Pranešimus apie sprogmenis gavusios įstaigos vidurdienį paliks pastatus | Kas vyksta Kaune

Pranešimus apie sprogmenis gavusios įstaigos vidurdienį paliks pastatus Kauno apskrityje - 121 pranešimas

BNS, Kas vyksta Kaune 2023/10/16 10:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pranešimus apie sprogmenis gavusios Lietuvos įstaigos prieš vidurdienį turės palikti pastatus, BNS pirmadienį pranešė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Tokių veiksmų imamasi po to, kai naktį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų gavo tris elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpos ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Laiškuose nurodoma, kad sprogimai įvyks pirmadienį, 12.12 valandą.

„Rekomendacija prieš 12 valandą visus išvesti iš objektų, po 12 valandos 20 minučių grįžti. Pirmiausia mes dabar tikriname pastatus, kur fiziškai neįmanoma išvesti žmonių, pavyzdžiui, ligoninės, senelių namai“, – BNS sakė R. Matonis.

Pranešimai išsiųsti įvairiems objektams visoje Lietuvoje – tarp jų ir gimnazijos, darželiai, savivaldybės, akademijos, saugos įmonės, bibliotekos, žiniasklaida, galerijos, privatūs asmenys ir kiti.

Policija nurodo, kad gavus tokį pranešimą, būtina nedelsiant skambinti telefonu 112 ir iki pareigūnų atvykimo, prašoma išlaikyti rimtį ir suburti grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių.

Tik tada, jeigu paaiškėjo, kad įstaiga tapo masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę, galima sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.

Praeitą penktadienį Lietuvoje buvo gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Kauno apskrityje – per šimtą pranešimų

Šiandien Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno apskr. VPK) gavo per šimtą pranešimų apie galimai užminuotas švietimo įstaigas:

Anot Kauno apskr. VPK, pirmadienį iki 10.00 val. gautas 121 pranešimas:

75 – Kauno savivaldybė;
17 – Kauno rajono bendruomenė;
13 – Kėdainių rajono savivaldybė;
11 – Jonavos rajono savivaldybė;
5 – Kaišiadorių rajono savivaldybė.

„Prašome gyventojų nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – prašo Kauno policija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA