Kaune gimtadienio proga apsilankęs V. Adamkus: laikas gydo žaizdas, tikiuosi ir aš užgysiu | Kas vyksta Kaune

Kaune gimtadienio proga apsilankęs V. Adamkus: laikas gydo žaizdas, tikiuosi ir aš užgysiu

Valdas Adamkus / R. Tenio nuotr.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus lapkričio 3 dieną mini 97-ąjį gimtadienį. Šia proga jis lankėsi Kaune – Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, kuriame susitiko su žurnalistais ir dalijosi savo mintimis apie nugyventą gyvenimą ir apie skaudžiai išgyvenamą žmonos Almos netektį.

V. Adamkus teigė sulaukęs daugybės sveikinimų garbingo gimtadienio proga, bet gimtadienio nelaiko išskirtiniu. Jis pažymi, jog džiaugiasi gyvenimu ir per daug metų sukaupta patirtimi.

„Sulaukiau, tik tai žinoma, žmogaus gyvenime gimtadieniai nežinau ar turėtų būti kažkaip išskirtiniai. Gyvenimas bėga, stengiamės neatsilikti nuo gyvenimo. Taip kad, su kiekvienais metais patirtis irgi padeda. Džiaugiuosi savo gyvenimu, nes esu vienas iš tų laimingųjų žmonių, kuris turėjo progos pažinti gyvenime kas gera, kas bloga, kas sėkminga, keliantis džiaugsmą ir liūdesį. Galiu pasakyti tiek, kad peržvelgdamas savo gyvenimą, turbūt randu daugiau teigiamo negu neigiamo ir tuo be galo džiaugiuosi“, – kalbėjo V. Adamkus.

Paklaustas apie nūdienų nuotaikas, prezidentas pasidalijo, jog vis dar jautriai išgyvena savo žmonos Almos netektį, bet tikisi, jog pavyks grįžti į normalų gyvenimą.

„Šito klausimo neklauskit, kadangi šiandien, aš esu žemumoj. Tas, kas įvyko prieš keletą mėnesių, aš dar sunkiai išgyvenu. Taip kad, jokių planų, jokių užsimojimų ar į ateities žvelgimų. Šiuo metu nepajėgių savęs nugalėt. Bet sakau, girdėjau tokį posakį, kad laikas gydo žaizdas, tai tikiuosi ir aš užgysiu“, – jo vardu pavadintoje bibliotekoje kalbėjo V. Adamkus.


Tv3.lt vaizdo įrašas. Daugiau naujienų skaitykite čia.

Jo ekscelencija apie ateities planus negalvoja ir nori ramiai išgyventi patiriamą skausmą. 97-ąjį gimtadienį minintis V. Adamkus stebi kas vyksta pasaulyje ir tikisi, kad Lietuvos gyventojai turės gražią ateitį.

„Tą, ką aš pergyvenu, aš turiu suvirškinti, grįžti į normalų gyvenimą. Man sunku yra galvoti apie ką kitą. Taip, aš matau, seku gyvenimą, matau kas yra gero, pergyvenu kas yra blogo, o jo tikrai matau šios dienos gyvenime. Taip kad, vis tiek galvoju, kad einame geryn, turime toliau tęsti tą darbą, daryti pažangą, siekti, kad visi Lietuvos gyventojai turėtų patogų, ramų ir malonumą teikiantį gyvenimą.

O apie darbus, aš manau, jeigu aukščiausiasis laikys mane dar eilę metų, manau, kad dar grįšiu ir bandysiu šį tą palikti ir padaryti“, – kalbėjo V. Adamkus.

V. Adamkus pasidžiaugė grįžimu į Kauną, į jo garbei pavadintą biblioteką ir priminė įdomų faktą apie bibliotekos rūmuose veikusią svarbią Lietuvos valstybės įstaigą.

„Aš džiaugiuosi ja (biblioteka – red. past.). Esu ne vieną kartą čia buvęs, mačiau pagražinimą biblioteką ir tikrai džiaugiuosi, nes matau aplinką, kuri teikia žmonėms malonumą atėjus dirbti, dalintis mintims. Kiek girdėjau, čia visuomet pilna yra visokių susirinkimų, žmonės susirenka ir tokioj aplinkoj tikrai yra.

Džiaugiuosi, kad mes galime suorganizuoti, sutraukti į šituos rūmus, kurie ir taip istoriškai įdomūs Lietuvai. Man ypatingai, kadangi čia vyko pirmoji Lietuvos užsienio reikalų ministerija, kurios vadovu buvo mano krikšto tėvas. Kažkoks tai sutapimas“, – šviesiu prisiminimu dalijosi V. Adamkus.

Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / R. Tenio nuotr.

Skaudi netektis

Buvusi Lietuvos pirmoji ponia, prezidento V. Adamkaus žmona Alma Adamkienė mirė po sunkios ligos, šių metų gegužės 21 dieną, eidama 97 metus. Ji palaidota Kauno Petrašiūnų kapinių panteone.

„Jos ilgametis darbas savo valstybei ir tautai, Jos rūpestis, globa, žmogiškoji šiluma, dalyta Lietuvos žmonėms, rado atgarsį daugybėje širdžių. Ir jeigu šiandien Lietuvoje daugiau šviesos ir tarpusavio pasitikėjimo, daugiau meilės ir vilties, tai – ir neabejotinas Almos nuopelnas. Ji netaupė savęs, negailėjo fizinių ir dvasinių jėgų šalies dabarčiai ir ateičiai“, – jautrius žodžius anapilin iškeliavusiai žmonai tuomet skyrė V. Adamkus.

15 metų pirmoji Lietuvos ponia Alma Adamkienė vadovavo Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondui, suteikusiam milijoninės vertės paramos daugybei Lietuvos kaimo mokyklų, vaikų ligoninėms ir vaikų globos namams.

Alma ir Valdas Adamkai / R. Danisevičiaus nuotr.

V. Adamkaus istorija

Kaip rašoma V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus parengtoje prezidento biografijoje, Valdas Adamkus gimė 1926 metų lapkričio 3 dieną Kaune tarnautojų šeimoje. Lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944-ųjų liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į Vokietiją. Vokietijoje Valdas Adamkus baigė lietuvių gimnaziją, studijavo Miuncheno universitete, Gamtos fakultete.

1949 metais atvyko į JAV. Dirbo darbininku automobilių dalių gamykloje Čikagoje, vėliau – braižytoju vienoje inžinerijos firmoje. 1960-aisiais Valdas Adamkus baigė Ilinojaus Technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę.

1951 m. V. Adamkus vedė Almą Nutautaitę.

V. Adamkus aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje. 1958-65 metais buvo „Santaros-Šviesos“ federacijos – liberalios krypties išeivijos visuomeninės organizacijos, paskelbusios šūkį „Veidu į Lietuvą“ – vicepirmininkas, o 1967 metais buvo išrinktas šios organizacijos pirmininku.

Valdas Adamkus buvo aktyvus sporto renginių dalyvis ir organizatorius. 1948 metais Vokietijoje įvykusioje Pavergtųjų tautų olimpiadoje lengvosios atletikos rungtyse laimėjo du aukso ir du sidabro medalius. 1951 metais Valdas Adamkus įsteigė JAV lietuvių akademinį sporto klubą „Lituanica“. Jis buvo Pasaulio lietuvių žaidynių, įvykusių 1983 metais, organizacinio komiteto pirmininkas.

Nuo 1972-ųjų metų Valdas Adamkus kasmet, o kartais keletą kartų per metus atvykdavo į Lietuvą. Jis skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos monitoringo plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti moksline literatūra, prietaisais bei programine įranga.

1996 metais Valdas Adamkus aktyviai dalyvavo Lietuvos Seimo rinkimų kampanijoje, telkdamas nuosaikiąsias vidurio politines jėgas.

1998 metais Valdas Adamkus buvo išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentu. Šias pareigas pradėjo eiti 1998 metų vasario 26 dieną. Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus iškėlė spartaus šalies modernizavimo idėją ir nuosekliai rėmė jos įgyvendinimą.

2004 metais Lietuvos Respublikos Seimui Rolandą Paksą pašalinus iš Prezidento pareigų, Valdas Adamkus dar kartą iškėlė kandidatūrą rinkimuose į Prezidento postą. 2004 m. birželio 27 d. Lietuvos piliečiai Valdą Adamkų antrą kartą išrinko Respublikos Prezidentu penkerių metų kadencijai. Antrosios kadencijos metu Respublikos Prezidentas siekia sukurti europietišką gerovę kiekvienuose Lietuvos namuose ir garantuoti, kad Lietuvoje neliktų pamirštų žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA