Šviečiantis parkas Ąžuolyne daliai kauniečių nušvito niūriomis spalvomis | Kas vyksta Kaune

Šviečiantis parkas Ąžuolyne daliai kauniečių nušvito niūriomis spalvomis

Asociatyvi / L. Deliusinės nuotr.

Spalio pabaigoje Ąžuolyno parke atgijo vaikų pamėgti Kakės Makės knygų herojai – čia įsikūrė šviečiantis skulptūrų parkas, kurį kauniečiai ir miesto svečiai galės aplankyti iki kitų metų pradžios. Visgi, tokia staigmena ne visiems sukėlė džiugesį. Naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai, dažni Ąžuolyno parko lankytojai, reiškia nepasitenkinimą dėl aptvertos jų mylimo parko teritorijos ir galimų pasekmių gamtai.

Kauniečiai negali naudotis visu parku

„Norėjau pasitikslinti, ar aš turiu mokėti pinigus už įėjimą į viešą parką? Situaciją tokia, kad Ąžuolyno parke nuo spalio 27 d. atsidarė „Kakės Makės šviečiantis parkas“, kuris yra viešas, tai ar aš privalau mokėti už tai pinigus, kas yra viešoje teritorijoje? Ar turi teisę imti pinigus už viešą teritoriją, ypač už parką, kas turėtų būti prieinama?“ – klausė skaitytoja Karolina.

Pasiteiravus, ar užtverta visa parko teritorija, moteris patikslino, jog užtverta tik dalis jos, bet, jos nuomone, viešas parkas turėtų būti prieinamas visą laiką.

„Bet įdomi situacija vis tiek. Kadangi parkas, negali būti taip, nes jis yra viešas. Įdomiai, įdomiai… Kodėl gavo leidimą viešoj vietoj tokiam renginiui porą mėnesių?“ – klausė ji.

Ar festivalio apšvietimas nepakenks Ąžuolyno gyventojams?

Kitas skaitytojas atkreipė dėmesį, kad ne tik dalis viešo parko aptverta, bet ir pati festivalio idėja gali būti kenksminga iš pagrindų sutvarkytam Ąžuolyno parkui ir jo gyventojams.

„Man, kaip dažnam Ąžuolyno lankytojui, kyla klausimų, ar toks renginys gali čia vykti? Juk darant parko atnaujinimą buvo labai stipriai akcentuojama, kad bus naudojama tik lengvoji technika (nenorint pakenkti medžių šaknims ir kitai augmenijai), taip pat neseniai rašėte apie specialiai silpną ir gelsvą apšvietimą, kuris specialistų pasirinktas dėl čia gyvenančios nykstančios vabzdžių rūšies poreikių.

Tačiau realybę matau kitokią – po parką važinėja automobiliai, matomos jų išvažinėtos vietos, tiesiog ant žolės tarp (saugotinų?) medžių pastatyti laikinieji statiniai, o kur dar lankytojų srautas, kuris neabejotinai per kelis festivalio mėnesius „pagerins“ žolės būklę? Ir pati festivalio idėja – stiprus spalvotas apšvietimas, kuris tikrai neskirtas nykstantiems vabalams“, – apie situaciją rašė skaitytojas.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad seniau kauniečiai atkreipė dėmesį, jog Ąžuolyno parke vakarais trūksta apšvietimo – vaikų žaidimų aikštelės ir treniruokliai tamsiuoju paros metu vos matomi, o atvykę gyventojai parke jaučiasi nesaugiai. Tuomet Kauno savivaldybė paaiškino, kad medžių ir jų grupių apšvietimo buvo atsisakyta atsižvelgiant į mokslininkų biologų pastabas dėl parke esančios Niūriaspalvio auksavabalio buveinės ir Kauno ąžuolyno biologinės įvairovės išsaugojimo.

„Ar festivalis suderintas su aplinkosaugos specialistais, kurie taip stengėsi dėl tinkamo Ąžuolyno atnaujinimo, ar už teritorijos ir padarytos žalos tvarkymą sumokės festivalio organizatoriai, ar visgi teks skirti lėšų iš miesto biudžeto?“ – teiravosi kaunietis.

Ąžuolyno parkas / Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Leidimai duoti, praeiti netrukdo

Susisiekus su Kakės Makės šviečiančio parko organizatoriais, šie nuramino, kad visi leidimai išduoti, o aptverta nedidelė parko teritorija kauniečiams praeiti netrukdo.

„Kakės Makės šviečiantis parkas“ – su Kauno miesto savivaldybe suderintas renginys, kuriam miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą.

„Kakės Makės šviečiančio parko“ teritorija nesunkiai apeinama, renginys netrukdo žmonės vaikščioti po parką, pagrindiniai Ąžuolyno takai nėra užtverti. Nusiskundimų dėl to, kad „Kakės Makės šviečiantis parkas“ kažkam trukdytų nesame sulaukę.

Rengti įvairius renginius viešose teritorijose nėra naujiena, tai gana paplitusi praktika ir tokie renginiai nuolat vyksta vienoje ar kitoje Lietuvos vietoje, pvz. Vilniaus Vingio parke ir Kalnų parke, Palangos Žiemos aikštėje ir kitose vietose“, – teigė renginio organizatoriai.

Augalijai ir gyvūnijai pavojus nekyla

Situaciją pakomentavo ir Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė, kurios teigimu, festivaliui leidimas išduotas po komisijos svarstymų, o parko ekosistemai pramogų erdvės šviesos ir lankytojai neturėtų pakenkti.

„Svarbus momentas yra tas, kad renginys vyksta šaltuoju metų laiku, kai augalija ir gyvūnija ilsisi, tad manome, kad žalos nebus. Be to, atkreipiame dėmesį, kad šviesų festivalis dirba ne pastoviai, o nuo 17 val. iki 21 val. Instaliacijos šviečia tik renginio metu.

Tokio tipo renginiai eilė metų yra organizuojami įvairiose žaliose erdvėse, tokiose kaip VU botanikos sodas, VDU botanikos sodas, Pakruojo dvaro parko teritorijoje. Vietą renginiui organizatoriai pasirinko atsakingai, pasirinkta patogi lankytojams lokacija“, – teigė A. Augonė.

Anot Kultūros skyriaus vedėjos, renginio organizatoriai yra įpareigoti sutvarkyti renginio teritoriją – atstatyti sugadintą, sutryptą, ar kitu būdu pažeistą parko veją bei kitą miesto infrastruktūrą.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA