosios ištiesia pagalbos ranką, kai gyvenime būna sunku. Eglutės lankytojai galės susipažinti su šių įstaigų veikla. Anot A. Augonės, nemažas būrys organizacijų pareiškė norą prisiglausti viename iš kupolų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA