Jau greitai įsigalios draudimas kaitinamojo tabako gaminiams | Kas vyksta Kaune

Jau greitai įsigalios draudimas kaitinamojo tabako gaminiams

delfi.lt 2023/09/22 17:24
Asociatyvi / DELFI / D. Pipo nuotr.

Maždaug po mėnesio Lietuvoje įsigalios draudimai kaitinamajam tabakui. Neliks mėtinių ir kitų skonių bei kvapo tabako gaminių. Atsiras ir prievolė pakuočių ženklinimui.

Birželio viduryje Seimas pritarė kaitinamojo tabako, turinčio pridėtinio kvapo ar skonio, uždraudimui, kuris įsigalioja šių metų spalio 23 d.

Tuo pačiu kaitinamojo tabako gamintojai įpareigoti ant gaminių pakuočių įspėti apie žalą sveikatai.

Tiek skonių ir kvapų, tiek įspėjimų ant pakuočių reikalavimai yra taikomi cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui. Remiantis iki šiol galiojusias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatomis, nebuvo draudžiama tiekti į rinką pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminių.

Šis draudimas kilo Europos Komisijos iniciatyva, todėl bus taikomas visose Europos Sąjungos šalėse narėse.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vertinimu, šie draudimai paveiks apie trečdalį kaitinamojo tabako rinkos. Kaitinamojo tabako gamintojai įžvelgia ir galimų rizikų.

„Kaitinamojo tabako gaminiai su skoniais užimą ženklią dalį rinkos, tai automatiškai sukuria papildomos rizikos. Įsigaliojus draudimui, stebėsime tolimesnį vartotojų elgesį. Tikėtina, kad dalis vartotojų rinksis gaminius su tabako skoniu, visgi, dalis gali atsigręžti ir į nelegalią rinką. Tai, ko gero, būtų didžiausia šio draudimo grėsmė“, – anksčiau Delfi komentavo Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas.

Asociatyvi / R. Danisevičiaus nuotr.

Didžiausias kaitinamojo tabako produktų gamintojo „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų direktorius Baltijos šalims Liudas Zakarevičius teigė, kad maždaug pusę kaitinamojo tabako produktų krepšelio sudaro mentolio skonio gaminiai.

Tačiau iš prekybos teks išimti ne tik mėtines tabako lazdeles, draudimai apima visus gaminius su išreikštu skoniu.

Be kita ko, įstatymas numato, kad kaitinamojo tabako gaminiai, kurie vartojami pridegti, turi būti ženklinami tekstiniais ir vaizdiniais įspėjimais, o bedūmiai kaitinamojo tabako gaminiai (vartojami nepridegti) – tekstiniu įspėjimu.

Ant kiekvieno bedūmių tabako gaminių, įskaitant bedūmius kaitinamojo tabako gaminius, vienetinio pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės turės būti pateikiamas įspėjimas apie galimą žalą sveikatai: „Šis tabako gaminys kenkia jūsų sveikatai ir sukelia priklausomybę.“

Tyrimai rodo, kad kaitinamojo tabako gaminių vartojimas Lietuvoje auga. 2020 m. atlikto Eurobarometro tyrimo duomenimis, kaitinamojo tabako vartojimo paplitimas Lietuvoje viršija ES vidurkį. Kaitinamo tabako gaminius bent kartą gyvenime bandė 10 proc. apklaustųjų (16 vyrų ir 6 proc. moterų), kai ES vidurkis – 6 proc.

Pagal Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento 2021 m. atlikto tyrimo duomenis, kaitinamuosius tabako gaminius bent kartą gyvenime buvo išbandę 17,9 proc. 15–64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų. Kaitinamųjų tabako gaminių vartojimo paplitimas buvo didesnis tarp vyrų nei moterų, taip pat tarp 15–34 m. amžiaus gyventojų (32,2 proc.).

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Tyrimai taip pat rodo, kad pagrindiniai veiksniai, nulėmę pasirinkimą pradėti vartoti elektronines cigaretes arba kaitinamojo tabako gaminius, buvo draugų, kolegų ar kitų asmenų, kurie rūkė naujoviškus bedūmius kaitinamojo tabako gaminius, pavyzdys (30,6 proc.) ir galimybė įsigyti įvairių skonių ir kvapų gaminius (28,3 proc.).

Tiek tarp elektroninių cigarečių, tiek tarp kaitinamojo tabako gaminių vartotojų populiariausi buvo skonį ir kvapą turintys gaminiai.

Apribojimų siūlymas yra paremtas Europos Komisijos direktyva, kuria siekiama mažinti tabako gaminių vartojimą Europos Sąjungoje. Valstybės narės yra įpareigotos ne vėliau kaip iki šių metų liepos 23 d. priimti ir paskelbti įstatymus ir kitus teisės aktus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA